Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025

Σε αγώνα δρόμου το ΣτΕ για επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης: Μειώθηκε κατά 9 μήνες το 2024 ο χρόνος περαίωσης υποθέσεων – Τι δείχνουν τα απολογιστικά στοιχεία

Κερδίζει έδαφος στην προσπάθεια για ποσοτική απόδοση του δικαστηρίου και μείωση του χρόνου των υποθέσεων, αλλά απαιτούνται και νέα μέτρα, όπως αναφέρεται.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σε αγώνα δρόμου το ΣτΕ για επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης: Μειώθηκε κατά 9 μήνες το 2024 ο χρόνος περαίωσης υποθέσεων – Τι δείχνουν τα απολογιστικά στοιχεία (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εμφανή μείωση των υποθέσεων που εκκρεμούν, αλλά και ταχύτερη διεκπεραίωση τους είναι τα δύο βασικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της απόδοσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, γεγονός που το οδηγεί σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου, παρέδρου Νικόλαου Σεκέρογλου, να αναφέρει πως «το χρονικό διάστημα 1.1.2024 – 30.6.2025 υπήρξε ιδιαιτέρως επιτυχημένο».

Εξάλλου, το μήνυμα της επιτάχυνσης ήταν αυτό στο οποίο είχε επικεντρωθεί προ μηνών σε ομιλία του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί η κοινωνία να “βράζει” λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση των αποφάσεων και εμείς οι δικαστές να είμαστε αδιάφοροι».

Προσθέτοντας πως «οι δικαστές πρέπει να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητές τους προκειμένου να σταματήσει η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, καθώς η κοινωνία μας βλέπει ως πολιτειακά όργανα».

Σύμφωνα, πάντως, με τα αποτελέσματα της απόδοσης του ΣτΕ για το έτος 2024 ο μέσος χρόνος περαίωσης των υποθέσεων, δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται κατά μέσο όρο για την περαίωση μιας υπόθεσης από την κατάθεσή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας ήταν 964 ημέρες (περίπου 2,7 χρόνια). Συνεπώς, ο χρόνος αυτός μειώθηκε κατά 268 ημέρες (περίπου 9 μήνες) σε σχέση με το 2023.

Παράλληλα, ενθαρρυντικό κρίνεται πως η εκκρεμότητα του Δικαστηρίου από τις 11.504 υποθέσεις στις 31.12.2023 έπεσε στις 10.534 υποθέσεις, στις 31.12.2024, δηλαδή υπήρξε μια μείωση της εκκρεμότητας της τάξης του 8,4 %.

Ιδιαίτερη αναφορά, γίνεται και στο γεγονός πως το 2024 αυξήθηκε σημαντικά από το 1,12 στο 1,26 ο ρυθμός περαίωσης υποθέσεων, δηλαδή η αναλογία μεταξύ περαιωθεισών και εισερχομένων υποθέσεων στο Δικαστήριο, καθώς όπως διευκρινίζεται όταν η αναλογία αυτή ξεπερνάει το 1 (δηλαδή οι περαιωθείσες υποθέσεις είναι περισσότερες από τις εισερχόμενες), η εκκρεμότητα του Δικαστηρίου μειώνεται.

Οι χρόνοι των υποθέσεων της Ολομέλειας

Βελτιωμένοι είναι οι χρόνοι του Δικαστηρίου στη διαχείριση των υποθέσεων ενώπιον της Ολομελείας, οι οποίες όπως τονίζεται «είναι, κατά τεκμήριο, οι πιο σημαντικές (π.χ. νέος οικοδομικός κανονισμός, νέα φορολογικά τεκμήρια, γάμος ομόφυλων ζευγαριών, παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων, χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας κ.λπ.)».

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το δικαστικό έτος 2024 – 2025 (16.9.2024 – 30.6.2025), συζητήθηκαν στην Ολομέλεια 57 υποθέσεις, δημοσιεύθηκαν ήδη 24 και ο μέσος χρόνος που απαιτήθηκε από τη συζήτηση έως τη δημοσίευσή τους δεν ξεπέρασε τις 100 ημέρες.

Ταυτόχρονα, σε 25 υποθέσεις η Ολομέλεια χρησιμοποίησε τη δυνατότητα που της παρέχει το άρθρο 34 παρ. 8 του π.δ. 18/1989 και, εκτιμώντας τις περιστάσεις, έδωσε στη δημοσιότητα, δια του Προέδρου της, μετά το πέρας της διάσκεψης, σύντομη ανακοίνωση για το περιεχόμενο της απόφασης που ελήφθη και την κατά προσέγγιση εκτιμώμενη ημερομηνία δημοσίευσης του κειμένου της.

Ο μέσος χρόνος που απαιτήθηκε για τη δημοσίευση αυτών των ανακοινώσεων ήταν περίπου 40 ημέρες από τη συζήτηση των υποθέσεων, επιτυγχάνοντας έτσι την άμεση και έγκυρη ενημέρωση των διαδίκων και του κοινού και την αποφυγή διαρροών και ειδήσεων αμφίβολης αξιοπιστίας.

Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης: Οι στόχοι του επόμενου έτους

Έχοντας ως σημείο αναφοράς την επιστροφή του Δικαστηρίου στη φυσική του έδρα στο ανακαινισμένο Αρσάκειο Μέγαρο, το ΣτΕ εκτιμά πως το επόμενο δικαστικό έτος αναμένεται να είναι ακόμη πιο αποδοτικό, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως οι επίκουροι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν πλέον ενσωματωθεί και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ταχύτερη διαχείριση των υποθέσεων, αναμένεται η πρόσληψη 50 νέων δικαστικών υπαλλήλων με αυξημένα προσόντα για να βοηθήσουν τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας στην άσκηση των πρόσθετων (μη δικαιοδοτικών) καθηκόντων τους και, τέλος, εισάγεται ο θεσμός της άδειας για την άσκηση αιτήσεων αναιρέσεων από το Δημόσιο, έτσι ώστε οι υποθέσεις που τελικώς εκδικάζονται να συνάδουν με τον χαρακτήρα και την αποστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ