Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

«Σεισμός» από τις συνομιλίες Παππά – Μιωνή! «Παρακράτος» καταγγέλλει η ΝΔ , «άθλιος αντιπερασπασμός», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Σεισμός» από τις συνομιλίες Παππά – Μιωνή! «Παρακράτος» καταγγέλλει η ΝΔ , «άθλιος αντιπερασπασμός», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια εξαιρετικά υψηλών τόνων πολιτική αντιπαράθεση, οδηγεί η αποκάλυψη μέσω παράνομης ηχογράφησης, της συνομιλίας του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον τότε (2016) υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά.

Οι αναφορές που αποδίδονται στον υπουργό (ο ίδιος μιλάει για συρραφή, κάτι που προφανώς αποδεικνύεται πολύ εύκολα) πως «κάποιοι βγάζουν λεφτά και μάλιστα πολλά λεφτά» και η ενόχλησή του πως αυτό δεν γίνεται «για το μαγαζί» – δηλαδή για τον ΣΥΡΙΖΑ – προκαλεί πολιτικό σεισμό , αφενός γιατί αποδίδεται σε έτερο υπουργό της κυβέρνησης και αφετέρου γιατί εμφανίζεται να γίνεται αποδεκτό ως ενδεχόμενο αρκεί να μην επικαλύπτει την αντζέντα «του μαγαζιού».

Όπως λένε στελέχη της ΝΔ , αποκαλύπτεται αφενός πως δύο υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα (Παππάς-Παπαγγελόπουλος) συνομιλούσαν με επιχειρηματία (Μιωνή) για εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις. Αφετέρου, το «αίτημα» Παππά προς τον επιχειρηματία να προτρέψει τον δικηγόρο, Σταύρο Παπασταύρου «να βγει να μιλήσει» εναντίον της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη αποδεικνύει, σύμφωνα με τη ΝΔ, πως το παρακράτος που είχε στηθεί ήθελε να χτυπήσει κατ’ αυτόν τον ανήθικο τρόπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης κατά τη ΝΔ, το εξής: οι διάλογοι που ακούγονται στο ηχητικό απόσπασμα που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο κ. Μιωνή δεν είναι οι ίδιοι με αυτά που είχε καταθέσει ο κ. Παππάς για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΝΔ ζήτησε να σταλούν οι διάλογοι στη Δικαιοσύνη, προκειμένου ν’ αποφανθεί σχετικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Να πουν για τον Σαμαρά

Την ίδια ώρα τόσο ο Νικ. Παππάς όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αντικρούσουν τα νέα στοιχεία λέγοντας πως πρόκειται για αντιπερισπασμό εξαιτίας των αποκαλύψεων για την έρευνα σε βάρος του ιατρού συζύγου της εισαγγελέα κας Ράικου και της αποκάλυψης εγγράφου κατάθεσης του 2015 που εφτασε προ ημερών στην προανακριτική επιτροπή με την οποία εμπλέκεται το όνομα του πρώην πρωθυπουργικού συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, ως αποδέκτη 2,6 εκ. ευρώ που όπως εικαζόταν πήγαν στην προεκλογική καμπάνια του τότε πρωθυπουργού στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Βέβαια η συγκεκριμένη – άγνωστη – κατάθεση, αφενός θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή αφού αναφέρεται σε εικασίες κατά πολιτικού προσώπου και αφετέρου προκύπτει το ερώτημα γιατί δεν αξιολογήθηκε ποινικά επι 4 χρόνια. Η απάντηση από την πλευρά της ΝΔ είναι πως προκειται για αρχειοθετημένη – ελλείψει οποιασδήποτε βαρύτητας – της κατάθεσης ή στην χειρότερη περίπτωση περι καταγγελίας που δεν αξιολογήθηκε καν ως σοβαρή άρα παρέμεινε ανενεργή επι τόσο χρόνια. Αλλωστε το περιεχόμενό της περιέχει εικασίες χωρις περαιτέρω στοιχεία.

Συραφή

Ο Νίκος Παππάς υποστήριξε αρχικά ότι το ηχητικό ντοκουμέντο είναι προϊόν εγκλήματος παράνομης ηχογράφησης και αποτέλεσμα «κοπτορακτικής» για να παραδεχτεί στη συνέχεια ότι όντως μετείχε στο διάλογο ωστόσο, οι καταγγελίες περί »χρημάτων» και «ατζέντας» δεν αφορούσαν τον κ. Παπαγγελόπουλο αλλά τους Σαμαρά, Μιωνή και Παπασταύρου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Δημ. Παπαγγελόπουλος, μετά την κατάθεση του στην προανακριτική και τις αποκαλύψεις με το ηχητικό ντοκουμέντο, πήρε αποστάσεις από τον κ. Παππά, προτρέποντας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον ίδιο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνομιλία με τον Σάμπυ Μιωνή.

Ζητήματα

Σύμφωνα με πηγές της Προανακριτικής η ΝΔ θέτει τα εξής ζητήματα:

– Στο ηχητικό ακούγεται να λέει ο κ. Παππάς ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα και προσθέτει ότι βγάζουν «πολλά λεφτά». Όμως, στην κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής στις 5.3.2020, ο κ. Παππάς είχε πει πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη σε καμία των περιπτώσεων.

– Ο κ. Παππάς ακούγεται να ζητάει από τον κ. Μιωνή να προτρέψει τον κ. Παπασταύρου να μιλήσει αρνητικά κατά της συζύγου του κ. Μητσοτάκη. Στην κατάθεσή του, όμως, πάλι είχε αρνηθεί πως ζήτησε κάτι τέτοιο.

– Ο κ. Παππάς εμφανίζεται να γνωρίζει την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος. Στην κατάθεσή του, ωστόσο, είχε πει πως αδυνατεί να διανοηθεί πως αυτή η συνάντηση (σ.σ.: Μιωνή-Παππά) ήταν μια συνάντηση στην οποίο ο κ. Μιωνή ήταν υπό πίεση.

Πέτσας: Να διαγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Νίκο Παππά

«24 ώρες μετά την αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους επί των ημερών της διακυβέρνησής του ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να σιωπά. Τα ερωτήματα, όμως, είναι αμείλικτα . Γνώριζε την ύπαρξη παρακράτους ο κ. Τσίπρας; Αν ναι τι έκανε γι αυτό; Ενημερώθηκε από τον κ. Παππά τότε υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησής του και πιο στενό του συνεργάτη; Σε κάθε περίπτωση ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στους κανόνες της Δημοκρατίας οφείλει να διαγράψει άμεσα τον κ. Παππά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό». δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

“Να μην μιλά για παρακράτος η κυβέρνηση των παράνομων ηχογραφήσεων και των εν κρυπτώ χρηματοδοτήσεων ανύπαρκτων ΜΜΕ”, απαντά το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Θα προτείναμε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, που φέρνει στη Βουλή παράνομες ηχογραφήσεις και τις ερμηνεύει κατά το δοκούν, όταν μιλά για «παρακράτος» και ζητά διαγραφές, να είναι λίγο πιο προσεκτικός.

Ειδικά όταν το πανελλήνιο πλέον γνωρίζει πως ο ίδιος καλύπτεται από τον κ. Μητσοτάκη, αν και φέρει όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες, για την εν κρυπτώ χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα ανύπαρκτων ΜΜΕ, τη λίστα των οποίων αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα.

Σε ό,τι δε αφορά την ουσία, αντί η ΝΔ να ζητά τη διαγραφή του κ. Παππά, αφού κόπτεται τόσο πολύ, ας διευρύνει η ίδια το κατηγορητήριο και ας τον συμπεριλάβει”, απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωση του κ. Πέτσα.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Υπάρχει και δεύτερη κασέτα

«Ναι, έχω δίκη μου ατζέντα. Να πολεμώ τους κλέφτες, τους ψεύτες και τους διεφθαρμένους»

«Οι πρώτες διαρροές πάντως έλεγαν για κασέτα που έχει και μένα μαγνητοφωνήσει. Άρα έχει ο Μιωνής και εμένα μαγνητοφωνήσει. Αλλά αυτή την κασέτα δεν την βγάζει. Γιατί εγώ το μόνο που είχα πει ήταν “για τα έξοδα”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στη σημερινή του κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του cnn.gr, πηγές από την Επιτροπή αναφέρουν ότι διάβασε από τα πρακτικά απόσπασμα της κατάθεσης του Νίκου Παππά στις 5 Μαρτίου 2020 κι ειδικότερα τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις του Θανάση Πλεύρη, που κατά τον ίδιο αποδεικνύουν πως γνώριζε την ύπαρξη κασετών.

Φέρεται μάλιστα, να ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα γιατί αποδεικνύουν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζήτησε μάλιστα, την αυτο-εξαίρεση του Θανάση Πλεύρη από την Επιτροπή.

«Ναι, έχω δίκη μου ατζέντα. Να πολεμώ τους κλέφτες, τους ψεύτες και τους διεφθαρμένους» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Αλέξης Τσίπρας από το Μεσολόγγι για Νίκο Παππά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βάδισε στη γραμμή που έχει χαράξει από χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδίδοντας τις αποκαλύψεις σε προσπάθεια αντιπερισπασμού της Κυβέρνησης, μιλώντας για “μαφιόζικες πρακτικές” και “δήθεν σκανδαλολογία”.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, « Φοβάμαι ότι ο Σεπτέμβρης που θα έρθει θα είναι ο χειρότερος των τελευταίων ετών και πολύ φοβάμαι ότι σε πέντε μόλις μήνες καταστρέφονται όλες οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα πέντε χρόνια για να βγούμε από την κρίση”, είπε προσθέτοντας πως “ο πρωθυπουργός βλέποντας αυτή την εξέλιξη προφανώς και θέλει να στρέψει την ατζέντα αλλού. Ανασύρει από το συρτάρι πρακτικές πρακτόρικες, μαφιόζικες, μια σκανδαλολογία ανύπαρκτων σκανδάλων, για να κρύψει το ένα και μοναδικό σκάνδαλο. Το μεγάλο σκάνδαλο στη χώρα είναι ότι παρέλαβε 37 δισεκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια Ταμεία και έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μια εφιαλτική προοπτική. Σπαταλάει τα χρήματα αυτά χωρίς όμως να στηρίζει, ούτε τους εργαζόμενους, ούτε τους επιχειρηματίες, ούτε τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας. Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο. Και σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο που αφορά τη ζωή, το αύριο, την προοπτική της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελληνίδων και των Ελλήνων θα κληθεί να δώσει απαντήσεις».

«Και η επαφή μας με τους πολίτες μας δίνει την αισιοδοξία ότι οι απαντήσεις αυτές θα έχουν και συγκεκριμένο δια ταύτα» συμπλήρωσε για να καταλήξει: «Διότι μπορεί ο ελληνικός λαός να ξεγελάστηκε με τις καλύτερες ημέρες που υποσχέθηκε (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) όμως οι μέρες αντί για καλύτερες γίνονται δυσοίωνες και ο κόσμος του μόχθου και τη δημιουργίας και της επιχειρηματικότητας θέλει διέξοδο και προοπτική στη ζωή του. Και αυτή τη διέξοδο θα την ανιχνεύσουμε μαζί».

Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με δήλωσή του επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις αποκαλύψεις Μιωνή.

«Ο κ. Τσίπρας αντί να απαντήσει επί της ουσίας και να αποβάλει τον κ. Παππά, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Ας μην έχει όμως αυταπάτες. Έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους. Περιμένουμε την απάντησή του. Το θέμα δεν κλείνει. Θα θέτουμε συνεχώς τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεχίζει μάταια τους αντιπερισπασμούς, μήπως και ξεχαστούν οι ευθύνες του για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε ανύπαρκτα ΜΜΕ.

Νέα απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν: Αντί η κυβέρνηση να ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ τη διαγραφή του κ. Παππά, μπορεί κάλλιστα να κάνει η ίδια, αυτό που προσπαθεί να της επιβάλλει ο κ. Σαμαράς. Να διευρύνει το κατηγορητήριο, να τον συμπεριλάβει σε αυτό και να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.

Εκτός εάν φοβάται κάτι για τον κ. Σαμαρά και τις εκκρεμότητές του, που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επωμισθεί. Γιατί αυτός, όντως, δύσκολα διαγράφεται…

Παππάς στο MEGA : Όταν έλεγα το “μαγαζάκι” εννοούσα του Μιωνή

Απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από το ηχογραφημένο ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σάμπυ Μιωνής έδωσε ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, όπως μεταδίδει το in.gr.

Ο Νίκος Παππάς παραδέχθηκε ότι είναι η φωνή του αυτή που ακούγεται στο ηχογραφημένο ντοκουμέντο με τον “καυτό” διάλογο με τον Μιωνή.

Ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι όταν μιλούσε για “μαγαζάκι” και “πολλά λεφτά” αναφερόταν στον Σάμπυ Μιωνή, τις δικές του επιχειρήσεις και τα χρήματα που έβγαζε.

Αν και αρχικά απέφυγε να απαντήσει ευθέως εάν ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε για τη συνάντηση, μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις υποστήριξε ότι ο τότε πρωθυπουργός δεν γνώριζε για τη συγκεκριμένη συνάντηση με τον Μιωνή.

Ακόμη ανέφερε ότι οι συναντήσεις με τον Μιωνή έγιναν με πρωτοβουλία και έπειτα από επίμονα αιτήματα του επιχειρηματία, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης σημείωσε πως η συνάντηση έγινε έπειτα από παράκληση του κράτους του Ισραήλ και για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Σε ό,τι αφορά το εάν ήταν σε γνώση του Αλέξη Τσίπρα οι συναντήσεις αυτές, ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είχε γενικότερη ενημέρωση, όχι για κάθε συνάντηση που γίνεται.

Νέα απάντηση ΝΔ στον Παππά

«Ο κ. Παππάς με τη σημερινή θλιβερή τηλεοπτική εμφάνισή του, μόνο για ένα πράγμα έπεισε: για την ενοχή του. Προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπάθησε να “πουλήσει” φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η μόνη αλήθεια που είπε ήταν ότι η φωνή είναι η δική του. Λέει ότι η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ. Το περιεχόμενο της συνομιλίας, όμως, άλλα λέει.

Τι σχέση έχει το υποτιθέμενο αίτημα του Ισραήλ με τον Παπαγγελόπουλο, την Τουλουπάκη, τα λεφτά, τα “μαγαζιά” και την στοχοποίηση της κας Μαρέβα Γκραμπόφκσι-Μητσοτάκη;

Ο κ. Παππάς είχε το θράσος να ισχυριστεί πως όταν έλεγε στον κ. Μιωνή πως “κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά” εννοούσε τον ίδιο τον κ. Μιωνή τον οποίο είχε μπροστά του. Αλλά του μιλούσε σε τρίτο πρόσωπο….

Όσο για το “μαγαζί”; Κατάπιε τη γλώσσα του ψελλίζοντας κάτι ακαταλαβίστικα. Ο κ. Τσίπρας έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον στενό συνεργάτη του κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ