Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Στο ΕΔΔΑ οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά τους

Στην κατάθεση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) προχωράνε οι συνταξιούχοι καταγγέλλοντας τις περικοπές που έγιναν βάσει νόμων την εποχή των μνημονίων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο ΕΔΔΑ οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά τους

Οι περικοπές αυτές αφορούσαν τόσο τις συντάξεις, όσο και την κατάργηση επιδομάτων δώρων και αδείας.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) με την προσφυγή επιδιώκει την ακύρωση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφενός ως προς το σκέλος που με αυτήν κρίθηκε ότι οι κρατήσεις των ν.4051/2012 & 4093/2012 στις κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι νόμιμες για το διάστημα μετά την δημοσίευση του ν. 4387/2016 και μέχρι την 31.12.2018 και αφετέρου ως προς το σκέλος που δεν καταβάλλονται ποσά συντάξεων για το διάστημα από 01.01.2012 έως τον Μάιο του 2015, για όσους συνταξιούχους άσκησαν αγωγές μετά την 10η Ιουνίου 2015 (περιορισμός των αποτελεσμάτων της αντισυνταγματικότητας).

«Συνεχίζουμε τον αγώνα τόσο στο κοινωνικό όσο και στο δικαστικό πεδίο, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του εισοδήματος των συνταξιούχων, το οποίο κατακρεουργήθηκε από την εφαρμογή των μνημονίων» αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ. Την αγωγή κατέθεσε το Δίκτυο μέσω της Δικηγορικής Εταιρείας Λουκάς Αποστολίδης & Συνεργάτες.

Το ΕΝΔΙΣΥ είχε και προ μηνός αντιδράσει και όπως ανέφερε το dikastiko.gr βάσει της αίτησης που είχε καταθέσει και τότε το δικηγορικό γραφείο του εργατολόγου Λουκά Αποστολίδη διεκδικούσε:

* Να επιστραφούν τα δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και οι περικοπές σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020.

* Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Όπως είχαν καταγγείλει, με μία νομοθετική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, ισχύουν μόνον οι εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευσή του σχετικού νόμου και όλες οι άλλες οι διεκδικήσεις για την καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους «αποσβένονται».

Στην πράξη δηλαδή –όπως αναφέρεται από νομικούς κύκλους- δεν θα έχουν καμία τύχη όσοι καταθέσουν αγωγές για τη διεκδίκηση αναδρομικών για την περικοπή των συντάξεων τους μετά τη δημοσίευση του νόμου. Αυτό ουσιαστικά επισημαίνει και το ΕΝΔΙΣΥ, τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό μένουν εκτός 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ