Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» καταγγελίες για «μεγάλη ζωή» συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ με τζακούζι, πόκερ και ταξίδια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» καταγγελίες για «μεγάλη ζωή» συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ  με τζακούζι, πόκερ και ταξίδια

Μυστική έρευνα για ενδεχόμενη διασπάθιση μεγάλων χρηματικών ποσών και παράνομα οφέλη από δεκάδες συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες οι δικαστικές αρχές και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου της αστυνομίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται καταγγελίες και αναφορές που κάνουν λόγο για δεκάδες υψηλόβαθμους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι λάμβαναν επί πολλά χρόνια παρανόμως επιδόματα ενώ αλλοίωναν τα στοιχεία για τα οδοιπορικά και τις μετακινήσεις τους. Ερευνώνται επίσης και πληροφορίες για διόγκωση εξόδων σε πανελλαδικά συνεδρία συνδικαλιστών, για διακίνηση αφανών ποσών, για συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας που διαμένουν σε πολυτελείς σουίτες, που έχουν φωτογραφηθεί σε τζακούζι πολυτελών ξενοδοχείων ή εμφανίζονται να πρωταγωνιστούν σε τουρνουά πόκερ με μεγάλα πονταρίσματα και οικονομικά έπαθλα σε διάφορα καζίνα της χώρας! Μάλιστα, για το θέμα των παράνομων εισπράξεων μεγάλων χρηματικών ποσών από συνδικαλιστές και για την έρευνα υπάρχει ενημέρωση της ηγεσίας της λεωφόρου Κατεχάκη ενώ φαίνεται να υπάρχει ισχυρό παρασκήνιο για τον τρόπο χειρισμού της.

Απολαβές ίσες με του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ

Για την έρευνα υπάρχει παραγγελία της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών από τις 20 Μαρτίου 2020 και έχει ανατεθεί στους επονομαζόμενους «αδιάφορους» της ελληνικής αστυνομίας οι οποίοι τον περασμένο Μάιο άρχισαν να στέλνουν σχετικά εμπιστευτικά έγγραφα με ερωτήσεις στην ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) και στο Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής. Στην εν λόγω δικαστική έρευνα συνεκτιμώνται παλαιότερα στοιχεία, από την περίοδο 2013 – 2016, από τον σχετικό φάκελο που είχε δημιουργήσει τότε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαχείριση του ταμείου του κεντρικού συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά αρκετά μέλη της ΠΟΑΣΥ φέρονται μέχρι και σήμερα να υποβάλουν αιτήματα για οδοιπορικά όπου φαίνεται να «σαρώνουν» μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα την Ελλάδα. Πολλές φορές έχει διαπιστωθεί ότι οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιούν το ίδιο όχημα, χρεώνοντας τα κρατικά ταμεία για μετακινήσεις κατά μόνας και προς διάφορες κατευθύνσεις. Και έτσι – σύμφωνα με τις τότε καταγγελίες – πολύ συνδικαλιστές φέρεται να παίρνουν αυθαιρέτως και επί σειρά ετών ένα δεύτερο μισθό με τις απολαβές τους να πλησιάζουν συνολικά αυτές του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, δεκάδες συνδικαλιστές διαπιστώθηκε ακόμη ότι τις ίδιες χρονικές περιόδους ελάμβαναν παρανόμως επιδόματα, επικαλούμενοι υπερωρίες και εργασία αδιαλείπτως όλα τα σαββατοκύριακα του χρόνου στα συνδικαλιστικά σωματεία τους. Και όλα αυτά παρότι από τον Φεβρουάριο του 2008 είχε εκδοθεί έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. σε αίτημα συνδικαλιστών από άλλους κλάδους ένστολων – ειδικούς φρουρούς ή συνοριοφύλακες – ότι δεν δικαιούνται επιδόματα για εργασία το Σαββατοκύριακο στα σωματεία τους, παρά μόνο στις υπηρεσίες όπου ανήκουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις σχετικές βεβαιώσεις για εκτός ωραρίου απασχόληση εκδίδουν οι διοικητές των υπηρεσιών που ελέγχουν τους εργαζόμενους αστυνομικούς. Ακόμη τότε είχαν εκφραστεί θέσεις από την πλευρά των συνδικαλιστών ότι έχουν απόλυτο δίκιο, ότι δεν μπορεί να μην πληρώνονται αυτά τα πόσα και «υπερωριακή απασχόληση μπορούσε να εκληφθεί και η παρουσία τους στα τηλεοπτικά πάνελ όπου υπερασπίζονται τις θέσεις των αστυνομικών.»

Πώς η έρευνα βγήκε από το συρτάρι

Το 2014 το σωματείο των ειδικών φρουρών με έγγραφο του στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχε διαχωρίσει τη θέση του για αυτές τις μεθοδεύσεις. Όπως σημειωνόταν, «για το σωματείο μας τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα, αρκεί να υπάρχει βούληση για απόδοση ευθυνών αφού σήμερα, καλώς ή κακώς, δε συζητούμε το αν δικαιούται ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος να λαμβάνει αποζημίωση για την πέραν του πενθημέρου εργασία του κατά την διάρκεια συνδικαλιστικής άδειας, αφού η διοίκηση, καλώς ή κακώς, έχει αποφανθεί και ενημερώσει εγγράφως, διατάσσοντας την μη καταβολή σε κανέναν συνδικαλιστικό εκπρόσωπο της ειδικής αποζημίωσης (το από 28 – 6– 2000 έγγραφο της Οργάνωσης Νομοθεσίας, το από τον 10 / 2001, το από 07 / 02 / 2008 έγγραφο – απάντηση σε ερώτημα του ΣΕΦΕΑΑ). Για το μόνο που μπορούμε να μιλάμε είναι αν και ποιος καταχράστηκε δημόσιο χρήμα», συμπληρώνοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν υπηρεσιακές ευθύνες γι’ αυτό που συμβαίνει. Ωστόσο η έρευνα αυτή για τους καταγγελλόμενους δεύτερους μισθούς δεκάδων συνδικαλιστών που επιβάρυναν –σύμφωνα με εκτιμήσεις – τουλάχιστον με 4 εκατομμύρια ευρώ τα κρατικά ταμεία, δεν είχε συνέχεια, ενώ υπήρχαν καταγγελίες ότι «μπήκε στο συρτάρι για να μην διαταραχθούν ισορροπίες στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.» ή και ότι υπήρχαν πολλά θολά σημεία. Όμως, τώρα, φαίνεται να υπήρξε επάνοδο στο θέμα από την εισαγγελία Αθηνών που επαναδιερευνά τις σχετικές συναλλαγές από το 2013 έως σήμερα. Επιπλέον, πιθανόν να εξεταστεί γιατί δεν υπήρξε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Διαμονή σε σουίτες και τουρνουά πόκερ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τωρινή έρευνα της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών αρχών που την εποπτεύουν, πιθανόν να αναζητήσουν περαιτέρω στοιχεία ύστερα από αναφορές για τυχόν διασπάθιση μεγάλων χρηματικών ποσών και «μαύρα ταμεία» που μπορεί να δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με καταγγελίες, για την διεξαγωγή συνεδριών της ΠΟΑΣΥ.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί είναι τι συμβαίνει με τα συνέδρια της ΠΟΑΣΥ στο Καρπενήσι το 2916, στην Ερέτρια το 2018, στη Θεσσαλονίκη το 2015 και το 2019 και στην Αθήνα το 2017 και το 2020, όπου η πραγματοποίηση τους έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία που τα κοστολογεί περίπου 200.000-300.000 ευρώ, ενώ προ αυτής της ανάθεσης – όταν την οργάνωση είχαν οι ίδιοι οι αστυνομικοί – το σχετικό κόστος ήταν μικρότερο κατά 50%. Μήπως μέσω αυτής της υπερκοστολόγησης δημιουργούνται «μαύρα ταμεία» και κάποιοι μοιράζονται αυτές τις διαφορές;

Επιπλέον, ερευνάται αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα καταγγελόμενα για υψηλόβαθμους συνδικαλιστές, σύμφωνα με τα οποία, στη διάρκεια συνεδριών για την επίλυση των προβλημάτων των αστυνομικών, διέμεναν σε βασιλικές σουίτες ξενοδοχείων! Μάλιστα, στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. πιθανόν να εξεταστεί η φωτογραφία – είχε δημοσιευτεί σε έντυπο της επαρχίας – που απεικόνιζε συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. σε τζακούζι του ίδιου πολυτελούς ξενοδοχείου. Ακόμη φαίνεται να υπάρχουν καταγγελίες και για άλλες υπερκοστολογήσεις, με τους συνδικαλιστές της ΠΟΑΣΥ να παρουσιάζουν πορίσματα ορκωτών λογιστών ότι δεν έχει εντοπιστεί κάτι μεμπτό. Τελος, ειδικό ενδιαφέρουν υπάρχει και για αναφορές, με παρουσίαση σχετικών φωτογραφιών, για την συνεχή παρουσία σημαντικού συνδικαλιστή της ΠΟΑΣΥ σε καζίνο όπου φέρεται να συμμετείχε σε τουρνουά πόκερ και όπου υπάρχουν καταγραφές για τα πονταρίσματα του και τα ποσά που κέρδιζε.

Πηγή: εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ