Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Στον αέρα σήμερα η πλατφόρμα για το voucher των 600 ευρώ – Η λίστα με τους παρόχους κατάρτισης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στον αέρα σήμερα η πλατφόρμα για το voucher των 600 ευρώ – Η λίστα με τους παρόχους κατάρτισης

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο πληροφοριακό σύστημα του Υπ. Εργασίας “Εργάνη” προκειμένου πάνω από 120.000 επιστήμονες, δικηγόροι και άλλες πέντε κατηγορίες, να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα τηλεκατάρτισης μέσω του οποίου θα λάβουν το ποσό των 600 ευρώ (vouther).

Η πλατφόρμα αυτή elearning.yeka.gr θα μείνει ανοιχτή έως τις 20 Απριλίου, ενώ η καταβολή του ποσού των 600 ευρώ θα ξεκινήσει από την Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου (για όσους έχουν έγκαιρα προχωρήσει στις απαιτούμενες διαδικασίες). Υπενθυμίζεται πως η πληρωμή των 600 ευρώ θα γίνει σε 2 δόσεις. Η 1η (400 ευρώ) θα γίνει περί τα μέσα του τρέχοντος μηνός και η 2η έως τα τέλη του.

Το συνολικό ποσό για όλους τους δικαιούχους θα ξεπεράσει τα 192 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια.

Η λίστα με τους παρόχους κάρτισης είναι η εξής, όπως αναρτήθηκε στο elearning.

Οι δικηγόροι και ο ΔΣΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος που εναντιώθηκε στο πρόγραμμα τηλεκάρτισης μιλώντας για εμπαιγμό των δικηγόρων , σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφάσισε :

«α) Ο ΔΣΑ, συνεπής με τη μέχρι σήμερα θέση του και το θεσμικό του ρόλο, δεν θα προβεί σε υποδείξεις συγκεκριμένων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης προς τα μέλη του, πολλώ δε μάλλον, σε κανενός είδους διαπραγμάτευση με αυτά. Αποτελεί αποκλειστική μέριμνα των συναδέλφων να επιλέξουν το ΚΕΚ και το αντικείμενο της κατάρτισης.

Υπέρ της θέσης αυτής τάχθηκαν ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, ο Αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Κονδύλης, η Σύμβουλος-Ταμίας Μαρινέττα Γούναρη, οι Σύμβουλοι, Ευστάθιος Αναλυτής, Δημήτριος Αναστασόπουλος, Αντώνιος Αντανασιώτης, Ιωάννης Δεληγεώργης, Σωτήριος Διαμαντόπουλος, Αθανάσιος Καμπαγιάννης, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Φώτιος Κωτσής, Μεθόδιος Ματαλιωτάκης, Βενιαμίν Μπατης, Βασίλειος Παπαστεργιου, Κωνσταντίνος Ρίζος, Ζώης Σταυρόπουλος.

Κατά τάχθηκαν ο Αντιπρόεδρος Θέμης Σοφός, ο Γεν. Γραμματέας, Μιχάλης Καλαντζόπουλουλος και οι σύμβουλοι του ΔΣ, Χρήστος Κακλαμάνης, Ιωάννης Κάπος, Γιώργος Κλεφτοδήμος,Παναγιώτης Κορδώνης, Παναγιώτης Περάκης και Ελευθέριος Ράντος, οι οποίοι υποστήριξαν ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με τα πιστοποιημένα ΚΕΚ και το τυχόν επιπλέον αντισταθμιστικού τύπου όφελος να εισφερθεί στο λογ/μοαλληλεγγύης του ΔΣΑ. Ο σύμβουλος Νίκος Κουτκιάς ήταν απών.

β) Σε κάθε περίπτωση, το ΔΣ εξέφρασε τη θέση του για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης, την οποία έχει προωθήσει στο Υπουργείο, λόγω όμως της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, το ΔΣ θεωρεί επιβεβλημένο, για λόγους ίσης μεταχείρισης, να παρασχεθεί η δυνατότητα συμμετοχής στο Ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για τους πληττόμενους επιστήμονες, σε όλους ανεξαιρέτως τους δικηγόρους και ασκούμενους δικηγόρους, που το επιθυμούν. Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να συμπεριληφθούν μεταξύ των δικαιούχων, και οι έμμισθοι δικηγόροι που έχουν κάνει παύση της παράλληλης δραστηριότητάς τους ως αυτοαπασχολουμένων, οι εταίροι δικηγορικών εταιριών και οι ασκούμενοι δικηγόροι, που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών στην εφορία, και πρέπει το Υπουργείο Εργασίας να προβεί σε άμεση τακτοποίηση του ζητήματος αυτού.

γ) Οι συνάδελφοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης, θα μπορούν από τις 8.4.2020 να υποβάλλουν διαδικαστικού χαρακτήρα απορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], οι οποίες θα απαντώνται συγκεντρωτικά μέσω διευκρινιστικών ανακοινώσεων στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, από συνεργάτες του ΔΣΑ, κατόπιν επικοινωνίας με την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την ευθύνητων Συμβούλων του ΔΣ του ΔΣΑ Ευστάθιου Αναλυτή και Βενιαμίν Μπατή.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση ως δυνητικά ωφελούμενοι έχουν όλοι οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, σύμφωνα με τον οριζόμενο από το ΥΠΟΙΚ κύριο ΚΑΔ της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας κατά την στις 20.3.2020:

• Δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, καθώς και οι ασκούμενοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές.

• Μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων.

• Οικονομολόγοι/λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως.

• Εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων.

• Ιατροί όλων των ειδικοτήτων.

• Ερευνητές ανεξαρτήτως ερευνητικού κλάδου.

Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει μόνο μία αίτηση συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν ορισθεί βάσει ΚΑΔ σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Επισημαίνεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν όλοι, ανεξαρτήτως εάν έχουν συμμετάσχει σε άλλο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αφορά 180.390 επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες και θα υλοποιηθεί με το σύστημα της επιταγής κατάρτισης, που περιλαμβάνει παρακολούθηση προγράμματος 100 διδακτικών ωρών και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από ειδικά διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης.

Οι επιστήμονες-δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν να επιλέξουν ένα από τα 10 προσφερόμενα σύγχρονα αντικείμενα κατάρτισης, τα οποία θα βοηθήσουν άμεσα στον εκσυγχρονισμό των δεξιοτήτων και των γνώσεών τους στο συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον.

Ειδικότερα, τα 10 αντικείμενα κατάρτισης σε θεματικούς τίτλους είναι τα εξής:

1. Προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR/DPO)

2. Δημόσιοι Ηλεκτρονικοί Διαγωνισμοί

3. Ηλεκτρονικό Εμπόριο-Ηλεκτρονικές Συναλλαγές, με σύγχρονα λογισμικά και εργαλεία

4. Βασικές Ψηφιακές Δεξιότητες, σε λογισμικά της πλέον πρόσφατης έκδοσης

5. Σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές/ Ψηφιακή υπογραφή – Ψηφιακά πιστοποιητικά – Ψηφιακή ανταπόκριση με το δημόσιο/ Τηλεργασία & Τηλεδιάσκεψη

6. Τεχνικός προγραμματισμού έξυπνων κτιρίων (SMART BUILDINGS)

7. Διαχείριση έργων (Financial Spreadsheets/ Xρηματοοικονομική χρήση/ Πρακτικές DEVOPS) & Διαδικτυακή Συνεργασία

8. Σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές σε ψηφιακό περιβάλλον

9. Μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων που σχετίζονται με χώρους παροχής φροντίδας υγείας

10. Χρήση τεχνικών και εργαλείων προώθησης μέσα από τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Social Media Marketing), με σύγχρονα εργαλεία και mobile εφαρμογές.

Διαδικασία υποβολής Αίτησης Συμμετοχής

Κάθε ενδιαφερόμενος εντάσσεται απευθείας στους δυνητικά δικαιούχους της Δράσης, ως εκ της επιχειρηματικής του δραστηριότητας βάσει του κύριου ΚΑΔ της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, όπως ορίζεται από το ΥΠΟΙΚ.

Διαδικασία Α’

Προκειμένου να συμμετέχει στην παρούσα δράση θα πρέπει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τη συμμετοχή σε αυτήν, επιλέγοντας υποχρεωτικά ανάμεσα στις εξής εναλλακτικές διαδικασίες:

– Να συμπληρώσει και να υποβάλει ο ίδιος σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω διαδικτύου, κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet που διαθέτει, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (https://elearning.yeka.gr ), τη φόρμα “Ηλεκτρονική Αίτηση Συμμετοχής”. Εφιστάται η προσοχή των ενδιαφερόμενων στη συμπλήρωση όλων των απαιτούμενων πεδίων της Αίτησης συμμετοχής. Σημειώνεται ότι η “Ηλεκτρονική Αίτηση συμμετοχής επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης και ότι δεν θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων της αίτησης συμμετοχής μετά την υποβολή αυτής στο περιβάλλον του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (https://elearning.yeka.gr ).

– Να συμπληρώσει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN, Τράπεζα), στον οποίο και θα καταβληθεί το εκπαιδευτικό επίδομα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης.

– Να επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του και να συμπληρώσει υποχρεωτικά τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

– Να επιλέξει το αντικείμενο κατάρτισης που επιθυμεί μεταξύ των δέκα προτεινόμενων αντικειμένων.

– Να διαφυλάξει το αποδεικτικό υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον “Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής” (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της.

Διαδικασία Β

Κάθε δυνητικός δικαιούχος θα πρέπει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τη συμμετοχή του στη δράση ως ακολούθως:

– Nα εξουσιοδοτήσει μέσω τυποποιημένης εξουσιοδότησης απευθείας τον πάροχο κατάρτισης της επιλογής του, ο οποίος πρέπει να έχει συμπεριληφθεί υποχρεωτικά στο Μητρώο Παρόχων της παρούσας Δράσης, προκειμένου ο πάροχος κατάρτισης, αντί του ιδίου του παρέχοντα την εξουσιοδότηση, κατ’ εντολή και για λογαριασμό του να πράξει τα εξής: Α)να συμπληρώσει στο περιβάλλον του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (https://elearning.yeka.gr ), με τη χρήση των κωδικών taxisnet που ο ίδιος ο πάροχος κατάρτισης διαθέτει ως επιχείρηση, τα ακόλουθα στοιχεία του ωφελούμενου:

*Το ΑΦΜ του ωφελουμένου, το επώνυμο, το όνομα και το κύριο ΚΑΔ που είναι ήδη ενταγμένος. Το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης θα αναλαμβάνει τη διασταύρωση των στοιχείων.

*Στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN, Τράπεζας), στον οποίο και θα καταβληθεί το εκπαιδευτικό επίδομα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης.

*Στοιχεία επικοινωνίας του και να συμπληρώσει υποχρεωτικά τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

– Να υποβάλει το αντικείμενο κατάρτισης που ο ωφελούμενος επιθυμεί μεταξύ των δέκα προτεινόμενων αντικειμένων.

– Να διαφυλάξει το αποδεικτικό υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον “Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής” (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της, κατά τα ως άνω αναφερόμενα.

– Να χρησιμοποιήσει τον “Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής” (ΚΑΥΑΣ) προκειμένου να προβεί απευθείας στην ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι ο ωφελούμενος πρέπει να επιλέξει υποχρεωτικά μία από τις δύο διαδικασίες.

Σε περίπτωση ήδη υποβεβλημένης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είτε με την υπό στοιχείο Α είτε με την υπό στοιχείο Β διαδικασία, το σύστημα Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (https://elearning.yeka.gr) δεν θα δέχεται υποβολή δεύτερης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Υποχρεώσεις ωφελουμένων κατά την κατάρτιση

Ο ωφελούμενος υποχρεούται να απευθυνθεί σε πάροχο κατάρτισης της προτίμησής του, μέσω επιλογής μίας εκ των διαδικασιών προκειμένου να ενεργοποιήσει την επιταγή κατάρτισης και να υλοποιήσει το πρόγραμμα κατάρτισης. Η μη ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης με υπαιτιότητα του ωφελούμενου επιφέρει τη μη συμπερίληψή του στους δικαιούχους ωφελούμενους της δράσης, ως εκ τούτου και τη μη καταβολή της προκαταβολής του εκπαιδευτικού επιδόματός του, ύψους 400 ευρώ.

-Ο ωφελούμενος υποχρεούται να υλοποιήσει τον πλήρη κύκλο του προγράμματος τηλεκατάρτισης, διάρκειας 100 διδακτικών ωρών. Η μη ολοκλήρωση των ανωτέρω διδακτικών ωρών στο σύνολό τους επιφέρει τη μη καταβολή της δεύτερης δόσης του εκπαιδευτικού επιδόματός του, ύψους 200 ευρώ.

Ο ωφελούμενος εξουσιοδοτεί τον πάροχο κατάρτισης να συμπληρώσει, κατά την πρώτη ημέρα της κατάρτισης, σε ηλεκτρονική μορφή, τα απογραφικά στοιχεία εισόδου για τη συλλογή πληροφοριακών στοιχείων, τα οποία αφορούν σε προσωπικά δεδομένα συμπεριλαμβανομένων και ευαίσθητων, για την περαιτέρω επεξεργασία τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την αξιοποίησή τους στο πλαίσιο της παρακολούθησης της δράσης μέσω στατιστικών στοιχείων (δεικτών) και των προβλεπόμενων ερευνών και αξιολογήσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και τα προβλεπόμενα στο Ν.4624/2019, Ν. 4314/2014(άρθρο 54Α) και Ν.4403/2016(άρθρο 14) και στον του Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ