Σάββατο 15 Μαϊου 2021

Συμμετοχή της Ε.Δ.Ε. στη μεγάλη πορεία της Βαρσοβίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συμμετοχή της Ε.Δ.Ε. στη μεγάλη πορεία της Βαρσοβίας

Ανακοίνωση σχετικά με τη συμμετοχή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Βαρσοβία, εξέδωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Χριστόφορος Σεβαστίδης:

«Με τη συμμετοχή 25.000 πολιτών καθώς και δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων από 22 κράτη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιανουαρίου μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στην Βαρσοβία. Η πορεία ξεκίνησε από το Πολωνικό Ανώτατο Δικαστήριο και κατέληξε 5 ώρες αργότερα στο Κοινοβούλιο.

Αφορμή για την πορεία αποτέλεσαν οι νομοθετικές εξελίξεις στη χώρα που επιτρέπουν να υποβάλλονται οι τακτικοί Δικαστές σε πειθαρχικές έρευνες, διαδικασίες και κυρώσεις λόγω του περιεχομένου των δικαστικών τους αποφάσεων. Επιπλέον το νέο πειθαρχικό καθεστώς δεν εγγυάται την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του Πειθαρχικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από Δικαστές που επιλέγονται από το Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο και διορίζεται με πολιτικά κριτήρια από το πολωνικό Κοινοβούλιο (Sejm). Οι νέες ρυθμίσεις δεν διασφαλίζουν ότι για τις πειθαρχικές διαδικασίες κατά τακτικών Δικαστών θα αποφασίζει σε πρώτο βαθμό νόμιμα συγκροτημένο δικαστήριο. Αντ’ αυτού εξουσιοδοτείται ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού Τμήματος να καθορίζει σε ad hoc βάση και με σχεδόν απόλυτη διακριτική ευχέρεια το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό δικαστήριο, που θα εκδικάζει συγκεκριμένη υπόθεση κατά τακτικού Δικαστή. Το νέο καθεστώς δεν εγγυάται πλέον ότι οι υποθέσεις εκδικάζονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, καθώς παρέχει το δικαίωμα στον Υπουργό Δικαιοσύνης να διατηρεί σε εκκρεμότητα κατηγορίες σε βάρος τακτικών Δικαστών μέσω του διορισμού αξιωματούχων από τον ίδιο τον Υπουργό. Θίγεται επίσης το δικαίωμα υπεράσπισης των τακτικών Δικαστών. Εν ολίγοις οι Δικαστές δεν είναι προφυλαγμένοι από τον πολιτικό έλεγχο και ως εκ τούτου παραβιάζεται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Οι περισσότερες χώρες, ακόμα και αυτές που δεν συμμετείχαν, απέστειλαν επιστολές στήριξης στην Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας και στον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών IUSTITIA. Η Ένωσή μας εκπροσωπήθηκε στην πορεία με τον συνάδελφο, Γεώργιο Κασίμη- Πρόεδρο Πρωτοδικών ο οποίος και επέδωσε επιστολή. Η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ευχαρίστησε δημόσια και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Ένωσή μας για την στήριξη και για τη συμμετοχή καθώς και την δημοσιοποίηση του θέματος στην Ελλάδα μέσα από την παρουσία και τοποθέτηση του συναδέλφου Bogdan Jedrys στην τελευταία τακτική Γενική Συνέλευση στις 14 Δεκεμβρίου. Παρακάτω επισυνάπτεται το κείμενο της επιστολής στήριξης που απέστειλε η Ένωσή μας στους Πολωνούς συναδέλφους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ