Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στην ΕΕ μετά το πρώτο κρούσμα στη Λέσβο με τους 42.000 πρόσφυγες και μετανάστες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συναγερμός στην ΕΕ μετά το πρώτο κρούσμα στη Λέσβο με τους 42.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Την επείγουσα εκκένωση των δομών υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που εντοπίστηκε στο νησί, ζητούν με επιστολή τους Ευρωβουλευτές.

Αναλυτικά:

• Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στο νησί της Λέσβου, με περισσότερους από 42.000 αιτούντες άσυλο σε εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση.

• Αδύνατη η απομόνωση και ο περιορισμός κοινωνικών επαφών λόγω υπερπληθυσμού, ανύπαρκτων συνθηκών υγιεινής

• Εκκένωση κατά προτεραιότητα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλ. ηλικιωμένους και όσους έχουν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας

Για να ελεγχθεί η πανδημία του COVID-19, τα μέτρα πρόληψης πρέπει να εφαρμοστούν καθολικά, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο που διαβιούν σε υπερπλήρεις δομές στα νησιά.

Ο Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία), πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, έστειλε επιστολή με τη θεσμική του ιδιότητα στον επίτροπο Janez Lenarčič, ο οποίος είναι Ευρωπαίος Συντονιστής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και πρόεδρος της επιτροπής συντονισμού κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας «άμεση αντίδραση από την Ευρώπη» για την αποφυγή της μετατροπής της ανθρωπιστικής κρίσης στα νησιά της Ελλάδας σε ζήτημα δημόσιας υγείας, η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγάλο αριθμό θανάτων.

Μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Λέσβο, «ένα από τα κύρια ζητήματα για την αποφυγή της ταχείας και ευρείας μετάδοσης του COVID-19 είναι η επείγουσα εκκένωση των υπερπλήρων δομών», σημειώνει στο κείμενο της επιστολής.

Πολλοί άνθρωποι στις δομές αυτές (42.000 στο σύνολό τους) διαβιούν ήδη σε επισφαλή για την υγεία τους κατάσταση και (παρά τα μέτρα των ελληνικών αρχών) ο υπερπληθυσμός και οι δραματικές συνθήκες καθιστούν δύσκολο τον περιορισμό του COVID-19, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές.

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα απομόνωσης ή αποφυγής κοινωνικών επαφών, ούτε είναι εφικτό να διασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. (…) Υπάρχουν μόνο έξι κλίνες εντατικής θεραπείας στη Λέσβο (…) και ο απαραίτητος ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός δεν είναι διαθέσιμος στα νησιά», προσθέτουν.

Οι ευρωβουλευτές απαιτούν την κατάρτιση σχεδίου δράσης το οποίο θα περιλαμβάνει:

• προληπτική εκκένωση του πληθυσμού που ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανόμενων όσων είναι μεγαλύτεροι από 60 και όσων έχουν αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτη ή άλλες παθήσεις

• αυξημένη συνεργασία μεταξύ των συστημάτων υγείας των κρατών μελών

• πρόσθετη χρηματοδότηση για την αύξηση της ικανότητας περίθαλψης και εντατικής θεραπείας

• να μην σταματήσει η μετεγκατάσταση, ειδικά των παιδιών, λόγω της πανδημίας.

«Δε μπορεί να υπάρξει πραγματικός έλεγχος της πανδημίας του COVID-19 χωρίς μέτρα πρόληψης για όλους, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο. Σας προτρέπουμε ως εκ τούτου να αναλάβετε άμεση δράση, ξεκινώντας με την προληπτική εκκένωση των πλέον ευπαθών ομάδων από τις δομές στα νησιά της Ελλάδας. Αυτό είναι καίριας σημασίας για να σωθούν οι ζωές τους και να αποσυμφορηθούν οι δομές», καταλήγει η επιστολή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ