Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

«Ταφόπλακα» στη δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι- Τι προβλέπει διάταξη του νόμου, τι λένε οι υπουργικές αποφάσεις

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Ταφόπλακα» στη δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι- Τι προβλέπει διάταξη του νόμου, τι λένε οι υπουργικές αποφάσεις

Με μία προσθήκη στο νόμο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναφέρεται πως ισχύουν μόνον οι εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευσή του και όλες οι άλλες οι διεκδικήσεις για την καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους «αποσβένονται».

Στην πράξη δηλαδή –όπως αναφέρεται από νομικούς κύκλους- δεν θα έχουν καμία τύχη όσοι καταθέσουν αγωγές για τη διεκδίκηση αναδρομικών για την περικοπή των συντάξεων τους μετά τη δημοσίευση του νόμου. Αυτό ουσιαστικά επισημαίνει και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), επισημαίνοντας πως με τον τρόπο αυτό μένουν εκτός 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

«Με νομοτεχνική βελτίωση κυριολεκτικά «την τελευταία στιγμή», η κυβέρνηση πέτυχε για άλλη μια φορά να αιφνιδιάσει τους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που ήθελαν να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά! Την Τρίτη το βράδυ και ενώ όλη η χώρα ετοιμαζόταν να υποδεχτεί την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής,  το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε προσθήκη στα άρθρα 33 και 34 που αφορούν την καταβολή αναδρομικών ποσών (ν.4734/2020)» λέει σε ανακοίνωσή του.

«Σε αυτή ορίζει ότι, μετά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου νόμου, δεν μπορούν να διεκδικούνται αναδρομικά ποσά! Με δεδομένο ότι, ο συγκεκριμένος νόμος δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, εμμέσως πλην σαφώς, αυτό σημαίνει ότι θα είναι άκυρες οι αγωγές που θα υποβληθούν από την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου και μετά!» σημειώνει το ΕΝΔΙΣΥ.

Ειδικότερα, στο νόμο ορίζεται στις σχετικές παραγράφους πως πλέον:

«4. Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει του ν. 4093/2012, αποσβένονται.

  1. Η παρ. 4 δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες κατά τον χρόνο της δημοσίευσης του παρόντος, ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το καταβαλλόμενο ποσό της παρ. 1».

Αντίστοιχη διάταξη περιλαμβάνεται και για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. «Η παρέμβαση Βρούτση αφορά τόσο τους συνταξιούχους που προέρχονται από το Δημόσιο, όσο και εκείνους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα» αναφέρει και το ΕΝΔΙΣΥ. «Είναι προφανές ότι πρόκειται για τεράστια μεθόδευση-σκάνδαλο, καθώς είναι ευθεία η παρέμβαση στο δικαίωμα των πολιτών να διεκδικούν με αγωγές, ποσά που θεωρούν ότι δεν έπρεπε να τους έχουν περικοπεί από τις συντάξεις τους» προσθέτει, ενώ ο δικηγόρος- εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας κάνει λόγο για «μια πρωτοφανή, αντισυνταγματική αθλιότητα. Πρόκειται για ιστορικό εμπαιγμό εις βάρος όλου του συνταξιουχικού κόσμου».

Επισημαίνεται πως οι συνταξιούχοι παροτρύνθηκαν να καταθέσουν αγωγές καθώς θα είχαν δικαίωμα έως το δεύτερο 15νθημερο του Οκτωβρίου, ενώ με το νέο ψηφισθέντα νόμο η προθεσμία για διεκδίκηση αναδρομικών χάνεται για όσους δεν προχώρησαν σε κάποια τέτοια ενέργεια μέχρι τις 8 Οκτωβρίου οπότε και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Οι υπουργικές αποφάσεις

Την περασμένη Δευτέρα δημοσιεύθηκαν πάντως οι υπουργικές αποφάσεις για την καταβολή των αναδρομικών στους δικαιούχους-συνταξιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Για τους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, η ΚΥΑ ορίζει ότι θα δοθεί ένα ποσό της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά το χρονικό διάστημα από 11.06.2015 έως και 12.05.2016, για περικοπές στις κύριες συντάξεις. Δικαιούχοι επιστροφής αναδρομικών είναι:

* Συνταξιούχοι όλων των φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών κύριας ασφάλισης που εντάχθηκαν στον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), καθώς και οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος.

* Συνταξιούχοι προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος που χορηγείτο από το τέως Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και το τέως Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ). Τα αναδρομικά ποσά που επιστρέφονται στους συνταξιούχους του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, αντιστοιχούν στις μειώσεις που εφαρμόστηκαν στο 50% του συνολικού ποσού της προσυνταξιοδοτικής παροχής, το οποίο αντιστοιχεί σε κύρια σύνταξη.

* Συνταξιούχοι του πρώην Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), αναφορικά με τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις κύριες συντάξεις τους με βάση την υπ’ αριθμ. 476/28-02-2012 (Β’ 499) απόφαση των Υπουργών Οικονομικών Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Κληρονόμοι

Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τους κληρονόμους συνταξιούχων. Στην ΚΥΑ ορίζεται ότι σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου, δικαιούχοι καθίστανται οι νόμιμοι κληρονόμοι κατά το ποσοστό του κληρονομικού τους δικαιώματος, με υποβολή αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ.

Σε περίπτωση λήψης μίας κύριας και μίας επικουρικής σύνταξης, επιστρέφεται στον δικαιούχο μόνο το ποσό που αφορά στην περικοπή που έχει διενεργηθεί βάσει των ανωτέρω διατάξεων στην κύρια σύνταξη.

Σε περίπτωση λήψης δυο κύριων συντάξεων, μία εκ των οποίων από μη αναγραφόμενο φορέα, επιστρέφονται στον δικαιούχο τα ποσά που αφορούν στην μείωση που έχει διενεργηθεί βάσει των διατάξεων των φορέων που αναγράφονται.

Φορέας Καταβολής

Σύμφωνα με τον ΕΝΔΙΣΥ, ο e-ΕΦΚΑ, ως οιονεί καθολικός διάδοχος των εντασσόμενων σε αυτόν πρώην φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών κατά τα άρθρα 53 επ. του ν. 4387/2016, διενεργεί επιστροφές στους συνταξιούχους που υπάγονται σε αυτόν.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως φορέας ασφάλισης του προσωπικού της, επιστρέφει στους συνταξιούχους της τα ποσά συντάξεων που αντιστοιχούν σε μειώσεις κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 (Α’ 40) και της περ. 1 της υποπαραγράφου ΙΑ.5. της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222) για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως και την 12.05.2016.

Η καταβολή των επιστρεπτέων από τον e-ΕΦΚΑ ποσών γίνεται με εφάπαξ καταβολή μέχρι την τέλος του έτους. Τα ποσά καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους. Τα ανωτέρω ποσά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, του Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Κατά την καταβολή των ποσών δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου, ούτε παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τι ισχύει για το δημόσιο τομέα

Για το δημόσιο τομέα η ειδική ΚΥΑ που εκδόθηκε ορίζει ότι θα δοθούν αναδρομικά για την ίδια περίοδο (11.06.2015 έως και 12.05.2016), τα οποία όμως θα κοστίσουν στην Πολιτεία, 500 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι είναι οι  συνταξιούχοι του Δημοσίου, και οι συνταξιούχοι υπάλληλοι των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, είτε οι συντάξεις του βαρύνουν το Δημόσιο, είτε τους οικείους φορείς. Επίσης, δικαιούχοι είναι και οι συνταξιούχοι υπάλληλοι του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και των ασφαλιστικών Ταμείων του προσωπικού Σιδηροδρομικών Δικτύων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ