Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Τι αλλάζει στις προσλήψεις στο δημόσιο – Επιταχύνονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι αλλάζει στις προσλήψεις στο δημόσιο – Επιταχύνονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες

Σειρά μέτρων που έχουν στόχο να μειώσουν κατά το ήμισυ τον χρόνο που απαιτείται για να γίνουν προσλήψεις στον Δημόσιο τομέα πρόκειται να προωθήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για μέτρα που θα εκσυγχρονίσουν το ΑΣΕΠ και θα απαλλάξουν τους ενδιαφερόμενους από τον κόπο της συλλογής όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών, τα οποία θα μπορούν να συλλέγουν ηλεκτρονικά.

Επιπρόσθετα, οι προωθούμενες αλλαγές θα λειτουργήσουν καθοριστικά και στην ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που σήμερα απαιτεί πάρα πολύ χρόνο.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με τον πρωθυπουργό, ο Τακης Θεοδωρικάκος παρουσίασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το πακέτο των νομοθετικών πρωτοβουλιών που ετοιμάζει το υπουργείο για το επόμενο διάστημα. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνεται και η ριζική βελτίωση της διαδικασίας των προσλήψεων όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός.

Με τις προωθούμενες αλλαγές, το υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει να διασφαλιστεί το διάφανο των διαδικασιών επιλογής των δημοσίων υπαλλήλων, στη βάση των αντικειμενικών κριτηρίων που ήδη ισχύουν, αλλά σε μικρότερο χρόνο και με λιγότερο κόπο για τους ενδιαφερόμενους, μέσω και της απλοποίησης των διαδικασιών των προκηρύξεων μέσα από τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του ΑΣΕΠ.

Όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι σήμερα, οι υποψήφιοι έπρεπε να μαζέψουν και να πιστοποιήσουν διάφορα έγγραφα προκειμένου να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις της ανεξάρτητης Αρχής για πρόσληψη σε δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό θα γίνεται στο εξής απευθείας ηλεκτρονικά, καθώς θα υπάρχει πρόσβαση στα απαιτούμενα έγγραφα μέσω της διασύνδεσης των διαφόρων συστημάτων.

Κατά τις ίδιες πηγές, αυτό θα οδηγήσει στη μείωση,κατά το ήμισυ, του χρόνου ολοκλήρωσης των διαδικασιών πρόσληψης, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονταν μέχρι και τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν έγκαιρα επείγουσες ανάγκες σε τομείς του δημόσιου τομέα.

Στους σχεδιασμούς του ΥΠΕΣ περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση των υπηρεσιών των δήμων, οι οποίοι σήμερα αδυνατούν να ανταποκριθούν σε κρίσιμα θέματα λόγω απουσίας των κατάλληλων υπαλλήλων. Ένα από τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν είναι η υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών πολλών φορέων, γεγονός που δυσχεραίνει την μελέτη και εκτέλεση σημαντικών έργων.

Για το σκοπό αυτό προωθείται νομοθετική ρύθμιση και θα προβλέπεται η συνδρομή της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), όπου σε συνεργασία και με το ΤΕΕ θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με ιδιώτες μηχανικούς, οι οποίοι θα διοχετεύονται σε δήμους με ελλείψεις του απαιτούμενου προσωπικού.

Με τον τρόπο αυτό, όπως έχει δηλώσει ο κ. Θεοδωρικάκος, προσφέρεται η δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να κάνει περισσότερα έργα χωρίς να χρειάζεται να δημιουργεί στρατιά υπαλλήλων αλλά να πραγματοποιεί συνέργειες με επαγγελματίες που εργάζονται στο ιδιωτικό τομέα. Είναι ένα ευέλικτο σχήμα, δεδομένου ότι ακόμη και εάν οι δήμοι είχαν τη δυνατότητα προσλήψεων θα έπρεπε να γίνει προκήρυξη για μηχανικούς μέσω ΑΣΕΠ και να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να αναλάβουν καθήκοντα, να ενημερωθούν και να προχωρήσουν τα όποια έργα. Το νέο καθεστώς θα δώσει –επισημαινόταν- σημαντική αύξηση στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, που σε πολλές περιπτώσεις λιμνάζουν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ