Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023

Το FBI «ξεσκεπάζει» τον μάρτυρα C1 και ο Αγγελής βάζει «φωτιά» στην Προανακριτική, την ημέρα που δίνει εξηγήσεις ο Παπαγγελόπουλος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το FBI «ξεσκεπάζει» τον μάρτυρα C1 και ο Αγγελής βάζει «φωτιά» στην Προανακριτική, την ημέρα που δίνει εξηγήσεις ο Παπαγγελόπουλος

Μόνο το …όνομα του μάρτυρα με την κωδική ονομασία C1 , o οποίος κατέθεσε ως προστατευόμενος μάρτυρας στην αμερικανική έρευνα για την υπόθεση Novartis, δεν γράφει το FBI , στα έγγραφα που τουλάχιστον μέχρι τώρα έχουν αποκαλυφθεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Το γεγονός δε ότι η ιδιότητά του αναγράφεται φόρα παρτίδα, συνδυασμένο με το γεγονός ότι , όπως εικάζεται από πολλές πλευρές, έχει καταθέσει και στην εγχώρια έρευνα και ως προστατευόμενος αλλά και με το ονοματεπώνυμό του, βάζει φωτιά στην Προανακριτική Επιτροπή , την ημέρα μάλιστα που εχει κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος τέλεσης αδικήματος ο πρωην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος.

Διαβάστε επίσης: Ολόκληρη η – νεα – αναφορά Αγγελή στην Προανακριτική

Διαβάστε επίσης: ΚΙΝΑΛ: Τα έγγραφα του FBI που κατατέθηκαν στη Προανακριτική αποκαλύπτουν την πολιτική σκευωρία και μας δικαιώνουν

Η αναφορά είναι ξεκάθαρη στο έγγραφο που έστειλε (ως μεταφρασμένο αντίγραφο) ο πρωην επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς , Γιαννης Αγγελής στην Επιτροπή (κατόπιν αιτήματός της) : «Oι καταγγέλλοντες (στο εξής C1 και C2) είναι και οι δύο Ελληνες πολίτες. […] Ο C1 προσελήφθη (και απασχολούνταν) από τη Novartis Ελλάς SACI (NVG) περίπου τον Ιούνιο του έτους 2008 έως τον Οκτώβριο του έτους 2014 ως διευθυντής Επικοινωνίας και Συλλογικής Ευθύνης. […] Ο C2 προσελήφθη από την NVG (και εργαζόταν εκεί) περίπου από τον Νοέμβριο του έτους 2006 μέχρι και τον Μάρτιο του έτους 2013, πρώτα ως αντιπρόσωπος Πωλήσεων και αργότερα αναβαθμίστηκε σε διευθυντή Πωλήσεων Πρώτης Γραμμής».

Αντίτιμο

Ο – κυρίως- νομικός προβληματισμός έχει δυο σκελή: Πρώτον το γεγοβνός ότι οι μάρτυρες στην Αμερική συμφωνούν να τους καταβληθεί αμοιβή για όσα αποκαλύπτουν και λαμβάνουν ένα ποσοστό έως 30% από το πρόστιμο που επιβάλλεται στις εταιρίες(εν προκειμένω την Novartis). Συνεπώς ο μάρτυρας- εφόσον είναι ο ίδιος και στη χώρα μας- προσδοκά οικονομικό όφελος, κάτι όμως που απαγορεύεται στη χώρα μας.

Δεύτερον η κατάσταση γινεται πιο προβληματική εφόσον αυτό το γνώριζε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τον έθεσε σε τέτοιο καθεστώς.

Αδικήματα

Τα έγγραφα που εστάλησαν στην Προανακριτική κατά τον κ. Αγγελή θεμελιώνουν ευθέως το αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας από τους εισαγγελείς Διαφθοράς καθώς μεταξύ άλλων δείχνουν, όπως λέει,  πως η κυρία Ελένη Τουλουπάκη και οι στενοί της συνεργάτες λειτούργησαν «εκ του πονηρού» και τα χρησιμοποίησαν κατά το δοκούν ή απέκρυψαν άτυπες πληροφορίες που έλαβαν απο τις αμερικανικές αρχές. Μάλιστα την κατηγορεί πως «βάφτισε» αδιαβάθμητα έγγραφα (“unclassified”) του FBI ως «άκρως απόρρητα» προκειμένου να μην τα διαβιβάσει στους ανωτέρους της και στην Βουλή.  Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «δεν αναγράφεται σε οποιοδήποτε σημείο των ο όρος «απόρρητο» ή «εμπιστευτικό». Αντιθέτως μάλιστα όλα τα ξενόγλωσσα (στην Αγγλική) έγγραφα αναγράφουν ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ στην πρώτη σειρά (προμετωπίδα) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ τον όρο «UNCLASSIFIED», που σημαίνει στην Ελληνική γλώσσα «αδιαβάθμιτο», «μη απόρρητο». Ιδιαίτερα οφείλω να τονίσω ότι, ο όρος «UNCLASSIFIED» αναγράφεται όχι μόνον στην αρχή και στο τέλος της πρώτης σελίδας των θεωρούμενων (από την κα Τουλουπάκη και τους επίκουρους αυτής) «ως απορρήτων» εγγράφων, αλλά ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΕΛΙΔΑ (αρχή και τέλος) όλων των σημαντικών εγγράφων. Ιδιαιτέρως επίσης οφείλω να τονίσω ότι, υπάρχει σημαντικός αριθμός εγγράφων προερχόμενος από τις ΗΠΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ σ΄ αυτά «η δέσμευση μη χρήσεως από άλλες Αρχές» (ενδεικτικώς Σας διαβιβάζω το από 22-6-2017 έγγραφο ΗΠΑ). Τα παραπάνω, οι εμπλεκόμενοι Εισαγγελείς διαφθοράς έχουν αποκρύψει, τόσο από τους προϊσταμένους τους Εισαγγελείς (π.χ. κ. Ζαχαρή), όσο και από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, που ασκεί χρέη εισαγγελέως, ενώ δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, εάν έχουν υποπέσει στην αντίληψη του ήδη επόπτη των κ. Παναγιώτη Μπρακουμάτσου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εμπλεκόμενοι στην έρευνα της υπόθεσης NOVARTIS εισαγγελείς διαφθοράς, εμφανίζουν παραπλανητικώς ότι, τα έγγραφα που είναι στην κατοχή των, έχουν δήθεν αποσταλεί από τις Αμερικανικές Αρχές στα πλαίσια νόμιμης δικαστικής συνδρομής και ως δήθεν «απόρρητα»”.

Της λογίζει επισης πως προχώρησε σε επιλεκτική χρήση των πληροφοριών δημιουργώντας στρεβλή εικόνα για τα πραγματικά στοιχεία που έστειλαν οι αμερικανικές αρχές αποκρύβοντας παράλληλα τις εκθέσεις απο τις οποίες δεν προκύπτει εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών στην υπόθεση

Νέα έρευνα

Τα έγγραφα αυτά πάντως βάζουν «φωτιά» και στην έρευνα στον Αρειο Πάγο. Κι αυτό γιατί  βάζουν νέα δεδομένα στο τραπέζι της έρευνας για «κατάχρηση εξουσίας» εκ μέρους της εισαγγελέα κατά της Διαφθορας, Ελένης Τουλουπάκη, καθώς είναι πλέον , στη διάθεση των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Ευάγ. Ζαχαρή και Λ. Σοφουλάκη ανοίγοντας νέο κύκλο ερευνών και προσθέτοντας δυο ενδεχόμενα:

-Αφενός  να κληθεί σε νέα κατάθεση ο κ.Αγγελής,

-Αφετέρου να κληθούν εκ νέου οι 3 εισαγγελείς κατά της διαφθοράς για να λάβουν γνώση και αυτών των εγγράφων και να δώσουν τις συμπληρωματικές εξηγήσεις τους.

Η απάντηση

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «έγγραφα-βόμβα» που αποκαλύπτουν το πραγματικό σκάνδαλο. «Για μια ακόμη φορά, η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.) έσπευσε να αφήσει να διαρρεύσει επιλεκτικά το συγκεκριμένο υλικό, στην προσπάθεια υποβάθμισης των στοιχείων και απαξίωσης της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόνο που η δημοσιοποίηση των στοιχείων «έκαψε» τελικά τους ίδιους τους εμπνευστές της μετατροπής του μεγάλου σκανδάλου σε σκευωρία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ