Τρίτη 05 Ιουλίου 2022

Τρίτο – και φαρμακερό (;) – αίτημα του ανακριτή για κακουργηματική δίωξη στο Μάτι -Τι θα απαντήσει η Εισαγγελία

Σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που είχαν την επιχειρησιακή ευθύνη τη μοιραία μέρα που οδηγήθηκαν σε φρικτό θάνατο 102 συνάνθρώποι μας, φαίνεται πως θα περάσουν στο κάδρο των ποινικών ευθυνών για την εθνική τραγωδία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τρίτο – και φαρμακερό (;) – αίτημα του ανακριτή για κακουργηματική δίωξη στο Μάτι -Τι θα απαντήσει η Εισαγγελία

Δύο συμπληρωματικά καταθέσεις που έλαβε πριν από λίγες μέρες ο ανακριτής για ολιγωρία τα κρίσιμα λεπτά πριν από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πυρκαγιάς στο Μάτι τον μαύρο Ιούλη του 2018, αλλά και σημαντικά έγγραφα που εντοπίστηκαν από την έρευνα του, αυξάνουν την λίστα των κατηγορουμένων και μετατρέπουν το βαθμό των αδικημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που είχαν την επιχειρησιακή ευθύνη τη μοιραία μέρα που οδηγήθηκαν σε φρικτό θάνατο 102 συνάνθρώποι μας, φαίνεται πως θα περάσουν στο κάδρο των ποινικών ευθυνών για την εθνική τραγωδία.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη φέρνουν υψηλόβαθμο πρόσωπα της πυροσβεστικής, τα κρίσιμα έγγραφα που εντοπίστηκαν από τις εφόδους του ανακριτή που χειρίζεται την δικογραφία, στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε αυτά περιλαμβάνονται απόρρητα σχεδιαγράμματα και ημερολόγια που καταγράφουν τον ακριβή χρόνο που «πέταξαν» τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, και οδηγούν, όπως φαίνεται τον κ. Μαρνέρη να επανέλθει στο αίτημά του, για αναβάθμιση του κατηγορητήριου σε κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό αίτημα είχε απορριφθεί προ διμήνου από την Εισαγγελία, όπου ο ανακριτής ζητούσε ν’ ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση κατά συρροή και έκθεση από την οποία προκλήθηκαν βαριές σωματικές βλάβες στους παθόντες. Τα στοιχεία που φέρεται να έχει στα χέρια του ο ανακριτής κατατείνουν πως αν από την αρχή και δη από τις 16.50 έως τις 17:30 επιχειρούσαν στην περιοχή, τρία εναέρια μέσα και στη συνέχεια έως δηλ. τις18:30 άλλα τρία, ο κίνδυνος θα είχε αποφευχθεί. Για το λόγο αυτό, καταλογίζει μάλιστα ενδεχόμενο δόλο σε συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία, όπως σημειώνει, εξέθεσαν όχι μόνο σε κίνδυνο τους κατοίκους αλλά τους άφησαν και αβοήθητους. Νέα στοιχεία

Κατά τις ίδιες πληροφορίες εγκληματικά λάθη και ανεξήγητη ολιγωρία από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής «δείχνουν» τα νέα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία για τη φονική πυρκαγιά. Ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, ο οποίος συνεχίζει την έρευνα και έχει -όπως όλα δείχνουν – θα αυξήσει τη λίστα των κατηγορουμένων με πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε αυτά. Τα έγγραφα αυτά περιλαμβάνουν απόρρητα σχεδιαγράμματα και ημερολόγια που καταγράφουν τον ακριβή χρόνο που «πέταξαν» τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τα οποία οδηγούν στην άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για θανατηφόρα έκθεση κατά συρροή και έκθεση από την οποία προκλήθηκαν βαριές σωματικές βλάβες στους παθόντες.

Οι μαρτυρίες για ολιγωρία

Παράλληλα καθοριστικές φέρονται να είναι οι καταθέσεις των χειριστών των εναέριων πυροσβεστικών μέσων που καταδεικνύουν τη μεγάλη καθυστέρηση στην έγκαιρη κινητοποίηση και αντιμετώπιση της πυρκαγιάς με δεδομένο ότι «γνώση της κατάστασης υπήρχε από τις 16:41 και εκ νέου ενημέρωση από τον αρμόδιο για την περιοχή του Νταού Πεντέλης Διοικητή του Πυροσβεστικού Σταθμού στις 16:54».

Ενδεικτικές ωστόσο της ολιγωρίας που κράτησε στο έδαφος εκείνα τα κρίσιμα λεπτά τα εναέρια μέσα είναι οι δύο συμπληρωματικές καταθέσεις που έλαβε ο ανακριτής, πριν από λίγες ημέρες. Σε αυτές, ερωτώμενοι, με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν με βάση νέα έγγραφα, ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του ενός εκ των πέντε Σινούκ που πήρε εντολή να επιχειρήσει στην περιοχή της Πεντέλης, κατέθεσε ότι η απογείωση του από το αεροδρόμιο των Μεγάρων έγινε στις 18:10 και όχι στις 17.00, όπως αρχικά είχε ενημερωθεί από το ημερολόγιο πτήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανακριτή, σημαντικό ρόλο στη θέριεψη της πυρκαγιάς έπαιξε το γεγονός ότι οι αρμόδιοι όχι μόνο παρέλειψαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα εναέρια και επίγεια πυροσβεστικά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους αλλά παρότι το γνώριζαν αυτό, δεν οργάνωσαν ένα σχέδιο εκκένωσης ή απομάκρυνσης και διάσωσης των κατοίκων, ενώ είχαν αυτή τη δυνατότητα.

Απόντες

Συγκεκριμένα:

*Υπήρξε πλήρης απουσία εναέριας επιτήρησης στην περιοχή η οποία θεωρείτο μάλιστα υψηλής επικινδυνότητας, από τις 11:00 έως τις 19:00, που έχει σκοπό την γρήγορη κατάσβεση της φωτιάς με όλη τη διαθέσιμη δύναμη. *Αν και οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι είχαν διαθέσιμα επίγεια και εναέρια μέσα είτε δεν τα αξιοποίησαν καθόλου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Μάτι , είτε τα χρησιμοποίησαν για την κατάσβεση φωτιάς σε περιοχές, που δεν υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές . * Δεν κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις που διαθέτει το ΓΕΕΘΑ. *Ενώ υπήρχαν διαθέσιμα 10 Σινούκ δεν αξιοποιήθηκαν . Απογειώθηκε μόνο ένα Σινούκ από το αεροδρόμιο των Μεγάρων για να επιχειρήσει στο Μάτι και αυτό είναι το μόνο εναέριο μέσο καταγεγραμμένο στο χειρόγραφο και ηλεκτρονικό ημερολόγιο. * Με τις ιδιότητές τους μπορούσαν να προβλέψουν το βαρύτερο αποτέλεσμα, που τελικά επήλθε αποδεχόμενοι αυτό, καθώς δεν αξιοποίησαν έγκαιρα σχέδιο εκκένωσης από τις 17.30 εώς τις 17.45 ξεκινώντας από τον Ν. Βουτζά και εν συνεχεία στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι. * Παρότι υπήρχαν διαθέσιμες σωστικές λέμβοι που ανήκαν στην Πρώτη ΕΜΑΚ που ήταν στην Ελευσίνα, ουδέποτε δόθηκε εντολή στα πληρώματα της να μεταβούν στην περιοχή.

Ερωτήματα ωστόσο προκαλεί και το γεγονός ότι δε χρησιμοποιήθηκαν τα μισθωμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη αλλά και δόθηκε εντολή για μεσοστάθμευση των εναέριων μέσων στο αεροδρόμιο Ελευσίνας το οποίο από τις 14:27 την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς, είχε κλείσει λόγω ισχυρών ανέμων και όχι σε άλλα αεροδρόμια ( όπως στο Τατόι, την Πάχη Μεγάρων, στο ελικοδρόμιο Νέας Μάκρης ή στο Ελευθέριος Βενιζέλος που ήταν ανοικτά).

Τέλος σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο παράλληλος κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων που, όπως όλα δείχνουν, ενισχύουν το ανακριτικό αίτημα προς την Εισαγγελία της Αθήνας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ