Τρίτη 03 Αυγούστου 2021

«Βόμβα» παραδικαστικού στην Κέρκυρα: Κλεμμένες από την Εισαγγελία «τρανταχτές» δικογραφίες βρέθηκαν πεταμένες σε σπίτι

Το 80% των δικογραφιών που είχαν κάνει φτερά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας, βρέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr σε σπίτι προσώπου που είναι «άσχετο» με τα δικαστήρια, μετά από αστραπιαία επιχείρηση που οργάνωσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Διονύσης Λαμπρίδη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Βόμβα» παραδικαστικού στην Κέρκυρα: Κλεμμένες από την Εισαγγελία  «τρανταχτές»  δικογραφίες βρέθηκαν πεταμένες σε σπίτι

Πρόκειται για ένα μεγάλο μέρος των 500 δικογραφιών που χάθηκαν από τα δικαστήρια της Κέρκυρας, συγκροτώντας ένα τεράστιο σκάνδαλο παραδικαστικής λειτουργίας, με προφανή στόχο την παραγραφή δεκάδων σοβαρών αδικημάτων που περιγράφονται σε αυτές.

Εν ολίγοις χάνονταν 46 δικογραφίες επι 11 χρόνια , περιγράφοντας εν τέλει, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, μια «φάμπρικα» παραγραφών.

Μεταξύ των κατηγορουμένων δηλαδή βρίσκονταν και ορισμένα τρανταχτά ονόματα σε σοβαρές υποθέσεις.

Η εισβολή στο σπίτι

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το περασμένο καλοκαίρι και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, Γιώργος Καλούδης ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε ήδη ως μάρτυρας έκανε εξαρχής λόγο για «πρωτόφαντο, πρωτόγνωρο πανελληνίως γεγονός, που προκάλεσε σοκ και έκπληξη».

Η υπόθεση από το καλοκαίρι φαινόταν βαλτωμένη καθώς ήδη η εισαγγελέας που εμφανίστηκε στο κάδρο τυχόν ευθυνών μετατέθηκε από την περιοχή. Όμως ξαφνικά μια πληροφορία που πήρε ο εισαγγελέας Λαμπρίδης, με μια ομάδα αστυνομικών, έφερε τα πάνω κάτω.

Η εισβολή ήταν αιφνιδιαστική και οι δικογραφίες βρέθηκαν στο σπίτι μιας γυναίκας , άσχετης επαγγελματικά με τα δικαστήρια, εκτός της πόλης της Κέρκυρας στο χωριό Γαρούνα.

Ήταν στοιβαγμένες (πεταμένες) στο σπίτι και ήδη μεταφέρθηκαν και καταμετρώνται στην Εισαγγελία. Ήδη η γυναίκα και ένα ακόμα άτομο κατέθεσαν στην Ασφάλεια και αφέθηκαν ελεύθερoι .

Τώρα αναμένεται ο σχηματισμός δικογραφίας και απαγγελία κατηγοριών σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Επίσης σε διερεύνηση βρίσκονται πληροφορίες που θέλουν το σπίτι, να ανήκει σε στενή επαφή λειτουργού των Δικαστηρίων.

Η παρέμβαση Πλιώτα

Η υπόθεση , στην οποία είχε αναφερθεί εκτενώς το dikastiko.gr , αφορά την αποκάλυψη συνολικά 502 ποινικών δικογραφιών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας την οποία διεξάγει ο Εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνος Κουκούτσης .

Οι εξαφανισθείσες δικογραφίες αφορούν 11 συνεχή έτη, από το 2007 μέχρι και το 2017 ! Κατά μέσον όρο δηλαδή 46 δικογραφίες τον χρόνο. Τα αδικήματα των περισσότερων έχουν παραγραφεί , εκτός και εάν από τις μη ολοκληρωθείσες προανακρίσεις προέκυπταν κακουργήματα .

Παραγραφές

Ήδη μάλιστα έχουν εξεταστεί ως μάρτυρες δικαστικοί υπάλληλοι και δικαστικοί λειτουργοί προκειμένου να εξηγήσουν πως χάθηκαν ως δια μαγείας οι δικογραφίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση της εξαφάνισης των δικογραφιών έφτασε μέχρι τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος διέταξε άμεσα την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξαφανίστηκαν οι δικογραφίες, και αν συντρέχουν λόγοι αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων. Στο πλαίσιο της έρευνας την οποία διενεργεί ήδη ο αρμόδιος εισαγγελέας του νησιού, κλήθηκαν ήδη και κατέθεσαν υπάλληλοι της εισαγγελίας Πρωτοδικών, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες ερευνώνται καταγγελίες για αμέλεια συγκεκριμένου εισαγγελικού λειτουργού.

Εισαγγελικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά στο “dikastiko», ότι στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα ενδελεχώς, αναζητούνται ευθύνες και αν υπάρχουν σκοπιμότητες στην εξαφάνιση των δικογραφιών».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η έρευνα «έχει τη μορφή του κατ’ επείγοντος λόγω της σπουδαιότητας της, και επειδή οι προθεσμίες στις ποινικές υποθέσεις …τρέχουν προς αποφυγή κινδύνου παραγραφής, που σε κάποιες των περιπτώσεων μοιάζει να είναι αναπόφευκτο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ