Τρίτη 16 Απριλίου 2024

 Ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Ο ισχυρισμός για το “χαστούκι” , η συγνώμη και το αίτημα των ανηλίκων να συναντήσουν το θύμα από κοντά -Τι ποινές αντιμετωπίζουν /ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ

Οι δυο ανήλικοι τόσο στην προανακριτική τους απολογία όσο και ενώπιον του εισαγγελέα ζήτησαν συγνώμη και εξέφρασαν την επιθυμία να το εκφράσουν και στον εργαζόμενο της ΣΤΑΣΥ δια ζώσης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
 Ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Ο ισχυρισμός για το “χαστούκι” , η συγνώμη και το αίτημα των ανηλίκων να συναντήσουν το θύμα από κοντά -Τι ποινές αντιμετωπίζουν /ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ

Ενας συνδυασμός από επιχειρήματα περί πρόκλησης εκ μέρους του σταθμάρχη του Μετρό, ακόμα και με κίνηση χειροδικίας εκ μέρους του , αλλά με ξεκάθαρα διατυπωμένη τη συγνώμη στην προανακριτική απολογία τους και με αίτημα να συναντηθούν μαζί του και να το εκφράσουν και τον ίδιο, είναι το υπερασπιστικό περίγραμμα των δυο ανήλικων αδελφών από το Περιστέρι που κρατούνται για την επίθεση.

Όπως είπε ο συνήγορός τους Κων/νος Δημόπουλος, εξ αρχής οι δυο ανήλικοι στην προανακριτική τους απολογία όσο και ενώπιον του εισαγγελέα ζήτησαν συγνώμη και εξέφρασαν την επιθυμία να το εκφράσουν και στον ίδιο δια ζώσης.

Πως έγινε

Τα δυο αδέλφια , προέρχονται από μια χωρισμένη μεν αλλά συγκροτημένη οικογένεια από το Περιστέρι, με μητέρα δημόσια υπάλληλο που είναι διαρκώς στο πλευρό τους. Ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και είναι καλοί μαθητές ενώ δεν είχαν δώσει δείγματα παραβατικής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο ανήλικοι περιγράφουν το περιστατικό λέγοντας ότι αφετηρία ήταν η – κατ΄ αυτούς – προσβλητική αναφορά του ελεγκτή, για τον οποίο , όπως λένε, δεν γνώριζαν πως είχε τέτοιο ρόλο. Αλλωστε και ο ίδιος είπε πως την παρατήρηση την έκανε ως πολίτης . Σε αυτό που φέρονται να επιμένουν είναι ότι αφενός τους είπε “έτσι κάνετε στο σπίτι σας;”, γεγονός που ήχησε αρνητικά στα αυτιά τους και δεύτερον πως “εκανε χειρονομία στο μάγουλο του μικρότερου αδελφού”. Αναφέρουν δε πως είχαν διάθεση αποχώρησης και έτσι ερμηνεύουν την κίνηση να του πετάξουν τα κουτάκια με τα αναψυκτικά. Οσον αφορά την μετέπειτα στάση τους (που καταγράφονται στο βίντεο) ζητούν συγνώμη.

Κρατούνται αλλά όχι για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Kαι οι δύο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν. Έτσι, η απολογία τους θα γίνει την Τρίτη. Τα δύο ανήλικα αδέρφια μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους από τον εισαγγελέα για τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στο Μετρό στην Ομόνοια αντιμετωπίζουν το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε βαθμό κακουργήματος. Eπιπλέον, ο εισαγγελέας τούς άσκησε ποινική δίωξη και για το αδίκημα της απείθειας, καθώς αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα στην Αστυνομία.

Πάντως η δίωξη που τους ασκήθηκε είναι μεν σε βαθμό κακουργήματος αλλά όχι για απόπειρα ανθρωποκτονίας όπως σχημάτισε την δικογραφία η ασφάλεια, αλλά πιο ελαφρύ αδίκημα. Ετσι απομακρύνεται το ενδεχόμενο προσωρινής κράτησης , που θα πρόβαλλε ως ισχυρότερο ενδεχόμενο αν το αδίκημα ήταν απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 287 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας:

Προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί και σε ανήλικο κατηγορούμενο που έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του, υπό τους όρους του προηγούμενου άρθρου και εφόσον κατηγορείται για πράξη από τις αναφερόμενες στο άρθρο 127 ΠΚ. Στην περίπτωση αυτή η προσωρινή κράτηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες. Η παραβίαση των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί στον ανήλικο δεν επιτρέπεται να οδηγήσει από μόνη της σε προσωρινή κράτηση. Το ένταλμα προσωρινής κράτησης πρέπει να περιέχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία από την οποία να προκύπτει γιατί τα αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα δεν κρίνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση επαρκή, λαμβανομένων κατά περίπτωση υπόψη των ιδιαίτερων συνθηκών τέλεσης της πράξης και της προσωπικότητας του ανηλίκου”.

Πως εντοπίστηκαν

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η αστυνομία εντόπισε μέσω του facebook τoυς δύο ανήλικους. Κι αυτό γιατί τα πρόσωπα των δύο αγοριών, ηλικίας 15 και 17 ετών, φαίνονταν καθαρά στο βίντεο και ως εκ τούτου οι αστυνομικοί αναζήτησαν τους λογαριασμούς αυτών και των φίλων τους στο facebook. Έτσι έγινε η ταυτοποίηση και η σύλληψή τους.

Ο ειδικός φρουρός

Καθοριστικές για το έργο της αστυνομίας ήταν και οι συνομιλίες ανάμεσα στη μητέρα των ανηλίκων και τον ειδικό φρουρό που κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία . Οι συζητήσεις ήρθαν στο φως έπειτα από την άρση απορρήτου που έγινε στο τηλέφωνο της μητέρας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτσου στο open tv στη μία συνομιλία η μητέρα των αγοριών φέρεται να ενημερώνει τον ειδικό φρουρό πως «κατέβηκαν» όλα τα μηνύματα των ανηλίκων από το facebook και το instagram, ενώ εκείνος φέρεται να της απαντά πως οι αρμόδιες Αρχές μπορούν και τώρα να τα εντοπίσουν.  Στη δεύτερη επαφή, η γυναίκα φέρεται να ενημερώνει τον ειδικό φρουρό πως κάποιος παρακολουθεί το σπίτι τους, ενώ εκείνος της ζητά να σημειώσει τον αριθμό των πινακίδων ώστε να εξακριβώσει αν πρόκειται για ασφαλίτες.

Αρνείται

Ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα με εντολή του αρχηγού της αστυνομίας, ενώ ο συνήγορός του Κων/νος Γιαννελάκης, επισημαίνει πως αρνείται την κατηγορία και η πρόθεσή του ήταν να ενημερώσει την υπηρεσία του αλλά δεν πρόλαβε..

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ