Σάββατο 15 Μαϊου 2021

Απαιτείται κυβερνητική ρύθμιση για τη διάθεση αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απαιτείται κυβερνητική ρύθμιση για τη διάθεση αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων
Στην κυβέρνηση εναπόκειται πλέον, μετά την χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναγνώριση αναδρομικών στους συνταξιούχους, η δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για την περίοδο των 11 μηνών, και σε εκείνους που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια.

Κι αυτό γιατί οι πέντε συνολικά αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που δίνουν αναδρομικά σε 250.000 συνταξιούχους που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, για το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2015 μέχρι Μάιο του 2016, δεν αφαιρεί το δικαίωμα διεκδίκησης για αυτούς που μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον.

Έτσι, είναι στα χέρια της Κυβέρνησης να νομοθετήσει ώστε να λάβουν τα αναδρομικά και όσοι θιγόμενοι δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια, αποτρέποντας έτσι και από την ταλαιπωρία έναν δεκαπλάσιο αριθμό συνταξιούχων που δικαιούνται την καταβολή αναδρομικών, και παράλληλα απαλλάσσοντας την ήδη βεβαρημένη σε υποθέσεις δικαιοσύνη από τη συσσώρευση μεγάλου όγκου προσφυγών.

Πάντως η Ολομέλεια ξεκαθάρισε για τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο «νόμος Κατρούγκαλου», ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος της καταβολής των αναδρομικών μόνο για τους 250.000 συνταξιούχους οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη θα κοστίσει στη Κυβέρνηση περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην προαναφερόμενη νομοθετική ρύθμιση για τους υπόλοιπους  2,250 εκατομμύρια συνταξιούχους, τότε το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 4 δις ευρώ.

Πάντως το υπουργείο Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων μελετά τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών και όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση “συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής”.

Τα  σενάρια

Ωστόσο, η Κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία ήταν αναμενόμενη μετά τη συζήτηση της υπόθεσης τον περασμένο Ιανουάριο στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης, και είχε ήδη από τότε επεξεργαστεί τον τρόπο καταβολής αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους δηλαδή στα 2,5 εκατομμύρια και όχι μόνο στους 250 χιλιάδες προσφεύγοντες σε τρεις μεγάλες δόσεις, που θα ξεκινούσε η καταβολή τους από τις  αρχές του 2021.

Η αναπάντεχη έλευση της πανδημίας του covid-19 και η οικονομική κρίση που προκάλεσε και στη χώρα μας ελαχιστοποίησαν τις δυνατότητες μιας τέτοιας λύσης. Σύμφωνα με το “Capital” ενδεικτικά, η καταβολή των συντάξεων κάθε μήνα γίνεται πλέον με τη χρήση αποθεματικών και υπό αυτές  τις συνθήκες ενδεχόμενη έστω και τμηματική-σταδιακή καταβολή των αναδρομικών είτε στους 250 χιλ. συνταξιούχους είτε στα 2,5 εκατ. συνταξιούχους ενδεχομένως να μπορεί να γίνει δυνατή, είτε με τη χρήση αποθεματικών είτε με την άντληση έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης. Τα σενάρια αυτά μεταξύ άλλων εξετάζουν αρμόδιοι κύκλοι στο πλαίσιο της διευθέτησης του ζητήματος.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Εργασίας: Ο χρόνος υλοποίησης της απόφασης βάσει των αντοχών της οικονομίας

Διαβάστε επίσης: Ολομέλεια του ΣτΕ: Δικαιούνται αναδρομικά 11 μηνών μόνο όσοι συνταξιούχοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη – «Όλο το σκεπτικό των αποφάσεων»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ