Πέμπτη 03 Δεκεμβρίου 2020

Αποσυμφόρηση φυλακών: Υπό εξέταση το θέμα – Συνάντηση ΔΣΑ με την Σοφία Νικολάου – Επίκειται συνάντηση Τσιάρα- Βερβεσού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποσυμφόρηση φυλακών: Υπό εξέταση το θέμα – Συνάντηση ΔΣΑ με την Σοφία Νικολάου – Επίκειται συνάντηση Τσιάρα- Βερβεσού

Το σχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών είναι υπό εξέταση, όπως φέρεται να προκύπτει από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ του ΔΣΑ με τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, με αντικείμενο τη λήψη μέτρων στα σωφρονιστικά καταστήματα λόγω κοροναϊου.

Συμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο έχει προς το παρών «παγώσει» καθώς οι βασικές διατάξεις, όπως τις παρουσίασε πρόσφατα το dikastiko.gr είναι έτοιμες, όμως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την έκταση του μέτρου, τις προϋποθέσεις κ.λπ.

Συνάντηση

Χθες αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, αποτελούμενη από τους Συμβούλους Θανάση Καμπαγιάννη, Νίκο Κουτκιά και Βασίλη Παπαστεργίου, συναντήθηκε με τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

Όπως ανακοίνωσε ο ΔΣΑ «η αντιπροσωπεία έθεσε το ζήτημα της ανάγκης άμεσης λήψης μέτρων αποσυμφόρησης των φυλακών, υπό τις παρούσες συνθήκες πρωτοφανούς υγειονομικής απειλής. Επισήμανε συναφώς, ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις Ελληνικές φυλακές είναι, ούτως ή άλλως, οξύτατο και ότι η συγκυρία της πανδημίας αυξάνει αντικειμενικά τους κινδύνους μιας γενικευμένης υγειονομικής κρίσης στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Η αντιπροσωπεία του ΔΣΑ εξέφρασε την ανησυχία της για την προβληματική πρόσβαση των κρατουμένων σε υπηρεσίες υγείας. Υπογράμμισε την ανάγκη λήψης ιδιαίτερης μέριμνας για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων (κρατούμενους με βαριά νοσήματα, ηλικιωμένους κρατούμενους), δηλαδή για ομάδες κρατουμένων που αντικειμενικά θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση κρούσματος.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Γενικής Γραμματέως ότι οι φυλακές είναι θωρακισμένες απέναντι στην πανδημία, η αντιπροσωπεία του ΔΣΑ εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με την μη ύπαρξη κρουσμάτων, δεδομένου του ασυμπτωματικού χαρακτήρα της νόσου και της καθυστέρησης εκδήλωσης των συμπτωμάτων.

Περαιτέρω, επισήμανε το γεγονός ότι τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας στις φυλακές συνδέονται με την λήψη έκτακτων μέτρων, περιοριστικών των δικαιωμάτων των κρατουμένων (αναστολή αδειών, περιορισμός επισκεπτηρίων), που δεν μπορεί να παραταθούν επ’ άπειρον.

Έγινε, τέλος, μνεία στις σχετικές εκκλήσεις της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντάνια Μιγιάτοβιτς, της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), καθώς και στην σχετική τοποθέτηση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της Ε.Ε., Ντιντιέ Ρεντερς, που καλούν σε λήψη άμεσων μέτρων αποσυμφόρησης.

Η Γενική Γραμματέας, από την πλευρά της, τόνισε ότι έχει ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο προστασίας των κρατουμένων από την πανδημία.

Η κ. Νικολάου δήλωσε ότι κατανοεί τις θέσεις και τους προβληματισμούς του ΔΣΑ και εξέφρασε τη θέση ότι, ανεξαρτήτως της παρούσας πανδημίας, αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε κρατούμενου στην χώρα μας να απολαμβάνει ασφάλεια και ανθρώπινες συνθήκες υγιεινής στα καταστήματα κράτησης.

Η Γραμματέας αναγνώρισε ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν συγκεκριμένο αριθμό κρατουμένων και όχι υπεράριθμους, άποψη που, ως νομικούς και υπερασπιστές των ανθρωπίνων αξιών και δικαιωμάτων, “μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους” όπως τόνισε, και πρόσθεσε ότι τελεί υπό εξέταση από την Κυβέρνηση η θέσπιση αποσυμφορητικών διατάξεων.

Το ζήτημα πρόκειται να τεθεί και στην επικείμενη συνάντηση του Προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ