Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Αποζημίωση από τη Novartis θα διεκδικήσει το Δημόσιο – Τι προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του

Πράσινο φως έδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να προχωρήσουν οι κυβερνητικές ενέργειες - δικαστικώς και εξωδίκως - κατά της πολυεθνικής εταιρείας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποζημίωση από τη Novartis θα διεκδικήσει το Δημόσιο – Τι προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του

Σε δικαστικές και εξώδικες ενέργειες θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από τη Novartis για τη ζημία και ηθική βλάβη που υπέστησαν φορείς του ελληνικού Δημοσίου από τη δράση της πολυεθνικής εταιρείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ομόφωνα ώστε να προχωρήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου συγκεκριμένες δικαστικές και εξώδικες ενέργειες για την αποκατάσταση της όποιας ζημίας και ηθικής βλάβης προήλθαν από τη μη νόμιμη δράση της Novartis.

 

«Η Κυβέρνηση, ενεργώντας θεσμικά και με πλήρη διαφάνεια, με γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και των λοιπών θιγομένων δημοσίων νομικών προσώπων, από ενέργειες της εταιρείας «NOVARTIS Hellas Α.Ε.Β.Ε.», ζήτησε, διά των συναρμοδίων Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), ως κατ’ εξοχήν, βάσει του Συντάγματος, νομικού συμπαραστάτη του Δημοσίου, την υπόδειξη των ενδεικνυόμενων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών για την αποκατάσταση της όποιας ζημίας και ηθικής βλάβης έχουν υποστεί οι ως άνω φορείς από μη νόμιμες ενέργειες της ανωτέρω εταιρείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

 

Και όπως τονίζεται, μετά τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ «το Υπουργείο Οικονομικών και τα λοιπά συναρμόδια Υπουργεία, σε στενή συνεργασία, θα προβούν σε κάθε αναγκαία ενέργεια προς ανταπόκριση στις προτάσεις της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ., με σκοπό την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των θιγομένων φορέων».

 

Από τον περασμένο Ιούλιο, είχε συσταθεί πολυμελής ομάδα εργασίας αποτελούμενη από λειτουργούς του ΝΣΚ που υπηρετούν στα αρμόδια Γραφεία Νομικού Συμβουλίου των παραπάνω υπουργείων και διαθέτουν ιδιαίτερη εμπειρία στον χειρισμό συναφών υποθέσεων, με αντικείμενο όπως αναφερόταν από τον πρόεδρό του Ιωάννη – Κωνσταντίνο Χαλκιά «α) Να υποδείξει προς τα αρμόδια υπουργεία τις ενδεικνυόμενες ενέργειες για την αποκατάστασης της όποιας ζημίας ή ηθικής βλάβης έχει υποστεί το ελληνικό Δημόσιο από ενέργειες της εταιρείας Novartis ΕΛΛΑΣ, β) Να προβεί σε κάθε αναγκαία νόμιμη ενέργεια εντός και εκτός Ελλάδας για τη διεκδίκηση για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου κάθε απαίτησής του κατά της παραπάνω εταιρείας».

 

Ηδη, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, το ελληνικό τμήμα της Novartis είχε συμφωνήσει να πληρώσει 233 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο στις αμερικανικές αρχές, καθώς έχει συνομολογήσει αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας μέσω δικτύου επαγγελματιών υγείας.

Ολόκληρο το πρακτικό της σχετικής Συνεδρίασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Πλήρους Ολομέλειας)

Θ. Ξανθόπουλος: Η γνωμοδότηση του ΝΔΚ εκθέτει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο σκάνδαλο  Novartis

 

Την κατάρριψη του κυβερνητικού αφηγήματος περί δήθεν σκευωρίας στην υπόθεση Novartis,υποστηρίζει, με δήλωσή του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος για τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ σχετικά με την διεκδίκηση αποζημίωσης του δημοσίου από την Novartis.

  Ο κ. Ξανθόπουλος τονίζει επίσης, ότι είναι χαρακτηριστικό, ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ομόφωνα εισηγείται, μεταξύ άλλων, την υποβολή αιτήματος προς τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για την αποστολή όλων των στοιχείων που αφορούν την ομολογημένη, στην παραπάνω συμφωνία, παραβατική συμπεριφορά της εταιρείας στην Ελλάδα.

Ολόκληρη η δήλωση του Θεόφιλου Ξανθόπουλου

  “Με την γνωμοδότησή του σχετικά με το σκάνδαλο Νovartis και τις αναγκαίες ενέργειες του ελληνικού δημοσίου για διεκδίκηση αποζημίωσης, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καταρρίπτει οριστικά το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν σκευωρίας. Kαι ταυτόχρονα θέτει την κυβέρνηση προ των μεγάλων και σοβαρών ευθυνών της, όσον αφορά τους έως τώρα χειρισμούς της στην υπόθεση αυτή.

Βαρύνουσα σημασία στην γνωμοδότηση του ΝΣΚ έχει η Συμφωνία αναστολής δίωξης που υπέγραψε η Novartis με τις αρχές των ΗΠΑ στις 25 Ιουνίου 2020, για τις παράνομες δραστηριότητες της στην Ελλάδα, με την οποία κατέβαλε ποσό άνω των 300 εκ. δολαρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ομόφωνα εισηγείται, μεταξύ άλλων, την υποβολή αιτήματος προς τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για την αποστολή όλων των στοιχείων που αφορούν την ομολογημένη, στην παραπάνω συμφωνία, παραβατική συμπεριφορά της εταιρείας στην Ελλάδα,

Για τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, ελήφθησαν άλλωστε υπόψη και τα στοιχεία από διάφορες ελληνικές αρχές, ανάμεσά τους και της εισαγγελίας διαφθοράς που ερευνούσε το σκάνδαλο και η οποία καταργήθηκε πρόσφατα με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Τώρα λοιπόν, που, και με τη βούλα του ΝΣΚ, ενεργοποιείται ένας μεγάλος κύκλος διεκδικήσεων του ελληνικού δημοσίου για την τεράστια οικονομική ζημιά που υπέστη από τις παράνομες δραστηριότητες της Novartis στη χώρα μας, επιμένει ακόμη η κυβέρνηση στις θεωρίες συνωμοσίας και μη ύπαρξης σκανδάλου;”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ