Πέμπτη 03 Δεκεμβρίου 2020

Δικαστήριο ΕΕ: Επιστρέφει 435 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστήριο ΕΕ: Επιστρέφει 435 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα

 

Ποσό ύψους 435 εκατομμυρίων ευρώ επιστρέφονται στον κρατικό κορβανά της χώρας μας με δύο αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η Ελλάδα δικαιώνεται για τις παρακρατήσεις που της είχαν γίνει από κοινοτικές ενισχύσεις για τα βοσκοτόπια.

Οι παρακρατήσεις αφορούσαν τις κοινοτικές ενισχύσεις, από τις επιδοτήσεις για τα βοσκοτόπια καθώς είχε θεωρηθεί ότι η Ελλάδα είχε παραβιάσει τη σχετική κοινοτική νομοθεσία. Η πρώτη απόφαση που εκδόθηκε από το ΔΕΕ στις 13 Φεβρουαρίου αφορούσε επιστροφή ποσού 280 ευρώ στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου και η δεύτερη απόφαση εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου, και αφορά άλλα 166 εκατομμύρια Ευρώ που είχαν παρακρατηθεί για τον ίδιο λόγο.

Οι δικαστές του ΔΕΕ έκαναν δεκτές τις αναιρέσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προσβάλλοντας προηγούμενες αποφάσεις καταδικαστικές για τη χώρα μας που είχαν εκδοθεί από το πρωτοβάθμιο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Δεδικασμένο

Οι δύο αποφάσεις δικαίωσης της Ελλάδας για τα βοσκοτόπια, δεν είναι οι μόνες αφού αναμένονται και άλλες παρόμοιες για το ίδιο θέμα, καθώς εκκρεμούν και άλλες αναιρέσεις του ΝΣΚ κατά καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος της χώρας μας που εκδόθηκαν το 2018.

Σχολιάζοντας το πνεύμα των δύο αυτών θετικών αποφάσεων, νομικές πηγές από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, εκτιμούν, ότι αυτές έχουν δημιουργήσει ήδη “δεδικασμένο” για αυτές που έπονται.

Η υπόθεση με τις κοινοτικές ενισχύσεις για τα βοσκοτόπια είχε ξεκινήσει πριν από 11 χρόνια και είχε συνεχιστεί και αργότερα ως και μετά το 2012. Σε περιοδικούς -ανά διετία- ελέγχους που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νομιμότητα των επιδοτήσεων αυτών από ελληνικής πλευράς, είχε κριθεί ότι είχε παραβιαστεί η κοινοτική νομοθεσία, που προσδίδει άλλη έννοια στα βοσκοτόπια, από αυτή που δίδεται στη χώρα μας.

Το αποτέλεσμα ήταν να παρακρατηθούν οι επιδοτήσεις αυτές ( προς το παρόν 435 εκ ευρώ) σε βάρος της χώρα μας και να επιβαρύνουν τα κρατικά ταμεία.

Τα εύσημα βέβαια και για την νέα απόφαση για τα 166 εκ. Ευρώ τα παίρνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που υποστήριξαν με επιτυχία τις ελληνικές θέσεις στο ΔΕΕ, με πρόεδρο τον Ιωάννη- Κωνσταντίνο Χαλκιά, ο οποίος και πριν γίνει πρόεδρος είχε ξεκινήσει τη νομική διεκδίκηση των ποσών αυτών από την εποχή που υπηρετούσε ως νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικά απόσπασμα της αποφάσεως του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Θέμα: Ενημέρωση για την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) της 30ης Απριλίου 2020 στην υπόθεση C-797/18 P (Ελληνική Δημοκρατία κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

1.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την εκτελεστική απόφασή της (ΕΕ) 2016/417/17.03.2016 εξαίρεσε, μεταξύ άλλων, από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δαπάνες συνολικού ύψους 166.797.866,22 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από την Ελληνική Δημοκρατία, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης δαπανών του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ, στον τομέα των αποσυνδεδεμένων άμεσων ενισχύσεων, εξαιτίας της επικαλούμενης εσφαλμένης εφαρμογής της έννοιας των βοσκοτόπων από την Ελλάδα.

2. Προσφυγή που ασκήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία, απορρίφθηκε από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, με την απόφασή του της 4ης Οκτωβρίου 2018 (υπόθεση Τ-272/16). Κατά της απόφασης αυτής, ασκήθηκε αίτηση αναίρεσης.

3.Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), με την απόφαση που δημοσιεύθηκε την 30η Απριλίου 2020 (υπόθεση C-797/18 P) έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της Ελληνικής Δημοκρατίας και ακύρωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

4.Κατά συνέπεια, μετά την αναίρεση της παραπάνω απόφασης, θα επιστραφεί στην Ελληνική Δημοκρατία το ποσό των 166.797.866,22 ευρώ. Σημειώνουμε ότι από δύο μόνο αποφάσεις του ΔΕΕ, δηλαδή αυτήν της 13ης Φεβρουαρίου 2020 (C-252/18 P), για την οποία σας ενημερώσαμε με το έγγραφό μας, με αριθμό πρωτ.: 36927/04-03-2020 και από την απόφαση της 30ης Απριλίου 2020 ( C-797/18 P), το καθαρό όφελος για την Ελληνική Δημοκρατία ανέρχεται στο ποσό των 435.415.818,44 € .

5.Επιπλέον, εξαιτίας του γεγονότος ότι στην εσφαλμένη ερμηνεία του ορισμού του μόνιμου βοσκότοπου από την Επιτροπή στηρίχτηκε και μεταγενέστερη απόφασή της και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε βάρος της Ελλάδας, αναμένεται και άλλη απόφαση του ΔΕΕ που θα ακυρώνει απόφαση της ΕΕ, προς όφελος της χώρας μας.

6. Την υπόθεση αυτή, χειρίστηκε το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ