Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Εφιάλτης στη Μόρια: Στους δρόμους 13.000 μετανάστες- Σε πλοίο οι ευάλωτες ομάδες, σε σκηνές γύρω από τον καταυλισμό οι υπόλοιποι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εφιάλτης στη Μόρια: Στους δρόμους 13.000 μετανάστες- Σε πλοίο οι ευάλωτες ομάδες, σε σκηνές γύρω από τον καταυλισμό οι υπόλοιποι

Κατάσταση χάους επικρατεί στη Μόρια μετά την ολοσχερή καταστροφή του ΚΥΤ από την πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα της Τρίτης και οδήγησε στους δρόμους της περιοχής περίπου 13.000 μετανάστες.

Σε πλοίο που θα καταπλεύσει σήμερα στη Λέσβο με προσφορά της Blue Star θα μεταφερθούν περίπου 1.000 μετανάστες- πρόσφυγες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ την Πέμπτη θα φτάσουν στο νησί 2 αρματαγωγά για την κάλυψη των όποιων άλλων αναγκών.

Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη από το κυβερνητικό κλιμάκιο που έκανε επιτόπια καταγραφή της κατάστασης, αποτελούμενο από τους υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη καθώς και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέα. Για όλους τους υπόλοιπους μετανάστες και πρόσφυγες ετοιμάζονται σκηνές κυρίως πέριξ του ΚΥΤ, σε σημεία που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά ώστε να διαμείνουν σε αυτές.

Στην πλήρη στήριξη των δήμων αναφέρθηκε ο κ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας πως απαιτείται ενότητα και υπευθυνότητα από όλους και δίνοντας έμφαση στη διασφάλιση της έννομης τάξης. Πρόσθεσε επίσης πως το θέμα έχει και σαφή υγειονομική διάσταση. Για το λόγο αυτό εξάλλου έχουν φτάσει υγειονομικές μονάδες προκειμένου να πραγματοποιήσουν τεστ για τον κορονοϊό.

Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 4 ημέρες και από το πρωΐ γίνονται συνεχείς συσκέψεις των αρμοδίων φορέων, ενώ πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη με εντολή του οποίου οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και αρμόδιοι μετέβησαν στο νησί.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δρομολογήσει τις διαδικασίες στέγασης των μεταναστών, αλλά παράλληλα και να ελέγξει το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορονοϊού με δεδομένο πως 35 άτομα του ΚΥΤ της Μόριας βρέθηκαν θετικά.

Εκτιμάται μάλιστα πως η απόφαση απομόνωσής τους καθώς και καραντίνας για όσα άτομα είχαν έρθει σε επαφή πυροδότησε την ένταση και οδήγησε τις πυρκαγιές. Δεν έχει αποκλειστεί, ωστόσο, η πυρκαγιά να ήταν υποκινούμενη από εξωγενείς παράγοντες όπως άφησε να εννοηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οι επόμενες κινήσεις

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο, η πρώτη εκτίμηση είναι πως χωρίς στέγαση έχουν μείνει περίπου 3.500 με 4.000 μετανάστες που διέμεναν εντός του χώρου, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να συνεχίσουν να στεγάζονται στις σκηνές οι οποίες βρίσκονται στον ελαιώνα γύρω από το χώρο του ΚΥΤ και δεν υπέστησαν ζημιές.

«Ο συνδυασμός μετανάστευσης και πανδημίας σε αυτές τις συνθήκες διαμορφώνει μία κατάσταση εξαιρετικά απαιτητική στη διαχείρισή της. Ο κυβερνητικός μηχανισμός ήδη από χθες το βράδυ ενεργοποιήθηκε άμεσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως βάσει όλων των πληροφοριών από το πεδίο δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα είναι προστατευμένα και βρίσκονται είτε σε ασφαλείς περιοχές είτε σε ξενοδοχεία, αποδίδεται προτεραιότητα στις υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες οι οποίες θα μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές.

Και υποστήριξε πως πρώτη προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι η κατάσβεση των τελευταίων εστιών ώστε να είναι δυνατή η πλήρης κατόπτευση της περιοχής και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εγκατάσταση των ανθρώπων σε νέους προσωρινούς χώρους διαμονής, κατά προτίμηση όχι κοντά στην περιοχή της Μόριας και -κατ’ ανάγκην- προφανώς όχι όλοι μαζί.

Ο Μ. Σχοινάς στη Μυτιλήνη- μέριμνα για τα ασυνόδευτα

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για περίπου 400 ασυνόδευτα παιδιά και εφήβους ώστε να απομακρυνθούν από το νησί και να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα. Ήδη η Κομισιόν ανακοίνωσε πως θα αναλάβει τη σχετική χρηματοδότηση της μεταφοράς τους.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter, η Ευρωπαία Επίτροπος Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, «έχω ήδη συμφωνήσει να χρηματοδοτήσω την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ηπειρωτική χώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων. Η ασφάλεια και η στέγη όλων των ανθρώπων στη Μόρια αποτελεί προτεραιότητα».

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο Τwitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μεταβαίνει αύριο στη Μόρια, προκειμένου να επιθεωρήσει την κατάσταση μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Λέσβου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έγραψε στο Τwitter: «Είμαι βαθιά λυπημένη από τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας. Το Κολέγιο ενημερώθηκε σήμερα το πρωί. Ζήτησα από τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά να ταξιδέψει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, μαζί με τα κράτη-μέλη. Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια όσων έμειναν χωρίς στέγη».

Διαβάστε επίσης:

Κ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η υγεία και ασφάλεια όλων – Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί

Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ