Σάββατο 01 Απριλίου 2023

Έκτακτα μέτρα: Όλα τα νεκροταφεία κλειστά – Νέα πρόστιμα και ποινές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έκτακτα μέτρα: Όλα τα νεκροταφεία κλειστά – Νέα πρόστιμα και ποινές

Λουκέτο» έχει μπει σήμερα Μεγάλη Παρασκευή στα νεκροταφεία όλης της χώρας, προκειμένου η Κυβέρνηση να αποτρέψει το συνωστισμό των ανθρώπων που κατά παράδοση συρρέουν τις τελευταίες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στους χώρους ταφής.

Για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού το σφράγισμα των κοιμητηρίων κρίθηκε απαραίτητο και για ακόμα έναν λόγο, γιατί τις τελευταίες μέρες και εν μέσω απαγορεύσεων των μετακινήσεων παρατηρήθηκαν πολλοί επισκέπτες ακόμα και με ποδήλατα για να κάνουν βόλτα στους χώρους των κοιμητηρίων.

Ήδη σε πολλές περιοχές της Αττικής, κατόπιν αποφάσεων των δήμων τα κοιμητήρια έκλεισαν από χθες μεγάλη Πέμπτη έως και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Την ίδια ώρα διπλασιάζεται το πρόστιμο για τις μετακινήσεις σε όλη τη χώρα από αύριο Μεγάλο Σάββατο, ενώ τα καταστήματα σήμερα ανοίξουν στη 13.00 το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 19.00 το βράδυ, δηλαδή θα παραμείνουν ανοικτά μόνο για 6 ώρες.

Ειδικότερα, ο διπλασιασμός του προστίμου των 150 ευρώ διπλασιάζεται σε 300 για άσκοπη μετακίνηση και αφαίρεση πινακίδων θα επιβάλλεται από τις 21:00 το βράδυ του Μ. Σαββάτου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα.

Κι αυτό για να σκεφτούν καλύτερα οι… θερμοκέφαλοι να μετακινηθούν άσκοπα αύριο Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Την επιβολή των νέων μέτρων λόγω της πανδημίας ανακοίνωσε χθες τη Μ. Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα από τις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα το πρόστιμο για άσκοπη και αδικαιολόγητη μετακίνηση διπλασιάζεται και διαμορφώνεται σε 300 ευρώ για όλη την επικράτεια.

Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο κωδικός Β4 θα ελέγχεται σαρωτικά, ενδελεχώς από τα όργανα ελέγχου σε όλη τη χώρα σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται αποκλειστικά μόνο για δύο άτομα κατ’ όχημα. Ανακοίνωσε πως καταχρηστική χρήση της περίπτωσης Β4 συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε πώς τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο τις ημέρες του Πάσχα με τις εκκλησίας και τα κοιμητήρια να παραμένουν κλειστά. «Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της προσπάθειας είπε χαρακτηριστικά.

Επικαλούμενος σχετικές μετρήσεις, σημείωσε πως οι 9 στους 10 συμπολίτες μας δηλώνουν ότι θα γιορτάσουν με βάση τους κανόνες που επιβάλουν οι συνθήκες, θα ακολουθήσουν τις οδηγίες και εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του. Επισήμανε ότι αποδεικνύουν ότι η αγάπη τους προς την πατρίδα, τον συνάνθρωπο είναι πραγματική.

Ενημέρωσε επιπλέον πώς με μέριμνα της ΓΓΠΠ οι ασθενείς που έρχονται στην Αθήνα για ακτινοθεραπεία θα διαμένουν σε ξενοδοχεία για όσες μέρες χρειαστεί.

Τέλος, σχολίασε τις ουρές που σχηματίστηκαν σε λογιστικά γραφεία μετά το άνοιγμα της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λέγοντας «η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων είναι ηλεκτρονική, άρα δεν χρειάζεται οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας να μετακινούνται. Η ημερομηνίας λήξης είναι η 30η Ιουνίου, δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ