Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Τροπολογία στην Βουλή: Παρατείνεται κατά 1 μήνα το δικαστικό έτος (ολόκληρη η τροπολογία)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τροπολογία στην Βουλή: Παρατείνεται κατά 1 μήνα το δικαστικό έτος (ολόκληρη η τροπολογία)

Παράταση του δικαστικού έτους, με αντίστοιχη μείωση των  δικαστικών διακοπών για ένα μήνα (όπως ειχε αποκαλύψει το dikastiko.gr) , προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η τροπολογία, όπως μετ΄ επιτάσεως έχει πει σε όλους τους τόνους ο Κ. Τσιάρας, αφορά μόνον το φετινό δικαστικό έτος, είναι δηλαδή μέτρο έκτακτο και   συνδέεται με την πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπιση της.

Τα δικαστήρια θα λειτουργήσουν με κανονικά πινάκια έως τις 15 Ιουλίου (αντί της 1ης Ιουλίου) και το δικαστικό έτος θα επανεκκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου (αντί της 15ης Σεπτεμβρίου).

Ουσιαστικά δηλαδή οι δικαστικές διακοπές  περιορίζονται μόνο για φέτος  στο χρονικό διάστημα από 16 Ιουλίου ως και 31 Αυγούστου 2020.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας

Πανδημία

Το μέτρο λαμβάνεται προφανώς για λόγους ταχύτητας της Δικαιοσύνης (να μην σωρεύονται τόσες υποθέσεις) παρά το γεγονός ότι οι δικαστές το διάστημα της πανδημίας έδειξαν εξαιρετική παραγωγικότητα και δημοσίευσαν σωρεία αποφάσεων.

Γίνεται προφανώς και για να υπάρχει δικαστική ύλη (δηλαδή δουλειά, συνεπώς αμοιβές για τους δικηγόρους ) και η πρόταση αυτή δεν ακούγεται παράταιρη σε πολλές πλευρές. Είναι δε προφανές πως οι δικηγόροι δεν ακούν με δυσαρέσκεια, αντίθετα μάλλον θέλουν  αυτή την εξέλιξη. Όχι όμως και πολλοί δικαστές.

Θα παγιωθεί

Ένα μέρος των δικαστών συναίνεσε, όταν ακούστηκε ως ενδεχόμενο. Το Συμβούλιο Επικρατείας (δια της συνδικαλιστικής Ένωσης) και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δια του προέδρου του Ιωάννη -Κωνσταντίνου Χαλκιά, τάχθηκαν υπέρ της παράτασης, προκειμένου να αναπληρωθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή των μέτρων προς αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Θέση δεν έχει εκφράσει μέχρι στιγμής το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ αρνητικά τάχθηκαν η μεγαλύτερη συνδικαλιστική δικαστική Ένωση , η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (με ανακοίνωση του προεδρείου) , η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και η Ενωση Εισαγγελέων. Στο ερώτημα , «μα καλά σε τέτοιες εποχές συζητάμε για το εύρος των δικαστικών διακοπών», η απάντηση αναφέρει πως δεν είναι προφανώς εκεί το ζήτημα αλλά ότι – όπως ισχυρίζονται- ουσιαστικά βρέθηκε ένας τρόπος να παγιωθεί μια χρόνια επιδίωξη. Να μειωθεί ο χρόνος των δικαστικών διακοπών.

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ