Κυριακή 03 Ιουλίου 2022

Ενώπιον του Εκλογοδικείου ενστάσεις για μια χούφτα ψήφους διαφορά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ενώπιον του Εκλογοδικείου ενστάσεις για μια χούφτα ψήφους διαφορά Εκτύπωση ψηφοδελτίων για τις Ευρωεκλογές 2019 στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο . Λευκωσία 06 Μαίου 2019

Στις 7 Οκτωβρίου 2020, αναμένεται να εκδικαστούν στο Εκλογοδικείο οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από υποψήφιους βουλευτές των κομμάτων κατά του εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Ιουλίου 2019. Πρόκειται για οκτώ ενστάσεις υποψηφίων με γνωστότερη ανάμεσα τους την “κόντρα” δύο προβεβλημένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του τέως υπουργού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και υποψήφιου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουπλή κατά του ανακηρυγμένου βουλευτή του αποτελέσματος της 7ης Ιουλίου, Θανάση Παπαχριστόπουλου, στον οποίο καταχωρήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η έδρα στον Β2 Δυτικό Τομέα Αττικής. Η συζήτηση των ενστάσεων στο εκλογοδικείο γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση λόγω της πανδημίας η οποία έφερε τα πάνω – κάτω και στα δικαστήρια.

Ένσταση και αντένσταση

Για την ακρίβεια η διαφορά των δύο υποψηφίων σε ένα σύνολο χιλιάδων ψήφων ήταν μόλις έξι σταυροί. Στον Θανάση Παπαχριστόπουλο (σ.σ ο οποίος αποχώρησε από τους ΑΝΕΛ και προσχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές) είχαν καταγραφεί 13.912 σταυροί και 13.906 σταυροί στον Παναγιώτη Κουρουμπλή, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να υποβάλει ένσταση, διεκδικώντας την έδρα. Ωστόσο με αντένσταση έχει απαντήσει και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ζητώντας και αυτός επανακαταμέτρηση, εκτιμώντας ότι η διαφορά δεν είναι μόνο έξι ψήφοι αλλά μεγαλύτερη.

Η μονοεδρική της Ευρυτανίας

Έριδα ωστόσο έχει ξεσπάσει και για τη μονοεδρική της Νέας Δημοκρατίας αυτή της Ευρυτανίας. Την ένσταση έχει καταθέσει στο Εκλογοδικείο η α΄αναπληρωματική βουλευτής Τζίνα Οικονόμου κατά του βουλευτή Κων/νου Κοντογεώργου, ο οποίος εξασφάλισε την έδρα με διαφορά 109 σταυρούς από την συνυποψήφιά του. Ακόμα το Εκλογοδικείο καλείται θα αποφανθεί και για τη μία από τις τρεις έδρες της Νέας Δημοκρατίας στην Κορινθία. Ο πρώην βουλευτής Κώστας Κόλλιας έχει υποβάλει ένσταση κατά της εκλογής της τρίτης στην κατάταξη Μαριλένας Σούκουλη, η οποία ορκίστηκε βουλευτής το 2019. Σύμφωνα με την Realnews παρά το γεγονός ότι η πρώτη επανακαταμέτρηση “έδειξε” Σούκουλη με 87 σταυρούς διαφορά, ο Κ. Κόλλιας επιμένει, θεωρώντας ότι έχει αυξημένες πιθανότητες να δικαιωθεί. Επίσης ένσταση για τη θέση του α΄αναπληρωματικού στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει ο β’ αναπληρωματικός Παναγιώτης Κοκκόρης. Η διαφορά ανάμεσα σε Κοκκόρη και Νίκο Ταχιάο ήταν 102 σταυροί. Πάντως σύμφωνα πάντα με την Realnews, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο ενστάσεις οι οποίες δεν έχουν να κάνουν απευθείας με ένσταση κατά συνυποψηφίων, αλλά προσβάλλουν την κατανομή των εδρών, υποστηρίζοντας ότι λάθος κόμματα έχουν λάβει έδρες σε λάθος νομούς (π.χ. η ένσταση του α’ αναπληρωματικού και τέταρτου στην κατάταξη στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Αιτωλοακαρνανία Αθανασίου Παπαθανάση, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα έπρεπε η ΝΔ να λάβει μία επιπλέον έδρα).

Για μια χούφτα σταυρούς

Ακόμα το Εκλογοδικείο θα ασχοληθεί και με την ένσταση κατά της α΄αναπληρωματικής βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής στην Αχαϊα Κατερίνας Σολωμού που έχει καταθέσει ο β΄αναπληρωματικός στην ίδια περιφέρεια Μαρίνος Σκανδάμης, με διαφορά μεταξύ τους μόλις 8 ψήφους. Ακόμα, ένσταση σε βάρος της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία Ευφροσύνη Καρασαρλίδου έχει καταθέσει ο α’ αναπληρωματικός Άγγελος Τόλκας, με τη διαφορά ανάμεσα στους δύο να είναι μόλις 23 ψήφοι. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αν το εκλογοδικείο κάνει δεκτές κάποιες από τις ενστάσεις ενδέχεται να αλλάξει η σημερινή σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ