Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Επίδομα 600 ευρώ για δικηγόρους – Δεν παίρνουν το 800άρι – Παράταση του δικαστικού έτους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επίδομα 600 ευρώ για δικηγόρους – Δεν παίρνουν το 800άρι – Παράταση του δικαστικού έτους

Τη χορήγηση ενός νέου επιδόματος 600 ευρώ ανά άτομο, μέσω ενός προγράμματος κατάρτισης επιστημόνων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Οικονομιών και Εργασίας.

Παράλληλα μπροστά στις αντιδράσεις των δικηγόρων, που ουσιαστικά, όπως και οι άλλες κατηγορίες πολιτών, βρίσκονται μπροστά σε μηδενική εργασιακή ύλη, αποφασίστηκε ήδη η παράταση του δικαστικού έτους, κάτι που σημαίνει, πιθανότατα, ανοιχτά δικαστήρια το καλοκαίρι, όταν συνήθως υπήρχαν οι δικαστικές διακοπές.

Με αυτό τον τρόπο δεν θα βρεθούν οι δικηγόροι μπροστά στο φαινόμενο να τελειώσει η δικαστική χρονιά τον Ιούνιο, αλλά θα παραταθεί κατά ένα εύλογο χρονικό διάστημα και εντός του καλοκαιριού, ώστε να αποσβεστεί η ζημία για τους δικηγόρους, αλλά και να μειωθεί ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων που θα έχουν σωρευτεί.

Το μέτρο στήριξης

Η κυβέρνηση, μετά από εξειδίκευση των μέτρων, δεν έδωσε τελικά, όπως αρχικά είχε γράψει το dikastiko.gr, το βοήθημα των 800 ευρώ στους δικηγόρους, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσει τους κόλπους τους, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσός, μιλώντας στον Ant1. Προχώρησε αντίθετα στη χορήγηση ενός επιμορφωτικού επιδόματος 600 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, για 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Το επίδομα θα καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας και οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.

Το μέτρο θα αφορά 170.000 επιστήμονες , προερχομένους και από τους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους :

  • Δικηγόρων
  • Γιατρών
  • Μηχανικών
  • Οικονομολόγων /Λογιστών
  • Εκπαιδευτικών και
  • Ερευνητών

Το πρόγραμμα

Όπως ανακοινώθηκε η κατάρτιση θα γίνει «δια ενός ανοιχτού προγράμματος, ύψους 180 εκ., με επιταγή κατάρτισης (voucher), με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης . Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο. Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.

Άμεση υλοποίηση

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Η Κυβέρνηση προχωρά με υπευθυνότητα απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, υιοθετώντας γρήγορες και αποδοτικές ενεργητικές πολιτικές στήριξης, με στόχο όχι μόνο την οικονομική του στήριξη μέσα στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊος, αλλά και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του, με εμπέδωση των νέων τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων, χρήσιμων για το επάγγελμα ή το λειτούργημά του, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την επαγγελματική εμπειρία των εκπροσώπων του.

Παράταση δικαστικού έτους

Παράλληλα, εργάζεται για την ταχεία επάνοδο στην κανονικότητα λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα, που θα επιτρέψουν σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους να ανακτήσουν τα εισοδήματά τους. Προς τούτο, έχει ήδη αποφασιστεί η παράταση του τρέχοντος δικαστικού έτους. Στεκόμαστε δίπλα σε όλους, με λύσεις ταιριαστές για την κάθε ομάδα του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία ανάπτυξης και μάθησης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ