Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Επιστολή του ΣτΕ στο dikastiko.gr για το e-justice

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιστολή του ΣτΕ στο dikastiko.gr για το e-justice

Επιστολή για το άρθρο του Τάκη Τσιμπούκη με τίτλο ‘Υπουργέ της Δικαιοσύνης πάρε πρωτοβουλίες καταρρέει το e-justice», έστειλε η Επιτροπή Πληροφοριακών Συστημάτων του ΣτΕ. Αναφέρει:

“Με αφορμή το δημοσίευμα του Π. Τσιμπούκη στην ιστοσελίδα dikastiko.gr, η Επιτροπή Πληροφοριακών Συστημάτων του ΣτΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση :

Στο ως άνω δημοσίευμα περιέχονται ανυπόστατες πληροφορίες περί παύσης λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων του Συμβουλίου της Επικρατείας, παράλυσης του δικαστηρίου, αδυναμίας λειτουργίας και αγανάκτησης δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων.

Το Οργανωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Διοικητικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥΔΔ), υπό την αρχική του μορφή το 1999, έως σήμερα,  λειτουργεί  ανελλιπώς παρέχοντας υπηρεσίες σε δικαστικούς λειτουργούς, δικηγόρους , διαδίκους και πολίτες. Παρέχει στους διαδίκους δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων και ηλεκτρονικής παρακολούθησης των υποθέσεών τους, στους δικαστικούς  λειτουργούς του Συμβουλίου της Επικρατείας και 39 Διοικητικών Δικαστηρίων  πρόσβαση στη νομολογία των ΔΔ όλων των βαθμών και  στη γραμματεία τους, στο Δημόσιο  διαλειτουργικότητα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στο ευρύ κοινό ελεύθερη πρόσβαση σε σημαντικές αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων, ήδη σε 282.000 αποφάσεις του ΣτΕ και προσεχώς σε όλες. Επίσης, οι διαπιστευμένοι εκπρόσωποι τύπου ενημερώνονται ηλεκτρονικά επί καθημερινής βάσεως για τα κατατιθέμενα ένδικα βοηθήματα και μέσα, καθώς και για τις δημοσιευόμενες αποφάσεις της Ολομέλειας και για σημαντικές αποφάσεις των Τμημάτων, με περιλήψεις αυτών.

Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη προτάσεις για περαιτέρω αναβάθμιση του συστήματος μέσω συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα  σε συνεργασία με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και  Ψηφιακής Πολιτικής, με την αρωγή του ΕΜΠ, ως τεχνικού  συμβούλου, με στόχο την πλήρη αποϋλοποίηση των δικογράφων, την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών, την  παροχή δυνατότητας τηλεσυνεδριάσεων (οι σχετικές διατάξεις έχουν πρόσφατα ψηφισθεί), γενικότερα την  τεχνική αναβάθμιση της βάσης  και τη λειτουργία πλείστων όσων εφαρμογών, ώστε να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει η πλήρης μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή. Παρατηρούνται ενίοτε οι συνήθεις σε πληροφοριακά συστήματα δυσλειτουργίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της εν ενεργεία σύμβασης συντήρησης της βάσης, αλλά το ΣτΕ και τα Διοικητικά Δικαστήρια ουδέποτε έπαυσαν να λειτουργούν.

Για την παρακολούθηση, τον προγραμματισμό  και τη διαχείριση του συστήματος, όπως και για το συντονισμό των επιτροπών πληροφορικής των Διοικητικών Δικαστηρίων και των Τμημάτων Πληροφορικής, λειτουργεί, βάσει του Κανονισμού του ΣτΕ, Επιτροπή Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία συγκροτείται από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου και συνεργάζεται  μαζί του,  ευρίσκεται δε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης,προς αντιμετώπιση ζητημάτων ανάπτυξης και αναβάθμισης,  Η Επιτροπή αυτή,  αρμόδια και υπεύθυνη για τη λειτουργία του συστήματος, ουδέποτε  ερωτήθηκε από το συντάκτη του ως άνω δημοσιεύματος, προκειμένου να εξακριβωθούν οι ανυπόστατες  πληροφορίες αυτού, όπως θα ελπίζαμε ότι θα έπραττε λειτουργός του τύπου, βάσει  της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, την οποία άλλωστε δεσμεύθηκε ότι θα τηρεί και μέσω της διαπίστευσής του στο ΣτΕ.

Για την  Επιτροπή Πληροφοριακών Συστημάτων

του Συμβουλίου της Επικρατείας

Αγάπη Γαλενιανού-Χαλκιαδάκη

Σύμβουλος Επικρατείας»

Απάντηση Παν. Τσιμπούκη

«Η δημοσιοποίηση της πραγματικότητας σε ένα διαχρονικό πρόβλημα που το τελευταίο διάστημα έχει λάβει διαστάσεις, είναι αναμενόμενο ότι θα ενοχλήσει τους παρατηρητές του προβλήματος.

Έτσι, και στην περίπτωση που αναφέρεται η ανακοίνωση της εν λόγω επιτροπής του ΣτΕ, η αντίδραση ήταν αναμενόμενη και ειδικά όταν μέσω του δημοσιεύματος του  υπογράφοντα δημοσιογράφου, καλείται  ο υπουργός Δικαιοσύνης να λάβει τα αναγκαία  μέτρα.

Όμως, από του σημείου της αναμενόμενης αντίδρασης μέχρι του σημείου των μαθημάτων δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της έμμεσης πλην σαφούς απειλής, περί μη τήρησης των δεσμεύσεων «μέσω της διαπίστευσής του στο ΣτΕ», απέχει παρασάγγας, με ότι αυτό σημαίνει  για την Δημοκρατία και την Ελευθερία του Τύπου  και όταν μάλιστα επισημαίνεται από δικαστικό λειτουργό που εκπροσωπεί το σύνολο των δικαστών του ΣτΕ.

Δεν επιθυμώ, στην εκπνοή του 2019, να έρθουν μνήμες άλλων ανορθόδοξων  εποχών,  τις οποίες  οι  δικαστές τους ΣτΕ, με περίσσια  δημοκρατική αντίληψη και ιδεολογία,  τις καταδίκασαν απερίφραστα.

Πέρα από την αναδρομή στο παρελθόν που γίνεται στην  ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής του ΣτΕ και τις μέλλουσες βελτιώσεις (αναβάθμιση), στην ουσία αποδέχεται τα προβλήματα, υποβιβάζοντας  όμως σε «συνήθη».

Πέρα, από όλα αυτά, όσο και να γίνεται προσπάθεια διασκέδασης των προβλημάτων, αυτά είναι υπαρκτά και πολύ συχνά, σχεδόν μέρα παρά μέρα.

 Μάλιστα,  για την ιστορία και μόνο, πριν από λίγα 24ώρα είχε «πέσει» παντελώς το ηλεκτρονικό σύστημα στο ΣτΕ.

 Εξάλλου, για τα προβλήματα που δημιουργούνται  στην ηλεκτρονική βάση,  μπορούσαν να ερωτηθούν όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι των Τμημάτων του δικαστηρίου, πριν διαταχθεί η    αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ για την έκδοση της εν λόγω ανακοίνωσης.

Τέλος, αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι ο  κάθε πολίτης όταν περιέρχεται σε αρνητική-αδύναμη  θέση  μπορεί να επικαλεστεί ακόμη και ανακρίβειες ή και να παραποιήσει  -πιεζόμενος- την πραγματικότητα.

Όμως, το εύλογο ερώτημα που τίθεται, είναι εκείνος που έχει ορκιστεί να τηρεί και να εφαρμόζει το Σύνταγμα και το νόμο, έχει τις ίδιες δυνατότητες με το απλό πολίτη, όταν βρίσκεται σε καθεστώς άμυνας.

Ο κάθε ένας γράφει την ιστορία του και οι δημοσιογράφοι την γράφουν δημόσια…. Με τα κείμενά τους.

Οι  άμεσες κυκλοθυμικές αντιδράσεις  δεν βοηθούν στην  επίλυση των προβλημάτων, αντίθετα τα αυξάνουν και ειδικά όταν καλούν άλλους να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί.

Με εκτίμηση στο πρόσωπο των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων του ΣτΕ που με μόχθο και αγωνία υπηρετούν το δικαστήριο και σέβονται τον όρκο τους, γράφηκαν αυτές οι λίγες γραμμές.

Παν. Τσιμπούκης»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ