Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Folli-Follie: Οι αποζημιώσεις – μαμούθ  και η 17μηνη «ακινησία» της ανάκρισης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Folli-Follie: Οι αποζημιώσεις – μαμούθ  και η 17μηνη «ακινησία» της ανάκρισης

Την διεκδίκηση αποζημιώσεων μέσω της δικαστικής οδού φέρονται να επιδιώκουν από την οικογένεια Κουτσολιούτσου αλλά και από στελέχη της Folli-follie της μακρινής Ασίας, τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας.

Την ίδια ώρα στασιμότητα παρουσιάζει η ανάκριση της 35ης ανακρίτριας Αθηνών η οποία χειρίζεται το σύνολο των δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί με εμπλεκόμενα πρόσωπα τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και πρώην συνεργάτες τους.

 Ειδικότερα οι οικονομικές διεκδικήσεις του νυν ΔΣ της Folli-Follie εδράζονται στο πόρισμα της Alvarez & Marshal και της έρευνα της ΕΛΤΕ, και περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης FFG, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το επιδιωκόμενο ποσό  επιδίκασης αγγίζει τα 78 εκατ. Δολάρια. Οι αγωγές αποζημίωσης πιθανότατα θα στρέφονται κατά των προσώπων που υπέγραφαν τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις με ανύπαρκτες πωλήσεις και προμηθευτές.

Διαβάστε επίσης: Folli-Follie: Αποχωρεί ο Γ. Ιωαννίδης, νέος πρόεδρος ΔΣ ο Γ. Σάμιος

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από το επίμαχο πόρισμα προκύπτει μέσω της FF Group Sourcing Limited με έδρα στο Χονγκ Κονγκ, επικεφαλής της οποίας ήταν οι Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Ι. Μπεγιέτης,   ενοποιούνταν, όπως έχουν καταδείξει οι σχετικές έρευνες, ανύπαρκτοι τζίροι από ανύπαρκτους προμηθευτές στην Ασία με πλαστά τραπεζικά έγγραφα που «φούσκωναν» τα οικονομικά μεγέθη της Folli Follie.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η εταιρεία συνεχίζει παράλληλα να διεκδικεί 3 εκατ. ευρώ από τρίτο πρόσωπο που φέρεται να έλαβε αμοιβή για δήθεν υπηρεσίες που προσέφερε στην εταιρεία με αντικείμενο την εξεύρεση επενδυτή.

Πρόκειται για την υπόθεση του δικηγόρου που φέρεται να σχετίζεται με την οικογένεια Κουτσολιούτσου και δανειστή της.

Από την άλλη πλευρά, η νέα διοίκηση ερευνά εάν υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής φόρων οι οποίες κατέβληθησαν στην Ασία με βάση τα ψευδή οικονομικά στοιχεία. Ωστόσο η επιστροφή αυτών των χρημάτων «σκοντάφτει» στο νομικό πλαίσιο του Χονγκ Κόγκ.

Ανακριτικές ενέργειες μετά το lockdown

Από το μέτωπο της ανάκρισης πάντως μετά την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, αναμένεται η ανακρίτρια που χειρίζεται  την υπόθεση Folli Follie , να αποστείλει τις πρώτες κλητεύσεις σε κατηγορούμενους και μάρτυρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες διώξεις ασκήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2018, μετά την έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην 35η ανακρίτρια Αθηνών.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω ανακρίτρια χειρίζεται και άλλες υποθέσεις και όπως φέρεται ννα είπε όταν ερωτήθη ηταν πως  δίνει σε πρώτη φάση προτεραιότητα σε εκείνες που δεν κινδυνεύουν με παραγραφή.

Ακίνητη 17 μήνες

Αποτέλεσμα αυτιού ήταν να προκληθεί σφοδρή ενόχληση των εποπτικων  οργάνων του Πρωτοδικείου καθως η δικογραφία είναι ακίνητη 17 μήνες και δεν εχει κληθεί ούτε ένας μάρτυρας!

Στα χέρια της ανακρίτριας βρίσκονται δύο δικογραφίες  της υπόθεση που αφορούν η πρώτη τις διώξεις εναντίον της οικογένειας Κουτσολιούτσου  και η δεύτερη δικογραφία που αφορά την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δίωξη απαγγέλθηκε τον Δεκέμβρη του 2018 ασκήθηκε σε βάρος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, της σύζυγου του και του γιου τους καθώς και κατά 11 μελών της τότε διοίκησης της εταιρείας, για κακουργηματική απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού και για «ξέπλυμα».

Η νέα κατηγορία απαγγέλθηκε ένα χρόνο αργότερα σε βάρος των  Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για σύσταση εγκληματική οργάνωσης που πλαστογραφούσε τραπεζικά στοιχεία για να χειραγωγήσει την αγορά.

 Με τη δεύτερη δίωξη, πατέρας και γιος κατηγορούνται συνολικά για τρία κακουργήματα (εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, χειραγώγηση αγοράς) ενώ η σύζυγος Κατερίνα Κουτσολιούτσου για ένα (χειραγώγηση).

Συνολικά, 16 πρόσωπα διώκονται σε αυτό το δεύτερο σκέλος της μεγάλης υπόθεσης. Εκτός από την οικογένεια, η ποινική δίωξη αφορά στον επικεφαλής, την υπεύθυνη οικονομικών και έναν υπάλληλο στη θυγατρική του Ομίλου της Folli Follie στην Ασία  και τον Ελληνα οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, έναν υπάλληλο της εταιρείας και όλα τα μέλη του Δ.Σ., την περίοδο 2016-2017, τα οποία φέρονται να ενέκριναν τις ενοποιημένες ψευδείς οικονομικές καταστάσεις.

Κατά περίπτωση κατηγορούνται για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, για κακουργηματική πλαστογραφία, ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία και για χειραγώγηση αγοράς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ