Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Folli Follie: Οι σκοτεινές διαδρομές των 80.000 ευρώ και οι αναφορές στο Μαξίμου-Το νέο e-mail και η πολιτική θύελλα για τα περί ενημέρωσης του πρωην πρωθυπουργού

Προσπάθεια ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περιγράφουν τα νέα στοιχεία για την υπόθεση της Folli Follie, "εμπλέκοντας" στελέχη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ . Τι λέει η έκθεση διατηρώντας επιφυλάξεις για την ακρίβεια όσων αναφέρονται στα επίμαχα mail

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Folli Follie: Οι σκοτεινές διαδρομές των 80.000 ευρώ και οι αναφορές στο Μαξίμου-Το νέο e-mail και η πολιτική θύελλα για τα περί ενημέρωσης του πρωην πρωθυπουργού eurokinissi

Στα οφέλη που φέρεται να αποκόμισε η οικογένεια Κουτσολιούτσου της Folli Follie, μέσα από τις πωλήσεις μετοχών (μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων – placements), μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου της εταιρείας τους, αφού προηγουμένως και επί σειρά ετών, όπως κατηγορούνται, είχαν «φουσκώσει» με λογιστικές αλχημείες τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας αναφέρεται η έκθεση της PwC.

Στο κάδρο για τις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες της σχετικά με τη διαχείριση των ταμείων μπαίνουν δια της πλαγίας πλέον  κυβερνητικά στελέχη επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην εσωτερική αλληλογραφία υπάρχει αναφορά και στον τότε πρωθυπουργό “πως ήταν ενημερωμένος” . Για μια τέτοια ανάληψη γίνεται λόγος στα mail μεταξύ του υπευθύνου ασφαλείας της εταιρείας και της οικογένειας.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας αναφέρεται σε συνάντηση που είχε με πρόσωπο «που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση» ο οποίος, σύμφωνα με το επίμαχο email, φέρεται να του λέει «πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπος του» και να καταλήγει πως «έχει κάποιες ανάγκες». Βάζει σε παρένθεση τον αριθμό 80 δίπλα στην λέξη «ανάγκες».

Διευκρίνηση

Οι αναφορές ειναι προφανώς σοβαρές για αυτό και θα ελεγχθεί δικαστικά η βασιμότητά τους. Αλλωστε οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν χαρακτηριστικά διατηρώντας επιφυλάξεις πως: “…Επισημαίνεται ότι οι επικοινωνίες παρατίθενται για λόγους πληρότητας της επεξεργασίας των στοιχείων που μας δόθηκαν , αλλά δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσουμε την ακρίβειά τους ούτε εάν τα όσα γεγονότα περιγράφονται πραγματικά έλαβαν χώρα ή αν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο αποστολέας των επικοινωνιών αναφέρει ως πραγματοποιηθέντα”.

Στην έκθεση της PwC τονίζεται πως οι ελεγκτές που ανέλαβαν την έρευνα παραθέτουν (στο παράρτημα της ενδιάμεσης έκθεσης) τις σχετικές αναφορές που ανακτήθηκαν από την ηλεκτρονική αλληλογραφία του υπεύθυνου ασφαλείας προς τον γιο του ιδρυτή της Folli Follie Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και αναφέρουν πως δεν είναι σε θέση να εξακριβώσουν εάν έγιναν οι εν λόγω επαφές ή δοσοληψίες.

Σημειώνουν, όμως, πως μετά την ανταλλαγή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ο έλεγχος τους εντόπισε ανάληψη 80.000 ευρώ από το ταμείο της Folli Follie, τα οποία παραμένει άγνωστο εάν και πώς χρησιμοποιήθηκαν.

Η υπόθεση των ΚΑΕ

Κεφάλαιο της ενδιάμεσης έκθεσης της PwC καλύπτει – κατά το newmoney.gr – το ζήτημα της συγχώνευσης των εταιρειών Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών ΑΕ (ΚΑΕ ΑΕ), της Folli Follie και της ELMEC SPORTS το 2010 και της τότε αποτίμησης βάσει της οποίας έγινε η σχέση ανταλλαγής, σχέση που ήταν σημαντικά ευνοϊκή για τους μετόχους της FF.

Επιπλέον, υφίσταται το ζήτημα των ΚΑΕ σε σχέση με τις αφορολόγητες πωλήσεις και στην τροπολογία που κατατέθηκε στις 29 Μαίου 2018 με την οποία παρατάθηκε το δικαίωμα των ΚΑΕ (παρότι πλέον ήταν ιδιωτική εταιρεία) για πώληση προϊόντων χωρίς Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα χερσαία σύνορα (Τουρκία, Αλβανία, Β. Μακεδονία). Η δυνατότητα αυτή των ΚΑΕ θα έπρεπε να είχε διακοπεί προ ετών, αλλά συνεχίστηκε παρά σχετική κοινοτική οδηγία που είχε ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο.

Η, δε, τροπολογία του 2018 ψηφίστηκε παρότι ήταν ήδη γνωστό πως ξεκινήσει έρευνα της E.E. για εξέταση λήψης παράνομης κρατικής βοήθειας. Η υπόθεση σχετίζεται με την πώληση των ΚΑΕ στον ελβετικό κολοσσό Dufry καθώς το πλαίσιο της συμφωνίας προέβλεπε πως εάν τα ΚΑΕ πετύχαιναν προκαθορισμένους στόχους κερδοφορίας έως και το 2019, θα πέρναγαν στην κατοχή της Folli Follie περί τις 800.000 μετοχές της Dufry, ένα πακέτο αξίας άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό

Σε νέο μήνυμα που βλέπει το φως της δημοσιότητας με αποστολέα τον Διευθυντή Ασφάλειας του Ομίλου και παραλήπτη τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, αναφέρεται πως το θέμα έχει φτάσει μέχρι τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα!

Σύμφωνα με την έκθεση της PwC, από τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου με τον Διευθυντή Ασφάλειας της εταιρείας εγείρονται υποψίες για τις προσπάθειες άσκησης επιρροής πολιτικών και άλλων προσώπων για την αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο ξεκαθαρίζεται πως δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί, εάν τα γεγονότα που περιγράφονται έλαβαν χώρα ή εάν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο υπάλληλος της εταιρείας αναφέρει πως πραγματοποιήθηκαν.

Μάλιστα σε αυτές φέρεται να περιλαμβάνεται αναφορά και στον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα με την επισήμανση πως «η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο» και «ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός».

Επιπλέον, αναφέρεται πως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενώ φέρεται να υπήρξε και επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής από μέλος του διοικητικού συμβουλίου (σς Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς).

Συγκεκριμένα, στο μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που στάλθηκε στις 9 Μαίου 2018 από το στέλεχος της εταιρίας (διευθυντής ασφαλείας) στον γιο του ιδρυτή της αναφέρεται :

«Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησης μας. Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός. Ο κος Μπαλαούρας έστειλε μήνυμα στον κο Γκότση και του ανέφερε την κατάσταση. Προσωπική επικοινωνία έγινε με τον Αντιπρόεδρο από τον κο Λαζαρίδη. Είπε και ο κος Τρουλίνος να μην βγει Ανακοίνωση και να πάμε στις 1615 για να συζητήσουμε μαζί τους για να έχουμε μία κοινή γραμμή (αυτοί και εμείς). Ότι και να τους πουν στην επιτροπή μπορούμε να επέμβουμε».

Πολιτική θύελλα από τις εξελίξεις

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η υπόθεση. Με νέα ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει:

«Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από την έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie αποκαλύπτουν ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για τις παρεμβάσεις υπέρ των προφυλακισμένων επιχειρηματιών. Ο κ. Μπαλαούρας εμφανίζεται ξανά ως μεσολαβητής υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας. Κι όλα αυτά την εποχή που οι αρχές και η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “έπαιζαν καθυστέρηση” όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο.

Η υπόθεση ερευνάται από την Δικαιοσύνη και αναμένουμε τα αποτελέσματα της. Όμως προξενεί εντύπωση ότι τους τελευταίους μήνες μαρτυρίες από διαφορετικές σκοτεινές υποθέσεις εμπλέκουν συνεργάτες αλλά και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα κάνοντας λόγο για “White Porscha”, “μαγαζί”, “outsourcing” κλπ. Οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να σκεπάσουν κάτω από το χαλί τέτοιες αποκαλύψεις. Οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις».

Στην προηγούμενη ανακοίνωση η Ν.Δ. ανέφερε πως «ο ΣYΡΙΖΑ συνεχίζει να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Ας αφήσει τα πολλά λόγια και ας δώσει απαντήσεις για τα στελέχη του που εμφανίζονται ως «υποστηρικτές» προφυλακισμένων επιχειρηματιών, οι οποίοι «υπερέβαλαν εαυτόν για τον όμιλο», για «τα κονδύλια» που θα κάλυπταν τις «ανάγκες» τους, για τις «παρεμβάσεις» στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τις καθυστερήσεις, την «ευνοική μεταχείριση» και την «κατάθεση» τροπολογιών στην εταιρεία πριν κατατεθούν στη Βουλή. Κι όλα αυτά φυσικά «δένουν» με το γεγονός ότι ως κυβέρνηση, «έπαιζαν καθυστέρηση» όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο, κάνοντας πλάτες στους επιχειρηματίες.

Όσο δεν απαντούν επιβεβαιώνουν πως τα νταραβέρια με υπόδικους επιχειρηματίες και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο Folli Follie, είναι κομμάτι των δραστηριοτήτων του «μαγαζιού» ή ένα ακόμα «outsourcing»…

Τι απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Ν.Δ. πως «μπροστά στα αδιέξοδά της σε πανδημία και οικονομία συνεχίζει να επενδύει στη συκοφαντία».

Όπως αναφέρει «διαρρέει στον Τύπο επιλεκτικά αποσπάσματα της έκθεσης διαχειριστικού ελέγχου της Folli Follie, υιοθετώντας παντελώς ψευδείς, ασυνάρτητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς του συνεργάτη των υπόδικων Κουτσολιούτσων, χωρίς κανένα στοιχείο που να τους τεκμηριώνει.

Την ίδια στιγμή, όμως, αποκρύπτει επιμελώς το γεγονός ότι ο ίδιος ο συντάκτης της εν λόγω έκθεσης υπογραμμίζει εμφατικά πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ούτε «την ακρίβεια των ισχυρισμών του, ούτε αν όσα περιγράφονται είναι πραγματικά».

Για τους συκοφαντικούς και ασυνάρτητους ισχυρισμούς του, ο συνεργάτης των υπόδικων σύντομα θα κληθεί να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη, ώστε να αποκαλυφθούν οι λόγοι αλλά και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί με τις ψευδείς του αναφορές.

Η Ν.Δ. όμως αποκρύπτει επίσης επιμελώς και άλλες δυο βασικές πτυχές της υπόθεσης που κατεδαφίζουν τα περί μεθόδευσης καθυστερήσεων της διερεύνησης του σκανδάλου Folli Follie:

Ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη, μόλις πριν λίγες μέρες, αρχειοθέτησε οριστικά τη δικογραφία για τυχόν ευθύνες και καθυστερήσεις της επιτροπής κεφαλαιαγοράς στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Και ότι η ίδια η Ν.Δ. υπερψήφισε ως αντιπολίτευση και επανέφερε το 2020 ως κυβέρνηση την δήθεν «σκανδαλώδη» τροπολογία, η οποία ουδεμία σχέση έχει με καθυστερήσεις στην υπόθεση.

Στο δρόμο της λάσπης, λοιπόν, που διάλεξε ο κος Μητσοτάκης για να καλύψει τις εγκληματικές του ευθύνες για τη πορεία της πανδημίας, αλλά και τα αληθινά σκάνδαλα της διαχείρισής της με τα εκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων, θα τον αφήσουμε μόνο του. Τα υπόλοιπα ενώπιον της δικαιοσύνης»

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιόταν  γιατί η ΝΔ ψήφισε τη δήθεν σκανδαλώδη τροπολογία και το 2018 και το 2020 και εάν ήταν και ο κ. Μητσοτάκης στο «νταραβέρι»

«Η ΝΔ έσπευσε χθες να υιοθετήσει συκοφαντικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ξεκάθαρες απαντήσεις όλων και την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη. Σε αντίθεση όμως με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος δεν έχει ακόμη απαντήσει, είναι η ίδια η ΝΔ.

Αφού λοιπόν κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ψήφισε και η ίδια το 2018 την επίμαχη και δήθεν σκανδαλώδη τροπολογία; Ήταν και ο κος Μητσοτάκης στο «νταραβερι»;

Και ακόμη χειρότερα για ποιο λόγο το Μάιο του 2020, ως κυβέρνηση, στην κύρωση της ΠΝΠ προέβλεψε ακριβώς την ίδια παράταση για το καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών, που προέβλεπε η τροπολογία του 2018;

Η ΝΔ για άλλη μια φορά πήγε για μαλλί και θα βγει κουρεμένη. Ας έχει όμως κατά νου ο κος Μητσοτάκης, ότι όσους αντιπερισπασμούς και να μεθοδεύσει, δε μπορεί να κρύψει τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η παταγώδης αποτυχία του στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας. Δυστυχώς, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα του κ. Μητσοτάκη κάθε μέρα» λέει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ