Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2023

Φρένο στην πολυνομία και κακονομία φέρνει το ετήσιο Πρόγραμμα Κωδικοποίησης – Οι δύο φάσεις που παρουσίασε ο Γ. Γεραπετρίτης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φρένο στην πολυνομία και κακονομία φέρνει το ετήσιο Πρόγραμμα Κωδικοποίησης – Οι δύο φάσεις που παρουσίασε ο Γ. Γεραπετρίτης

Σε εφαρμογή τίθεται το ετήσιο Πρόγραμμα Κωδικοποίησης, όπως ανακοίνωσε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Με το Πρόγραμμα αυτό σύμφωνα με όσα είχε προαναγγείλει «πέραν της θέσπισης νέας νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας που θα ακολουθείται κατά τη θέσπιση νέων κανόνων δικαίου, το Επιτελικό Κράτος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη, νομοθετική και διοικητική, κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας».

Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης είχε μιλήσει για εγχείρημα «θεμελιώδους σημασίας για την αντιμετώπιση της πολυνομίας και κακονομίας και κατ’ επέκταση τόσο για τη θεσμική όσο και για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας». Και όπως ανέφερε στην εισήγησή του στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο «τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην οργάνωση του κωδικοποιητικού εγχειρήματος».

Πρώτον, όπως είπε συστάθηκε η Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης (ΚΕΚ) στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, με τη συμμετοχή δεκατριών διακεκριμένων νομικών, υπό την Προεδρία του Επιτίμου Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρώην Υπουργού Γιώργου Σταυρόπουλου, που συντονίζει κεντρικά το εγχείρημα της κωδικοποίησης.

Δεύτερον, καταρτίστηκε ένα διεξοδικό εγχειρίδιο που περιέχει τη μεθοδολογία κωδικοποίησης και τους νομοτεχνικούς κανόνες για τη σύνταξη των κωδίκων και την αναμόρφωση της νομοθεσίας. Καταρτίστηκε, επίσης, ένα υπόδειγμα προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και των Υπουργείων, στο οποίο τυποποιείται ο τρόπος συνεργασίας, αναλόγως και των αναγκών κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης.

Όπως εξάλλου έχει τονίσει στο παρελθόν ο κ. Γεραπετρίτης «προηγούμενες απόπειρες κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας απέδωσαν πενιχρά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων λόγω του ότι προηγούμενες κεντρικές επιτροπές κωδικοποίησης αναλάμβαναν οι ίδιες αποκλειστικά το σισύφειο έργο της κωδικοποίησης. Η ουσιαστική συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων αποτελεί όμως αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του κωδικοποιητικού εγχειρήματος

Οι δύο φάσεις του Προγράμματος

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κωδικοποίηση μέρους ή του συνόλου της νομοθετικής ύλης των Υπουργείων:

* Μετανάστευσης και Ασύλου,

* Τουρισμού,

* Προστασίας του Πολίτη,

* Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

* Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ως προς τη δασική, καθώς και την πολεοδομική/χωροταξική νομοθεσία),

* Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ως προς την εργατική νομοθεσία),

* Πολιτισμού και Αθλητισμού,

* Οικονομικών,

* Ψηφιακής Διακυβέρνησης

* Εσωτερικών (ως προς τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων)

Στην πρώτη αυτή φάση προβλέπεται και η κωδικοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία, ενώ στη δεύτερη φάση περιλαμβάνεται η κωδικοποίηση μέρους ή του συνόλου της νομοθετικής ύλης των Υπουργείων:

* Παιδείας και Θρησκευμάτων (ως προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση),

* Ανάπτυξης και Επενδύσεων,

* Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ως προς την κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία),

* Υγείας,

* Εσωτερικών,

* Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ως προς το δίκαιο της ενέργειας)

* Υποδομών και Μεταφορών

* Εθνικής Άμυνας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ