Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Γιατί δόθηκαν τα ελαφρυντικά σε 4 πρώην βουλευτές- Τι ποινές αντιμετωπίζει το «διευθυντήριο» της Χρυσής Αυγής – Μόνο 14 θα δουν μειωμένες ποινές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατί δόθηκαν τα ελαφρυντικά σε 4 πρώην βουλευτές- Τι ποινές αντιμετωπίζει το «διευθυντήριο» της Χρυσής Αυγής – Μόνο 14 θα δουν μειωμένες ποινές

Τέσσερις πρωην βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι οι μέχρι στιγμής κερδισμένοι της διαδικασίας για την απαγγελία της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

 

Ο 74χρονος πρωην βουλευτής Αχαϊας Μιχάλης Αρβανίτης, δικηγόρος στο επάγγελμα ήταν πρώτος (εκ των βουλευτών) που απολογήθηκε στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση. Ο κατηγορούμενος, τότε απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιαδήποτε έκνομης ενέργειας, χαρακτήρισε εφεύρημα τα «τάγματα εφόδου», ενώ χαρακτήρισε «φρικτό και απάνθρωπο έγκλημα του στυγνού δολοφόνου» Γ. Ρουπακιά, τη δολοφονία Φύσσα. Ο κ. Αρβανίτης είναι ο πρωτος στον οποπιο αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, αυτό του προτέρου σύννομου βίου, γεγονός που μετριάζει την ποινή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που αντιμετωπίζει από 1-5 χρόνια. Ισχυρές πιθναότητες έχει επισης να ανασταλεί η ποινή του.

Οι «ανεξάρτητοι»

(Ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος)

Κοινό χαρακτηριστικό των βουλευτών Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου είναι ότι το 2014, μετά τη δίωξη της Χρυσής Αυγής, διαφοροποίησαν τη στάση τους και απομακρύνθηκαν από αυτή. Μάλιστα και οι δυο , όντες βουλευτες ανεξαρτητοποιήθηκαν . Προφανώς αυτό όπως και η στάση τους στις απολογίες τους εκτιμήθηκε από το δικαστήριο ως «ειλικρινής μεταμέλεια μετά την άδικη πράξη».

Ο μεν Μπούκουρας ειχε πει στην απολογία του αναφέρθηκε σε «πολιτική δίωξη» αλλά είπε πως η σχέση του με τους υπόλοιπους ήταν καθαρά επιδερμική και εκείνος ήταν ξένο σώμα στη Χρυσή Αυγή. Ανέφερε πως είχε μόνο την ιδιότητα του υποστηρικτή και όχι του μέλους.

Ο δε Αλεξόπουλος πως οδηγήθηκε στην ανεξαρτητοποίησή του μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ακόμη ότι ήταν αντίθετος με τα παντελόνια παραλλαγής που φορούσαν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, γεγονός που είχε αναφέρει στην κοινοβουλευτική ομάδα.

«Έβλεπα ότι κάποιοι λειτουργούσαν πιο ακτιβιστικά, πιο ακραία. Ήμουν αντίθετος με τις παραλλαγές παντελόνια και τα κολλητά μπλουζάκια. Ήταν στυλ μιλιταριστικό, που δεν είχε σχεση με εμένα. Η εικόνα μας δεν έδειχνε ένα καλό πρόσωπο στην κοινωνία κι απομακρυνόταν ο κόσμος που ήθελε να μας στηρίξει» είπε, προσθέτοντας ότι υπήρχε «πολιτική ανωριμότητα από μικρές ομάδες που είχαν δημιουργηθεί και ντυνόταν ομοιόμορφα», δείχνοντας τις περιοχές της Νίκαιας και του Πειραιά.

Ο Νίκος Μίχος

Ο πρωην βουλευτής Νίκος Μίχος πήρε το ελαφρυντικό της «ειλικρινούς μεταμέλειας». Αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή μεσούσης της δίκης , το 2017 και στην απολογία του μίλησε ανοιχτά για την οργανωτική της δομή, διέψευσε τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχουν μέλη και περιέγραψε την ιεραρχία της χαρακτηρίζοντάς την αρχηγικό κόμμα («οικογενειακό» πρόσθεσε σε δύο περιπτώσεις) και με κυριαρχία του «πολιτικού συμβουλίου», το οποίο διόριζε κατά βούληση ο αρχηγός έναντι οποιασδήποτε άλλης δομής. Η σχέση που όλοι όφειλαν στον αρχηγό, είπε ο πάλαι ποτέ «εκδορέας» στη χρυσαυγίτικη αργκό, ήταν αυτή της «υποταγής».

Τρίτο και καθοριστικό χτύπημα ήταν η διάψευση του ισχυρισμού ότι τα ηγετικά κλιμάκια της Χ.Α. είχαν μια θολή εικόνα για το τι είχε συμβεί το ξημέρωμα της 18ης Σεπτεμβρίου στο Κερατσίνι. Ο παλιός «βουλευτής» ήταν σαφής ότι το ίδιο βράδυ τα ηγετικά κλιμάκια της Χ.Α. μιλούσαν ασταμάτητα στο τηλέφωνο για να ελέγξουν εξαρχής την κατάσταση, ιδιαίτερα δε στο ότι, όπως του μετέφερε το ίδιο βράδυ ο Λαγός, «ο αρχηγός ήταν έξω φρενών με τον ηλίθιο».

Και οι 4 βουλευτές αντιμετωπίζουν ποινές περίπου στα μισα (από 5-10 που είναι το πλαίσιο χωρις ελαφρυντικό) και βέβαια εχου ισχυρό λόγο να ζητήσουν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους.

Οι ποινές των 7

Με βάση τα ελαφρυντικά οι ποινές που αντιμετωπίζουν «οι 7 διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης» (καταδικάστηκαν οι Νικ. Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρ. Παπάς, Γιώργος Γερμενής, Γιαννης Λαγός και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) η ποινή κυμαίνεται από 5-15 χρόνια κάθειρξη. Το δικαστήριο επιβάλλει χωρις περιορισμούς από τα κατώτατα έως τα ανωτερα όρια της ποινής ότι επιθυμεί.

Οι υπόλοιποι 10

Χαμηλότερες ποινές αντιμετωπίζουν ακόμα 10 άτομα , ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, με όριο μεταξύ 1-5 χρόνια αφού τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.

Οι υπόλοιποι 29 που εχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση έχουν να αντιμετωπίσουν πλαισιο ποινής από 5-10 χρόνια.

Αντίθετα ελεύθεροι θα παραμείνουν οι 7 που καταδικάστηκαν για πλημμελήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ