Τρίτη 05 Ιουλίου 2022

Η περιπέτεια του Άλεν Σαλέριαν: Διάσημος ψυχίατρος του FBI, στο εδώλιο για ναρκωτικά στην Ελλάδα

Είχε επιλεγεί από το FBI, βρισκόταν στα νούμερα πρώτης ανάγκης σε πολλά τηλέφωνα αστέρων του Χόλυγουντ, καθώς και άλλων επιφανών βασιλικών οικογενειών. Στην Ελλάδα, θεωρείται τώρα κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και θα δικαστεί τον Απρίλιο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η περιπέτεια του Άλεν Σαλέριαν: Διάσημος ψυχίατρος του FBI, στο εδώλιο για ναρκωτικά στην Ελλάδα

Στα δικαστικά έδρανα θα καθίσει ο Άλεν Σαλέριαν τον ερχόμενο Απρίλιο. Πρόκειται για τον ψυχίατρο, που με τις μεθόδους του και τη δουλειά του, έκανε το FBI να στρέψει πάνω του την προσοχή του. Και όχι μόνον τον προσέλαβε ως ψυχίατρο, σύντομα προχώρησε και στην αναβάθμισή του, ορίζοντας τον διευθυντή των ψυχιατρικών υπηρεσιών του FBI σε όλο τον κόσμο.

Δεν είναι τυχαίο πως τον αποκαλούσαν ως τον αγαπημένο ψυχίατρο της Washington. Η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα καθώς πολλοί αστέρες του Χόλυγουντ αναζήτησαν τις υπηρεσίες του ως ψυχιάτρου, καθώς και άλλα επιφανή ονόματα μεταξύ των οποίων οι βασιλικές οικογένειες του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας.

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1947, με καταγωγή στην Αρμενία, γιος μιας σημαντικής Τουρκάλας ζωγράφου και ενός επιτυχημένου μηχανικού, σπούδασε ψυχιατρική στη γενέτειρα του. Ωστόσο, πολύ γρήγορα αναζήτησε την τύχη του στις ΗΠΑ, κυνηγώντας το «αμερικανικό όνειρο».

Τότε, ήταν που τον ανακάλυψε το FBI. Ο ίδιος διατύπωσε νέες θεωρίες για τη φύση και την καταγωγή του πόνου, που έρχονταν σε αντίθεση με παγιωμένες αντιλήψεις του ιατρικού κόσμου των ΗΠΑ, αλλά πριν από κάποια χρόνια, λόγω των «αιρετικών» απόψεων του αναγκάστηκε να διακόψει την άσκηση του επαγγέλματος του στις ΗΠΑ.

Ως συνταξιούχος πλέον επέλεξε να συνεχίσει τη ζωή του, στην Ελλάδα λόγω της αγάπης που έχει για τη χώρα και τους ανθρώπους της. Συνέχισε όμως να δίνει διαλέξεις σε συνέδρια και πανεπιστήμια ανά τον κόσμο πάνω στα θέματα της επιστήμης και της πλούσιας σε εμπειρίες ζωή του.

Αιφνιδίως, όμως, από πανεπιστημιακός βρέθηκε κατηγορούμενος για ναρκωτικές ουσίες, που στην πραγματικότητα ήταν συνταγογραφούμενα φάρμακα από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας που είχε. Τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν ήταν ακόμη εγκεκριμένα στη χώρα κι έτσι θεωρήθηκε ύποπτος για διακίνηση ουσιών και βρέθηκε στα δικαστήρια.

Στον ιδιότυπο Γολγοθά του τον εκπροσωπούν ο δικηγόρος Αλέξης Αναγνωστάκης και ο Παναγιώτης Δοροβίτσας και ελπίζει με τη βοήθειά τους να λήξει η δικαστική του περιπέτεια.

Συνταξιούχος στην Ελλάδα και κατηγορούμενος

Μεταξύ των κατηγοριών ήταν πως στις ΗΠΑ «οπωσδήποτε όμως λίγες ημέρες πριν τις 18-04-2018, αγόρασες από άγνωστα μέχρι τώρα στην ανάκριση άτομα, αντί άγνωστου χρηματικού ποσού ή άλλου είδους ανταλλάγματος, άγνωστες ποσότητες της ναρκωτικής ουσίας αμφεταμίνης, μέρος των οποίων αποτελούν τα κατασχεθέντα διακόσια εξήντα εννέα (269) μη συσκευασμένα δισκία αμφεταμίνης, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση αυτών σε τρίτους».

Και στο κατηγορητήριο προστίθεται: «Στις 18-04-2018, εισήγαγες στην Ελληνική Επικράτεια ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας αμφεταμίνης, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση αυτής στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, εισήγαγες στην Ελληνική Επικράτεια δύο (2) νάιλον συσκευασίες, περιέχουσες διακόσια εξήντα εννέα (269) μη συσκευασμένα δισκία αμφεταμίνης, τα οποία είχαν σταλεί με ταχυδρομικό φάκελο από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Παρά την απάντηση του αρμοδίου ιατρού στις ΗΠΑ για τη συνταγογράφηση, ο κ. Σαλέριαν παραπέμφθηκε σε δίκη. Ο θεράποντας ιατρός του κατέθεσε μέσω επιστολής του πως «έχω συνταγογραφήσει Άντεραλ, ένα φάρμακο συνδυασμού αμφεταμινών στον Δρ. Σαλέριαν, από το έτος 2013 για θεραπεία δύο εκ των ανωτέρω διαταραχών, ADHD και OSA. Έχω επισυνάψει αντίγραφα των δύο πιο πρόσφατων ηλεκτρονικών συνταγών (δείτε τα δύο αρχεία με ημερομηνία 6 Απριλίου, 2018). Οι συνταγές αυτές απεστάλησαν σε φαρμακείο στην πολιτεία του Μέριλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι συμβατές με όλους τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς και προϋποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της πολιτείας του Μέριλαντ» ανέφερε ο θεράπων ιατρός.

«Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA), το Άντεραλ συνταγογραφείται ειδικά για τη θεραπεία της ADHD και OSA. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για το ότι στον Δρ. Σαλέριαν είχε συνταγογραφηθεί Άντεραλ σε νόμιμη και ιατρικά επιβεβλημένη βάση στις Ηνωμένες Πολιτείες» ανέφερε στην επιστολή.

Πηγή ΦΩΤΟ : washingtonian.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ