Κυριακή 11 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

«Ιερή» επανάσταση: Η ΔΙΣ αποφάσισε να ανοίξει τις εκκλησίες τα Θεοφάνεια – ΦΩΤΟ

Κόντρα στις κυβερνητικές αποφάσεις η Εκκλησία της Ελλάδος θα πραγματοποιήσει λειτουργίες την ημέρα των Θεοφανείων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Ιερή» επανάσταση: Η ΔΙΣ αποφάσισε να ανοίξει τις εκκλησίες τα Θεοφάνεια – ΦΩΤΟ

Δεν δέχεται τις νέες κυβερνητικές αποφάσεις που προβλέπουν πως οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς έως τις 11 Ιανουαρίου, γεγονός που οδηγεί σε ακύρωση της λειτουργίας τους κατά την ημέρα των Θεοφανείων.

Σύμφωνα με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), που συγκλήθηκε σήμερα εκτάκτως μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, αναφέρεται πως οι ναοί θα ανοίξουν κανονικά στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανείων, στη βάση των κανόνων της προηγούμενης ΚΥΑ για τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Ειδικότερα, η Εκκλησία της Ελλάδος εμφανίζεται ενοχλημένη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα του εκκλησιασμού και δηλώνει πως δεν αποδέχεται άλλη παρέμβαση στα τα οίκου της. Για το λόγο αυτό, η απόφαση της ΔΙΣ προβλέπει πως σύμφωνα με την προηγούμενη ΚΥΑ οι ναοί θα ανοίξουν κανονικά τα Θεοφάνεια και θα μπορούν να δέχονται – όπως οριζόταν – ως και 25 πιστούς οι ενοριακοί και 50 οι κεντρικοί –μητροπολιτικοί, κάτι ανάλογο δηλαδή που συνέβη τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Η αντίδραση των κληρικών

Είχε προηγηθεί και επιστολή του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) που καλούσε την ΔΙΣ να ζητήσει από την κυβέρνηση να μην εμποδιστεί η παρουσία πιστών κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων.

«Μας δημιουργεί αισθήματα πικρίας καθόσον ο ιερός Κλήρος συντασσόμενος με τα μέτρα προστασίας της υγείας μερίμνησε για την πιστή εφαρμογή τους με τη συνεργασία των λαϊκών μελών των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και του προσωπικού των Ιερών Ναών» αναφέρει ο ΙΣΚΕ.

Και προσθέτει: «Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος έχοντας τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του, ζητά μέσω της Σεπτής Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος από την Ελληνική Κυβέρνηση να τηρήσει και να τιμήσει τις αποφάσεις της και να μην εμποδιστεί η παρουσία πιστών κατά την μεγάλη δεσποτική εορτή των Θεοφανείων».

Προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια

Στα διεθνή δικαστήρια ετοιμάζονται να προσφύγουν οι Παλαιοημερολογίτες, που ήταν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, αλλά λόγω των νέων μέτρων οι ναοί θα είναι κλειστοί.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας των Γνήσιων Ορθοδόξων Χριστιανών Ελλάδος, που πρόκειται για την πολυπληθέστερη εκκλησιαστική κοινότητα των ακολούθων του Ιουλιανού ημερολογίου στην Ελλάδα κάνει λόγο για παραβίαση της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης.

Ειδικότερα όπως αναφέρει σε επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Καλλίνικος της Ιεράς Συνόδου των Παλαιοημερολογιτών, η κυβέρνηση απαγορεύει τον εορτασμό των Χριστουγέννων σε αυτούς ενώ επέτρεψε υπό όρους τη συμμετοχή πιστών στις λειτουργίες της 25ης Δεκεμβρίου οπότε και γιορτάστηκαν από την πλειοψηφία των υπολοίπων Ορθόδοξων στην Ελλάδα.

«Αντιλαμβάνεσθε ότι η είδησις διά την απαγόρευσιν της Λειτουργίας των Χριστουγέννων κατά το Ορθόδοξον Εορτολόγιον, με την συμμετοχήν του αναλόγου αριθμού πιστών, προκαλεί ήδη κύμα διογκουμένης αγανακτήσεως κατά της Κυβερνήσεως, ημείς δε ως Ιεραρχία, εάν η απόφασις δεν τροποποιηθή ως προς την δυνατότητα εορτασμού των Χριστουγέννων ημών, θα αναγκασθώμεν μετά λύπης να διαμαρτυρηθώμεν ακόμη και εις Διεθνείς Οργανισμούς και να αναζητήσωμεν δικαίωσιν ακόμη και εις Διεθνή Δικαστήρια» γράφει χαρακτηριστικά στον Πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος Καλλίνικος.

Συμπληρώνει δε πως «η Εκκλησία αντιμετωπίζεται γενικώς εκ μέρους της Πολιτείας από αρνητικώς έως και εχθρικώς, ήτοι ως κάτι περιττόν, είτε και επιζήμιον διά την κοινωνίαν».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Έκτακτη συνεδρία της Δ.Ι.Σ. (5/1/2021).

Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως, εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και την παρουσία των πιστών κατά τήν Εορτή των Θεοφανείων μετά τις αιφνιδιαστικές Κυβερνητικές ανακοινώσεις της Παρασκευής 2.1.2021, περί προληπτικής αυστηροποιήσεως των μέτρων εν όψει του ανοίγματος των σχολικών μονάδων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, αποφάσισε ομοφώνως τα εξής:

1. Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509). Ζητεί από την Πο-λιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω Κ.Υ.Α. χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

2. Αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο Ελληνικό Κράτος.

3. Κάνει έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και προς την Ελληνική Κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους.

4. Ανανεώνει προγενέστερη Απόφαση Αυτής ώστε κατά την παρούσα χρονική περίοδο την θέση της Ιεράς Συνόδου προς τα Μ.Μ.Ε., να εκφράζει μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΠΗΓΕΣ: orthodoxia.info/ecclesia.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ