Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Κ.Τσιάρας για την επίθεση με βιτριόλι: «….Κανείς δε δίνει συγχωροχάρτι σε τέτοιου είδους αδικήματα. Τα παρακολουθούμε όλα..»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ.Τσιάρας για την επίθεση με βιτριόλι: «….Κανείς δε δίνει συγχωροχάρτι σε τέτοιου είδους αδικήματα. Τα παρακολουθούμε όλα..»

«Υπάρχουν θέματα που τα ξέρουμε και τα παρακολουθούμε…», είπε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM, σχετικά με την επίθεση με βιτριόλι στην 34χρονη Ιωάννα και την ποινική αντιμετώπιση για την κατηγορουμένη.

Ο υπουργός επισήμανε πως σχετικά με την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή παρακολούθησης που μέχρι τέλος του χρόνου θα εισηγηθεί – πιθανόν- αλλαγές.

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά πως «…οι υποθέσεις αυτές απασχολούν την κοινή γνώμη και εγείρουν το περί κοινού δικαίου αίσθημα, όμως θα πρέπει κανείς να τις βλέπει με ψυχραιμία και να παίρνει τις όποιες αποφάσεις, για τις όποιες αλλαγές μέσα από μια γενικότερη φιλοσοφία που διέπει τον νέο Π.Κ. Να υπενθυμίσω, πως αυστηροποιήσαμε στο μέγιστο τις ποινές για τους βιαστές και τους βιαστές ανηλίκων, γιατί πιστεύουμε πως τέτοιου είδους εγκλήματα δεν μπορεί κανείς να τα αντιμετωπίζει με καμιά χαλαρή αίσθηση, αλλά με τη μέγιστη δυνατή ποινή.

Δεν υπάρχει διάθεση από κανέναν στην κοινωνία, να δίνει συγχωροχάρτι σε τέτοιου είδους αδικήματα. Υπάρχουν θέματα που τα ξέρουμε, τα βλέπουμε, τα παρακολουθούμε…

Ο νέος Π.Κ. δημιουργεί ήδη αποτελέσματα που τίθενται σε μια δημόσια συζήτηση ή δημιουργούν μια γενικότερη αμφισβήτηση για το ρόλο και την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης. Όμως, όλα αυτά τίθενται υπόψιν της επιτροπής που παρακολουθεί τον Π.Κ. και θέλω να πιστεύω πως σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα – μέχρι το τέλος του χρόνου – θα έχουμε ενδεχομένως προτάσεις για πιθανές αλλαγές.

Είμαστε εδώ και σε συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα και με την κοινωνία μέσα από διαρκή διάλογο, να κάνουμε τις όποιες αλλαγές κρίνονται αναγκαίες, προκειμένου να διασφαλιστεί το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης όλων των Ελλήνων πολιτών, απέναντι στη δικαιοσύνη.

Για το lockdown στα δικαστήρια

Για το lockdown στα δικαστήρια, ο υπουργός ανέφερε πως «ο χώρος της δικαιοσύνης ήταν ο πρώτος που πήρε μέτρα για το λεγόμενο lockdown και ήταν ο πρώτος χώρος, που ταυτόχρονα ήρε τα μέτρα, ανοίγοντας τα υποθηκοφυλακεία και βάζοντας σιγά – σιγά τις δικαστικές εργασίες σε λειτουργία.

Το γεγονός ότι αξιοποιήσαμε αυτό το χρόνο, ώστε να εκδοθούν χιλιάδες αποφάσεων, έδειξε πως ο χώρος της δικαιοσύνης, δεν έμεινε αδρανής.  Επιπλέον, καταφέραμε να θέσουμε σε λειτουργία την ηλεκτρονική έκδοση 15 πιστοποιητικών και βεβαίως, να προγραμματίσουμε τη διαδικασία αυτή για πολλές δεκάδες, άλλων πιστοποιητικών στο προσεχές χρονικό διάστημα».

Για τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων για τη πανδημία ανέφερε πως «…το άνοιγμα των ποινικών δικαστηρίων θα γίνει στις 22 Ιουνίου 2020. Και θέλω να τονίσω, πως οι αποφάσεις ελήφθησαν μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας εθνικής επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τον ΕΟΔΥ.   …Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ