Πέμπτη 03 Δεκεμβρίου 2020

Κ. Τσιάρας: «Η παράταση του δικαστικού έτους είναι μια έκτακτη ρύθμιση»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Τσιάρας: «Η παράταση του δικαστικού έτους είναι μια έκτακτη ρύθμιση»

Ως έκτακτη ρύθμιση περιγράφει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, την ειλημμένη όπως φαίνεται απόφαση για παράταση του δικαστικού έτους, ως αντίμετρο στην σώρευση της δικαστικής ύλης λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας του κορονοιού.  Πληροφορίες (που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει το Υπουργείο)  αναφέρουν πως αυτή η παράταση θα είναι για ένα μήνα, δηλαδή τα δικαστήρια θα λειτουργήσουν έως τις 15 Ιουλίου και θα ξεκινήσουν εκ νέου την 1η Σεπτεμβρίου( οι δικαστικές διακοπές μέχρι τώρα ήταν από την 1η Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου).  Ξεκαθαρίζει δε πως «οι έκτακτες ρυθμίσεις που εισάγονται εν μέσω πανδημίας, θα αρθούν με τη λήξη της υγειονομικής κρίσης», συνεπώς η παράταση του δικαστικού έτους δε θα έχει χαρακτήρα μονιμότητας.

 Όπως αποκαλύπτει , μιλώντας στη δημοσιογράφο Μίνα Μουστάκα και την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» , δρομολογείται η ταχύτερη απόδοση ψηφιακών υπογραφών στους δικαστές και τους δικηγόρους και αναφέρεται σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που τέθηκαν μάλιστα σε εφαρμογή εν μέσω πανδημίας, με στόχο την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, καθώς και το νομοσχέδιο για τη σύσταση ειδικών τμημάτων, με στόχο την ταχύτερη επίλυση διαφορών που αφορούν υποθέσεις με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο: “Με τον τρόπο αυτό στέλνουμε ένα ισχυρό σήμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια φιλική και ελκυστική για νέες επενδύσεις χώρα” τονίζει .

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης εχει ως εξης:  

 

  1. Η διαμόρφωση της νέας πραγματικότητας λόγω της πανδημίας φαίνεται να  επιταχύνει την ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Στον τομέα της δικαιοσύνης ποια μέτρα θα ληφθούν στην κατεύθυνση αυτή; Μπορούμε να ελπίζουμε σε «άυλα» δικόγραφα και γραμματείες δικαστηρίων χωρίς ουρές;

Η πρωτοφανής πανδημία έφερε πιο κοντά μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είχαμε ήδη σχεδιάσει στο χώρο της Δικαιοσύνης και έκανε ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ταχύτερης ψηφιοποίησης των δικαστικών διαδικασιών. Ήδη έχουμε θεσπίσει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παραλαβής πολλών πιστοποιητικών που εκδίδουν οι δικαστικές αρχές, μέσω της πλατφόρμας gov.gr,  χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών ή των δικηγόρων τους. Από τα στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης καταβάλλεται, παράλληλα, μια εργώδης προσπάθεια προκειμένου να ψηφιοποιηθούν ακόμα περισσότερα πιστοποιητικά για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και των δικηγόρων στα δικαστήρια. Στην κατεύθυνσης της «αποϋλοποίησης», τρέχει με γρήγορους ρυθμούς το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, ενώ δρομολογείται η ταχύτερη απόδοση ψηφιακών υπογραφών στους δικαστές και τους δικηγόρους.

  1. Το μεγάλο διακύβευμα της επόμενης μέρας θα είναι η οικονομική ανάπτυξη και οι επενδύσεις και δικαιοσύνη είναι αναμφισβήτητα σημαντικός παράγοντας για την προσέλκυση επενδύσεων. Υπάρχει σχεδιασμός για την καλύτερη και ταχύτερη αναπτυξιακή πορεία της χώρας σε ό,τι αφορά το πεδίο της δικαιοσύνης;

Τις προηγούμενες μέρες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ένα νέο Σχέδιο Νόμου στο οποίο ορίζονται οι διαδικασίες για τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια. Δίνεται έτσι η δυνατότητα ταχύτερης επίλυσης δικαστικών διαφορών που αφορούν υποθέσεις με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, όπως ενδεικτικά οι υποθέσεις που αφορούν παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού ή τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Με τον τρόπο αυτό στέλνουμε ένα ισχυρό σήμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια φιλική και ελκυστική για νέες επενδύσεις χώρα. Παράλληλα, βελτιώνουμε με τον τρόπο αυτό τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης που καταρτίζει τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς οι δείκτες αυτοί αποτελούν βαρόμετρο για τις επιλογές των διεθνών επενδυτών.

  1. Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοινώθηκε απόφαση για παράταση του δικαστικού έτους; Έχετε αποφασίσει τη χρονική της διάρκεια ; Μιλάμε για ένα έκτακτο μέτρο ή υπάρχουν σκέψεις και για μονιμότερη εφαρμογή;

Η παράταση του δικαστικού έτους είναι μια έκτακτη ρύθμιση που απαντά στην μεγάλη ανάγκη που δημιουργείται από τη συσσώρευση τεράστιου όγκου υποθέσεων την περίοδο της αναστολής των δικαστικών εργασιών. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι οι έκτακτες ρυθμίσεις που εισάγονται εν μέσω πανδημίας, θα αρθούν με τη λήξη της υγειονομικής κρίσης.

  1. 4.            Υπάρχουν σκέψεις για παρεμβάσεις στα δικαστικά μέγαρα ,ώστε αυτά όταν σε λίγες μέρες επαναλειτουργήσουν,   να ανταποκρίνονται καλύτερα στην ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει σε μια μεγάλη προμήθεια υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας,  τα οποία έχουν ήδη τεθεί στη διάθεση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και στους δικαστικούς υπαλλήλους. Παράλληλα, έχουμε ζητήσει  από τις διοικήσεις των δικαστηρίων να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα που έχει υποδείξει ο ΕΟΔΥ για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διενέργεια των αναγκαίων απολυμάνσεων. Παράλληλα, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών εξασφαλίζουμε τους πόρους για τις ανάγκες που θα προκύψουν την επομένη της επαναφοράς της δικαιοσύνης στην κανονικότητα και διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους θεσμικούς φορείς της δικαιοσύνης για να προβούμε σε όσες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στους χώρους των δικαστηρίων.

  1. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα από την πορεία της επιδημίας, υπάρχει στο Υπουργείο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων , που αφορούν άμεσα τη λειτουργία της οικονομίας,  και των δικαστηρίων;

Προφανώς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για την επαναλειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, ενώ σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία έχει ήδη γίνει εκτενής συζήτηση για τα υποθηκοφυλακεία τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας. Το χρονοδιάγραμμα της επαναφοράς στην κανονικότητα όμως θα την υπαγορεύσει η εξέλιξη της πανδημίας και η αρμόδια ομάδα του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Θέλω να πιστεύω πως οι Έλληνες θα διαφυλάξουμε  όσα πετύχαμε όλη αυτήν την περίοδο. Αισιοδοξώ πως στο τέλος του μήνα θα μπορούμε να μιλάμε για τα πρώτα αισιόδοξα βήματα για τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα.

  1. Κατά τη διάρκεια  της καραντίνας  στα δικαστήρια υπήρξε  μαζική  δημοσίευση αποφάσεων , σε επίπεδο πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων . Πιστεύετε, ότι η κρίση της πανδημίας μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία για τη δικαιοσύνη και να βελτιωθούν οι δείκτες αποτελεσματικότητας και του χρόνου απονομής της;

Σε αυτή την πρωτοφανούς έκτασης υγειονομική κρίση, οι Έλληνες Δικαστές απέδειξαν πως είναι αντάξιοι του ρόλου που τους έχει αναθέσει η ελληνική Πολιτεία. Με τη δημοσίευση χιλιάδων υποθέσεων την περίοδο της αναστολής στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και συνέχισαν να επιτελούν το καθήκον τους ακόμα και μέσα στη δίνη αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, βελτιώνοντας παράλληλα τους δείκτες αποδοτικότητας της δικαιοσύνης. Αυτό το κεκτημένο, πρέπει να το διατηρήσουμε. Είμαι βέβαιος πως και στο επόμενο διάστημα οι Έλληνες δικαστές θα συνεχίσουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην κοινή μας προσπάθεια για την αποσυμφόρηση της δικαιοσύνης και τη βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ