Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Και δικηγόροι υποβάλλουν αιτήματα για το επίδομα των 800 ευρώ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Και δικηγόροι υποβάλλουν αιτήματα για το επίδομα των 800 ευρώ

Για τους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν, προβλέπεται αποζημίωση μέχρι τις 10 Απριλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ, τόνισε χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τη νέα δέσμη οικονομικών μέτρων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης του Covid 19.

Πολλοί δικηγόροι απηύθυναν αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείων

Τα μέτρα για τον Covid-19 που αφορούν στην ενίσχυση των εργαζόμενων και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που πλήττονται, θα περιλαμβάνει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες. Οι συσκέψεις θα είναι συνεχείς ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, αν κριθεί απαραίτητο, στην κατεύθυνση της αποτροπής απολύσεων, οι οποίες σύμφωνα με τους αναλυτές θα επιβαρύνουν μια ήδη δύσκολη κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Πώς θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον μήνα Μάρτιο έχουν γίνει περίπου 41.000 απολύσεις. “Είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιεί στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ πριν το κλείσιμο του μήνα” συμπληρώνοντας ότι δεν «δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί».

Οι ρυθμίσεις αφορούν σε επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που έχουν κλείσει λόγω του Covid 19, εργαζόμενους, ανέργους, ενώ προβλέπεται και μείωση του ΦΠΑ για τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον Covid 19.

Τα 2 δισ. ευρώ μηνιαίως που κοστίζουν τα μέτρα θα δοκιμάσουν πάντως τις αντοχές του κράτους και της Οικονομίας. Αλλά στην κυβέρνηση ανησυχούν περισσότερο γιατί λόγω της παγκόσμιας κατάρρευσης, εκτιμούν ότι φέτος τελικά η ανάπτυξη θα πέσει στο μηδέν, αντί προβλέψεως 2,8%. Απέναντι σε αυτά, οι 10 άξονες του δεύτερου πακέτου μέτρου που ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης είναι οι εξής:

1ον. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων:

Τα μέτρα αφορούν όλες, αυστηρά, τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του Covid 19. Τα μέτρα είναι οριζόντια, αλλά αφορούν στις επιχειρήσεις συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία. Στην φάση αυτή τουλάχιστον, δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας!

Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον μήνα Μάρτιο, και, εάν απαιτηθεί, θα δοθεί παράταση.

Για όλες τις επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων αναστέλλονται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, οι εξής πληρωμές: – Η καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α., πληρωτέες Μαρτίου. – Η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα. – Η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

2.Προβλέπεται ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.

3. Απαγορεύεται ρητά απόλυση εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.

4. Θα χορηγηθεί «Αποζημίωση ειδικού σκοπού» ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε περίπου 500.000 εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους. Την αποζημίωση των 800 ευρώ θα λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν είτε εργάζονται με πλήρη, με μερική η με εκ περιτροπής απασχόληση. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους ωρομίσθιους αν έχουν δηλωθεί στο σύστημα Εργάνη.

Για την καταβολή των 800 ευρώ θα λειτουργήσουν δύο πλατφόρμες. Καταρχήν οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών θα αντληθούν αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης. Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί η προστασία προσωπικών δεδομένων.

Από την καταβολή του επιδόματος εξαιρούνται : α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων. Πολλές εταιρίες έκλεισαν τα τμήματα λιανικής πώλησης αλλά οι μισθοί καταβάλλονται κανονικά καθώς μετέτρεψαν το αντικείμενο εργασίας του υπαλλήλου. Δηλαδή ο σερβιτόρος έγινε delivery και ο υπάλληλος καταστήματος εταιρίας τηλεφωνίας δίνει πλέον στους πελάτες οn line πληροφορίες. Επίσης δε δικαιούται επίδομα ο εργαζόμενος του οποίου η επιχείρηση έκλεισε με απόφαση του εργοδότη και όχι με κρατική εντολή.

5. Το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενες στον ονομαστικό τους μισθό.

6. Μέτρα για τους ανέργους: Παρατείνεται το επίδομα τακτικής ανεργίας του ΟΑΕΔ, το επίδομα μακροχρονίων ανέργων και το βοήθημα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για 2 επιπλέον μήνες . Δηλαδή για όσους το δικαίωμα επιδότησης λήγει την 31η Μαρτίου θα επιδοτηθούν μέχρι και 31 Μαίου. Παράταση επιδόματος ανεργίας αποφασίστηκε και για τους εποχικούς υπαλλήλους στον τουρισμό.

7.Για ελεύθερους επαγγελματίες: Η πληρωμή των ατομικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου αναστέλλεται για 3 μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Οι εισφορές μηνός Ιανουαρίου πρέπει να καταβληθούν κανονικά έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Αναστέλλονται οι εισφορές του επόμενου μήνα.

8. Για επιχειρήσεις και εργοδότες: προβλέπεται αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται καθώς και αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε Ταμεία για 3 μήνες σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Όλα τα μέτρα συνδυάζονται με ρήτρες διατήρησης θέσεων εργασίας

9. Μειώσεις Ενοικίων:

– για επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τις δραστηριότητες θα προβλεφθεί οτι θα καταβάλουν το 60% του μισθώματος ακινήτου σε περίπτωση που νοικιάζουν για το δίμηνο Μάρτιου-Απριλίου. – Το ίδιο ισχύει για εργαζόμενους για τους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση και εφόσον πρόκειται για α΄ κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες των άνω ακινήτων προβλέπεται η αναστολή καταβολής υποχρέωσεων για 4 μήνες

10. Μείωση ΦΠΑ και αναστολή ή «πάγωμα» φόρων: Για την διευκόλυνση εργαζόμενων και επιχειρήσεων λαμβάνονται μέτρα όπως:

-ένταξη στον μειωμένο ΦΠΑ 6% από 24% προϊόντων αυτοπροστασίας όπως μάσκες, αντισηπτικά, μαντιλάκια κ.α. -αναστέλλεται για τέσσερις μήνες η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παρατηρείται δραστική μείωση λόγω κορωνοϊού – Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς καθώς παρατείνεται η εκτιμητική άσκηση για τις νέες αντικειμενικές και οι νέες αντικειμενικές να ισχύσουν από τη νέα χρονιά – η ΑΑΔΕ επιστρέφει όλα τα ποσά ελέγχου έως 30.000 ευρώ. Από 25 Φεβρουαρίου έως 23 Μαρτίου έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε επίσης ότι στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλουν οι τράπεζες υπενθυμίζοντας ότι οι τράπεζες αναστέλλουν έως το Σεπτέμβρη την πληρωμή δανείων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. «Πρέπει να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο τα καταστήματα τραπεζών με τα σημερινά δεδομένα δεν κλείνουν αλλά η ένωση ελληνικών τραπεζών θα εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα περιορίζονται οι φυσικές συναλλαγές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ