Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Μερικό «lockdown» ισχύει από το πρωΐ της Κυριακής- Κατεβάζουν ρολά σε Αττική και άλλες 11 περιοχές περίπτερα και μίνι μάρκετ- Τι προβλέπει το ΦΕΚ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μερικό «lockdown» ισχύει από το πρωΐ της Κυριακής- Κατεβάζουν ρολά σε Αττική και άλλες 11 περιοχές περίπτερα και μίνι μάρκετ- Τι προβλέπει το ΦΕΚ

Αυστηρά μέτρα για την Αττική και άλλες περιοχές που βρίσκονται σε αυξημένο επιδημιολογικό κίνδυνο για τον κορονοϊό τίθενται από σήμερα σε εφαρμογή. Για τα μέτρα εκδόθηκε και νέο ΦΕΚ που προσδιορίζει τους όρους και τα πρόστιμα.

Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν εκτός από την Αττική στα όρια των περιφερειακών ενοτήτων Χαλκιδικής, Χανίων, Λέσβου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς και Τρικάλων, καθώς και στο δήμο Μυκόνου

Σε αυτές τις περιοχές ορίζεται σύμφωνα με το ΦΕΚ:

* Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 π.μ. Η απαγόρευση αφορά όλες τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, παροχής ποτών, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering), συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών) καθώς και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών). Επιτρέπεται εντός των ορίων των περιφερειακών ενοτήτων και του συγκεκριμένου δήμου μόνο διανομή προϊόντων (delivery), υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) τηρουμένης της απόστασης ενάμιση μέτρου μεταξύ των πελατών, καθώς και drive-through, εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων που περιλαμβάνονται στους σχετικούς κωδικούς της ΚΥΑ.

* Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα είναι 4 άτομα, εξαιρουμένης της περίπτωσης συγγενών πρώτου βαθμού, οπότε ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα αυξάνεται στα έξι 6 άτομα.

* Aναστέλλεται η λειτουργία υπαίθριων αγορών. Επιτρέπεται με εξαιρέσεις η λειτουργία των λαϊκών αγορών α) Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%), ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες). β) Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους. γ) Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Τα πρόστιμα

Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του νόμου προβλέπονται κυρώσεις και πρόστιμα. Για όσα καταστήματα παραβιάζουν τους όρους επιβάλλεται στην πρώτη παράβαση, διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 3 ημερολογιακές ημέρες και στη δεύτερη παράβαση αναστολή λειτουργίας για 20 ημερολογιακές ημέρες

Για τον αριθμό των ατόμων σε τραπεζοκαθίσματα σε περίπτωση στην επιχείρηση στην πρώτη παράβαση διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ και στη δεύτερη παράβαση, διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων 3.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα για κάθε παράβαση  προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Στις περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων για τις υπαίθριες αγορές επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται και άλλες κυρώσεις ανάλογα με τις παραβάσεις όπως για παράδειγμα αναστολή της άδειας λειτουργίας για συμμετοχή σε λαϊκές.

Κλείνουν περίπτερα και μίνι μάρκετ τα μεσάνυχτα

Βάσει των νέων μέτρων αναστέλλεται και η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ, κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας.

Η αναστολή δεν αφορά τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τους αυτόματους πωλητές αγαθών, εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών. Όπως ορίζεται επιτρέπονται οι εργασίες προετοιμασίας, παραγωγής και συντήρησης από το προσωπικό εργασίας των επιχειρήσεων, ενώ και σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται πρόστιμα 5.000 ευρώ.

Απαγορεύονται επίσης όλες οι εκδηλώσεις διασκέδασης που συνεπάγονται παρουσία κοινού. Στις επιχειρήσεις ή τα φυσικά πρόσωπα που οργανώνουν εκδηλώσεις διασκέδασης, κατά παράβαση των διατάξεων επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Η χρήση μάσκας

Υποχρεωτική καθιστά τη χρήση μη ιατρικής μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών. Για κάθε παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ