Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Να αναιρεθεί το ελαφρυντικό για τον Κορκονέα ζητεί η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου : “Απαγόρευσαν στην οικογένεια να μιλήσει στο δικαστήριο”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Να αναιρεθεί το ελαφρυντικό για τον Κορκονέα ζητεί η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου : “Απαγόρευσαν στην οικογένεια να μιλήσει στο δικαστήριο”

Να επιστρέψει στο ακροατήριο του Εφετείου Λαμίας προς νέα κρίση η αναγνώριση του ελαφρυντικού στο πρόσωπο του Επαμεινώνδα Κορκονέα εισηγήθηκε σήμερα στο ΣΤ ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, η αντεισαγγελέας κυρία Δημητριάδου.

Μέσα σε κλίμα έντασης το οποίο επιδεινώθηκε λόγω της ένστασης που κατέθεσε η υπεράσπιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ξεκίνησε στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου η εκδίκαση της αναίρεσης κατά της απόφασης του Εφετείου Λαμίας με την οποία αναγνωρίσθηκε στον ειδικό φρουρό το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Η πρόταση

Πάντως, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου, ζήτησε να γίνει εν μέρει δεκτή η αναίρεση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα και η υπόθεση να οδηγηθεί ξανά στο εφετείο για νέα κρίση μόνο ως προς την αναγνώριση του ελαφρυντικού.

Υπενθυμίζεται ότι η αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου “έσπασε” τα ισόβια που είχαν επιβληθεί Πρωτόδικα στον πρώην ειδικό φρουρό για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι 13 έτη κάθειρξης και λόγω έκτισης μεγάλου μέρους της ποινής, ο Επ. Κορκονέας πριν από ένα χρόνο αποφυλακίστηκε με την επιβολή περιοριστικών όρων.

‘Ενταση 

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Βαγγέλης Ανδρούλας, στην ένσταση του υποστηρίζει ότι οι δικηγόροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν το λόγο. Ακολούθησε σε έντονους τόνους η τοποθέτηση των δύο τελευταίων, οι οποίοι χαρακτήρισαν καταχρηστική, προκλητική και υποβολιμαία την ένσταση, για την οποία το δικαστήριο διέκοψε και αποσύρθηκε σε διάσκεψη προκειμένου να αποφανθεί.

Μετά την απόφαση με δηλώσεις τους οι συνήγοροι, στηλίτευσαν το γεγονός ότι “δεν επιτράπηκε στην οικογένεια του Αλέξανδρου να ακουστεί στο δικαστήριο”: 

Νικος Κωνσταντόπουλος:

Με έναν τρόπο προκλητικό ολοκληρώθηκε μια Διαδικασία που φαλκιδεύει τις εγγυήσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και φαλκιδεύει τα δικαιώματα των των ανθρώπων που υποστηρίζουν την κατηγορία.

Η μητέρα και η αδερφή του Αλ.Γρηγοροππυλου εκλήθησαν μετά από αναίρεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ενώ όμως κληθήκαμε και μας επετράπη να παραστούμε μας απαγορεύτηκε να μιλήσουμε με ένα νομικίστικο πρόσχημα και μας επετράπη όμως να καταθέσουμε υπόμνημα.

Γύρω από την ερμηνεία του νόμου εξασκούνται πρακτικές δικαστηριακες που σχετικοποιουν τη σωστή εφαρμογή του νόμου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ήρθαμε εδώ υπερασπιζόμενοι τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο μετά από την προκλητική απόφαση του εφετείου, που εκδόθηκε κατόπιν μεθοδευσης, με μια πρόσχηματικη αιφνίδια ασθένεια του συνηγόρου υπεράσπισης μετατέθηκε για να ισχύσουν ευμενεστερες διατάξεις.

Το ζήτημα δεν είναι ο νόμος , ειναι το δίκαιο που σήμερα έχει τραυματιστεί γιατί περιφέρεται θρασύτητα δικαι ωμενος ο δολοφονος, αλλά και γιατί ο ΑΠ αρνήθηκε στην οικογένεια να τοποθετηθεί. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας αστυνομικός με πολλαπλώς ελεγκτέΑ συμεπριφορα, είχε κακό όνομα στην αστυνομία, τον αποκαλούσαν Ράμπο, αυτός ο άνθρωπος είχε το προνόμιο του ελαφρυντικου.

Διαμαρτυρόμαστε γιατί στα δώδεκα χρόνια που έχουν περάσει, έχουν περισσέψει οι Παρακρατικες παρεμβάσεις στην υπόθεση, πάντα με στόχο να απαλειφθούν οι ποινές. Ηοικογένεια του παιδιού όμως έχει υποστεί την πιο βάναυση μεταχείριση.

Το ότι σήμερα ο ΑΠ αποφάσισε να μην μιλήσει η οικογένεια, δείχνει το μέγεθος του κινδύνου. Τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο τον σκότωσε ο Κορκονεας , αλλά το χέρι του το όπλισαν όλες οι δικαστικές αποφάσεις με αστυνομικούς που έχουν πέσει στα μαλακά. Η απόφαση για τον Κορκονεα οπλίζει το χέρι του καθε επόμενου Κορκονεα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ