Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Να καθίσουν στο «σκαμνί» ο Γιάννος και η γυναίκα του ζητά ο εισαγγελέας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Να καθίσουν στο «σκαμνί» ο Γιάννος και η γυναίκα του ζητά ο εισαγγελέας

Την παραπομπή σε δίκη για “ξέπλυμα” του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, εισηγείται προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σπυρόπουλο.

Το αδίκημα για το οποίο ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να καθίσουν στο … σκαμνί το ζεύγος Παπαντωνίου, αφορά το γνωστό … δωράκι ύψους τουλάχιστον 2.835.197 ελβετικών φράγκων, για το οποίο ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ είναι προφυλακισμένος, αδίκημα για το οποίο αρνείται μέχρι σήμερα ότι έχει διαπράξει. Σύμφωνα με την κατηγορία, τα χρήματα φέρεται να τα πήρε ο Γιάννος από την “THALES NEDERLAND B.V., προκειμένου να ανατεθεί στη Γαλλική εταιρεία το 2003 ο εκσυγχρονισμός των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, σύμβαση για την οποία ο πρώην υπουργός διαρρηγνύει τα ιμάτια του ότι ήταν επωφελής για το δημόσιο. Πάντως οι δικαστικές αρχές εκτιμούν ότι τα χρήματα αυτά, αποτελούν μέρος μόνο ενός συνολικού χρηματικού ποσού που έλαβε το οποίο ξεπερνά τα 4,5 εκ. ελβετικά φράγκα.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο για το οποίο ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί την παραπομπή του, το ζευγάρι διατηρούσε το παράνομο χρήμα εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρύπτοντάς το από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή στην Ελλάδα.

Για την “φυγάδευση” της μίζας στις ελβετικές τράπεζες κατηγορείται ότι συνέδραμε επιχειρηματίας, φίλος του Γ.Παπαντωνίου, ο οποίος απολογούμενος παραδέχθηκε πως έβγαλε το 2002 και το 2003 2,5 εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό του πρώην υπουργού στην Ελβετία. Είχε ισχυριστεί όμως πως δεν γνώριζε την παράνομη προέλευσή τους αλλά πίστευε πως ήταν νόμιμα έσοδα του πρώην υπουργού.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι το ζεύγος Παπαντωνίου κρίθηκε προφυλακιστέο τον Οκτώβριο του 2018 μετά τις απολογίες τους στους ανακριτές κατά της διαφθοράς, ενώ ο πρώην υπουργός παραμένει μέχρι και σήμερα προσωρινά κρατούμενος, η σύζυγος του το περασμένο Μάρτιο αποφυλακίστηκε, καθώς έγινε δεκτή η σχετική αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής της κράτησης με όρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εισαγγελική πρόταση είναι θέμα χρόνου η έκδοση του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ