Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Ο e-ΕΦΚΑ επιστρέφει εισφορές δικηγόρων – Σημαντική εξέλιξη αναφέρει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων

 Περίπου 3.000 δικηγόροι έλαβαν επιστροφές πιστωτικών υπολοίπων για γραμμάτια του έτους 2020.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο e-ΕΦΚΑ επιστρέφει εισφορές δικηγόρων – Σημαντική εξέλιξη αναφέρει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων freepik/eurokinissi/kolaz by dikastiko.gr

Σε επιστροφές των πιστωτικών υπολοίπων γραμματίων έτους 2020 σε περίπου 3.000 δικηγόρους προχώρησε ο e-ΕΦΚΑ. «Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη καθώς πλέον ανοίγει ο δρόμος, ώστε τα πιστωτικά υπόλοιπα από τα γραμμάτια προκαταβολής εισφορών δικηγόρων εκάστου έτους να επιστρέφονται τους πρώτους μήνες του επομένου έτους, και όχι στους τελευταίους όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα (υπενθυμίζεται ότι τα πιστωτικά υπόλοιπα του 2019 επιστράφηκαν στις 30.12.2020)» τονίζεται σε ανακοίνωση της Ολομέλειας.

Προηγήθηκαν, βέβαια, διαρκείς πιέσεις της προς το Υπουργείο Εργασίας και τον e-ΕΦΚΑ για να επιτευχθεί η θετική αυτή εξέλιξη. Σχετικό αίτημα είχε καταθέσει στα τέλη του 2020 ο πρόεδρος της Ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός. Βερβεσός

«Σε συνθήκες τεράστιας οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας, από την οποία οι δικηγόροι έχουν πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο επιστημονικό κλάδο, παρουσιάζεται η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα καθυστέρηση στην εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ακόμη και η προγραμματισμένη και ανακοινωθείσα επιστροφή των πιστωτικών υπολοίπων προς τους ασφαλισμένους δεν έλαβε χώρα στην καθορισμένη ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου 2020» σημείωνε ο κ. Βερβεσός.

«Την ίδια στιγμή μάλιστα, ο e-ΕΦΚΑ, επιβάλλει χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση εσφαλμένες αναδρομικές προσαυξήσεις ακόμη και σε συνεπείς ασφαλισμένους» προσέθετε, υπογραμμίζοντας πως «όλα αυτά έχουν προκαλέσει εύλογο και δικαιολογημένο κύμα αγανάκτησης μεταξύ των μελών μας, του οποίου αποδέκτες, μεταξύ άλλων, είμαστε και εμείς οι Σύλλογοί τους. Και δεν είναι μόνον το ζήτημα των μερικών ευρώ των προσαυξήσεων, αλλά ζήτημα ηθικό πρωτίστως και δείγμα συμπεριφοράς της Πολιτείας προς τον ασφαλισμένο».

Και κατέληγε: «Εν ολίγοις ο e-ΕΦΚΑ που καθυστερεί επί μήνες την επιστροφή των πιστωτικών υπολοίπων και επί έτη την εκπλήρωση των λοιπών υποχρεώσεών του προς τους ασφαλισμένους (βλ. ληξιπρόθεσμες παροχές υγείας, συντάξεις κλπ.) να επιβάλει χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση αναδρομικές προσαυξήσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι και εσφαλμένες, αφού ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε, λαμβανομένης υπόψη και της σχεδόν πάντα καθυστερημένης έκδοσης των ειδοποιητηρίων και με πολλά προβλήματα (πχ. απώλεια εκπτώσεων) που ασφαλώς τα γνωρίζετε».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ