Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Ο κορωνοϊός αύξησε την ενδοοικογενειακή βία. Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την χώρα μας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο κορωνοϊός αύξησε την ενδοοικογενειακή βία. Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την χώρα μας

Τα πάνδεινα έφερε η πανδημία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την απαγόρευση της κυκλοφορίας και των εγκλεισμό των κατοίκων στα σπίτια τους υπό τον φόβο της νόσου Covid 19.

Κίνδυνος της δημόσιας υγείας, θάνατοι, πτώση της παγκόσμια οικονομίας , περιορισμός των ατομικών ελευθεριών, απώλεια εισοδημάτων και αύξηση της οικογενειακής βίας.

Αναρριχήθηκαν στην επιφάνεια όλες οι παθογένειες των ανθρώπινων σχέσεων. Ότι οι οικογένειες είχαν κρυμμένο κάτω από το χαλί, ότι προσπερνούσαν στην γρήγορη και πολυάσχολη καθημερινότητα έξω από το σπίτι, τώρα ορθώθηκε απειλητικά μπροστά τους.

Κατά ένα τρίτο αυξήθηκαν τα κρούσματα της ενδοοικογενειακής βίας σε κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την απαγόρευση της κυκλοφορίας αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία, με το Ευρωκοινοβούλιο να καλείται να βάλει “stop” στο φαινόμενο αυτό.

Την ίδια ώρα που η δικιά μας Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφουγκραζώμενη όπως πάντα για ότι συμβαίνει γύρω της σε ανάρτηση της στέλνει ο μήνυμα «Μένουμε σπίτι, αλλά δεν Μένουμε Σιωπηλές».

Μάλιστα η ΠτΔ παραπέμπει στο βίντεο της Ελληνικής Κυβέρνησης που είναι αναρτημένο στο twitter του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ενδοοικογενειακή βία.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ για τα Δικαιώματα των Γυναικών, Evelyn Regner, καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη να στηρίξουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας όσο διαρκεί η πανδημία.

Έτσι να κράτη μέλη πρέπει να παρέχουν στα θύματα ευέλικτα εργαλεία για την καταγγελία περιστατικών κακοποίησης. Να αυξηθούν οι διαθέσιμες θέσεις σε εγκαταστάσεις και δομές για άτομα που έχουν δεχτεί ενδοοικογενειακή βία. Οι γυναίκες θα πληγούν δυσανάλογα από την οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει την πανδημία του κορονοϊού

Μόνες με τους θύτες στο σπίτι

Τόσο παγκοσμίως όσο και σε κάποιες χώρες της ΕΕ, έχει αναφερθεί αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά ένα τρίτο την εβδομάδα μετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Γυναίκες που βρίσκονται σε βίαιες σχέσεις έχουν εγκλωβιστεί στο σπίτι και εκτίθενται στους θύτες τους για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Αυτή η κατάσταση δυσχεραίνει κάθε προσπάθειά τους να απευθύνουν στις ειδικές γραμμές βοήθειας, καθώς ο δράστης βρίσκεται συνεχώς δίπλα τους.

Αντιδρώντας σε αυτήν την κατάσταση, η Evelyn Regner (Σοσιαλιστές, Αυστρία), πρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, δήλωσε: «Αυτές οι μέρες και οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις γυναίκες. Όλοι αντιμετωπίζουμε σημαντικές ψυχολογικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της απομόνωσης ή της καραντίνας, αλλά οι αντοχές των γυναικών, και μερικές φορές των παιδιών, που βρίσκονται σε μη ασφαλή σπίτια αντιμετωπίζουν εξουθενωτικές δοκιμασίες. Εμείς, λοιπόν, οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το θέμα και να επεκτείνουμε τις δράσεις μας για να βάλουμε τέλος στη βία κατά των γυναικών».

«Δεν θα αφήσουμε τις γυναίκες της Ευρώπης μόνες τους»

«Καλώ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με αποφασιστικότητα και να κάνουν ευρέως γνωστό πού και με ποιον τρόπο τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να ζητήσουν βοήθεια. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει απλούς τρόπους επικοινωνίας και ενημέρωσης της αστυνομίας, όπως γραπτά μηνύματα ή διαδικτυακή συνομιλία, καθώς και χρήση κωδικών λέξεων σε γιατρούς και φαρμακοποιούς. Επιπλέον, πρέπει να αυξηθούν οι διαθέσιμες θέσεις σε εγκαταστάσεις προστασίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και σε καταφύγια γυναικών. Όπου είναι εφικτό, η ΕΕ πρέπει να στηρίξει οικονομικά τα μέτρα των κρατών μελών και να τα βοηθήσει να τα προωθήσουν», πρόσθεσε.

«Η πανδημία του COVID-19 τονίζει την ανισότητα των φύλων σε όλες της τις μορφές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 70% του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας είναι γυναίκες, ένα μεγάλο μέρος μη αμειβόμενων υπηρεσιών φροντίδας γίνεται από γυναίκες και η επερχόμενη οικονομική κρίση θα επηρεάσει περισσότερο τις γυναίκες. Δουλειά μας είναι να ενισχύσουμε με βιώσιμο τρόπο τη σωματική και πνευματική υγεία των γυναικών και την οικονομική τους ανεξαρτησία, μετά το πέρας της κρίσης του COVID-19. Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε τις γυναίκες της Ευρώπης μόνες τους», τόνισε.

Πηγή: europarl.europa.eu

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ