Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023

Ο κορονοϊός καλπάζει και πολίτες ζητούν από γιατρούς βεβαιώσεις εξαίρεσης από τη χρήση μάσκας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο κορονοϊός καλπάζει και πολίτες ζητούν από γιατρούς βεβαιώσεις εξαίρεσης από τη χρήση μάσκας

Η συμπεριφορά των θερμοκέφαλων πολιτών ακόμα και στην πανδημία, που αρνούνται να συμμορφωθούν στη χρήση μάσκας που είναι νόμος όχι μόνο στην χώρα μας αλλά σε ολόκληρο το πλανήτη, προκύπτει και από συμπεριφορές σαν κι αυτές που καταγγέλλει σε επιστολή του προς τα μέλη του γιατρούς, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών.

Δήθεν ασθενείς… επισκέπτονται γιατρούς στην Αχαϊκή πρωτεύουσα και τους ζητούν βεβαιώσεις εξαίρεσης από τη χρήση μάσκα σύμφωνα με το άρθρο 4, της απόφασης της Κυβέρνησης για την χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Και δεν συμμορφώνονται μπροστά στη συμφορά του κορονοϊού και δεν θέλουν να πληρώσουν το προβλεπόμενο πρόστιμο των 150 ευρώ για την παράβαση.

Την επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών αποκάλυψε η ιστοσελίδα “patranews.gr” ενώ οι γιατροί κάνουν λόγο για «ιδιαίτερα αυξημένη κοινωνική πίεση για έκδοση βεβαιώσεων εξαίρεσης στη χρήση μάσκας”, δηλαδή ζητούν από τους ίδιους τους επιστήμονες να παρανομήσουν.

Ειδικότερα, η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, εκδόθηκε κατόπιν αναφορών των γιατρών ότι πολίτες τους πιέζουν να τους εκδώσουν πιστοποιητικά που να βεβαιώνουν ότι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα -είναι η μία από τις δύο κατηγορίες για τις οποίες εξαιρείται η χρήση μάσκας- ώστε να μην τηρήσουν την εφαρμογή του μέτρου.

Αναλυτικά η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών προς τα μέλη του αναφέρει τα εξής:

Βρισκόμαστε σε χρονικό σημείο ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 και τα θεσμοθετημένα μέτρα προστασίας έχουν σχεδόν καθολικό χαρακτήρα.

Βάσει του ΦΕΚ-3162/31-7-2020 τ.Β΄ «Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους», οι εξαιρέσεις από τη χρήση της μάσκας αναφέρονται στο άρθρο 4.

«Άρθρο 4 Εξαιρέσεις

Από την υποχρέωση των παρ. 1 και 2 εξαιρούνται α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών».

Λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης κοινωνικής πίεσης για έκδοση βεβαιώσεων εξαίρεσης στη χρήση της μάσκας, σας συνιστούμε την αποφυγή της έκδοσης τέτοιων γνωματεύσεων, όταν κατά την επιστημονική σας κρίση δεν συντρέχουν αντικειμενικοί και τεκμηριωμένοι λόγοι υπαγωγής των ασθενών στην εξαίρεση.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της μάσκας (από κοινού με τα λοιπά μέτρα ατομικής υγιεινής και τήρησης των αποστάσεων), είναι επιβεβλημένο μέτρο, ειδικά στους χρόνιους πάσχοντες και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ