Παρασκευή 14 Μαϊου 2021

Οι «παρενέργειες» της αποχής των Συμβολαιογράφων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι «παρενέργειες» της αποχής των Συμβολαιογράφων

Την ώρα που η αποχή των συμβολαιογράφων «τρέχει» τουλάχιστον μέχρι τις 26 Ιανουαρίου, ένας τομέας που βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, η αγορά των ακινήτων, φρέναρε ξαφνικά αφού δεν διενεργούνται πράξεις μεταβίβασης. Η μη διενέργεια των πλειστηριασμών είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο καθώς καθίσταται επιζήμια για τις τράπεζες, ενώ έχουν παγώσει οι αποδοχές κληρονομιάς, οι γονικές παροχές, οι ταυτοποιήσεις τίτλων, προκαλώντας προβλήματα στους πολίτες που δεν μπορούν να φτιάξουν τίτλους και να δηλώσουν τα ακίνητά τους, μεταξύ άλλων στο Κτηματολόγιο και ενώ οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων εκπνέουν ή έχουν ήδη εκπνεύσει.

Οι συμβολαιογράφοι απέχουν αντιδρώντας στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του νόμου 4646/19, που επέφερε μια ουσιαστική αλλαγή στην ευθύνη του συμβολαιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις μεταβίβασης γονικών δωρεών-κληρονομιών, καθώς καθίστανται αρμόδιοι για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων με καθήκοντα φορολογικού υπαλλήλου.

Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι ενώ ο φορολογικός υπάλληλος είχε την ασυλία του δημοσίου υπαλλήλου, οι συμβολαιογράφοι ευθύνονται με τον νέο νόμο για κάθε παράβαση και απειλούνται με βαριά πρόστιμα για αστική και ποινική ευθύνη έναντι των πελατών τους.

Τι ζητούν

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει έτοιμη την πλατφόρμα και δεν έχει καθολικό σύστημα αντικειμενικών αξιών, ενώ μέχρι τώρα οι συμβολαιογράφοι χρησιμοποιούσαν το σύστημα των ιδιωτικών εταιρειών. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο, μπροστά στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την αποχή, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να δώσει αναστολή εφαρμογής του νόμου. Αυτό ζητούν επιτακτικά και οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση επιχείρησε έναν εκσυγχρονισμό με απόλυτη προχειρότητα, με τον οποίο δεν θα υπάρχει καμία ασφάλεια στις συναλλαγές.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ