Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

SOS από τους Δικαστικούς Διερμηνείς: Μας οφείλονται 200.000 ευρώ αποζημίωση και δεν μας δίνουν ούτε το 800άρι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
SOS από τους Δικαστικούς Διερμηνείς: Μας οφείλονται 200.000 ευρώ αποζημίωση και δεν μας δίνουν ούτε το 800άρι

Απόγνωση και αδυναμία να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη, εν μέσω αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, αφού και ανασφάλιστοι είναι και δεν λαμβάνουν το 800άρι, εκφράζουν οι δικαστικοί διερμηνείς, οι άνθρωποι δηλαδή που είναι αναπόσπαστο κομμάτι των δικαστικών διαδικασιών.

Στην Αττική, πρόκειται για 200 περίπου άτομα, τα οποία μέσω λίστας των Πρωτοδικείων και Εφετείων καλούνται στα ακροατήρια, τα ανακριτικά γραφεία και τις Εισαγγελίες να μεταφράζουν ως επισημοι μεταφραστές τα λόγια των κατηγορουμένων προς τις αρχές και, των δικαστών- εισαγγελέων προς τους κατηγορουμένους. Για να γίνει κατανοητό πόσο απαραίτητοι είναι, αρκεί να επισημανθεί πως σε περίπτωση αλλοδαπού κατηγορουμένου, η απουσία διερμηνέα συνιστά ακυρότητα της διαδικασίας.

Μας χρωστούν 200.000 ευρώ

Το Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής μάλιστα επισημαίνει πως «…οι οφειλόμενες εκκαθαρισμένες αποδοχές των διερμηνέων ανέρχονται στο ύψος έως και σήμερα του ποσού των 200.000 ευρώ μόνο για το Πρωτοδικείο της Αθήνας και αφορούν σε προηγούμενα έτη. Παρόλα αυτά, αν και αυτήν την στιγμή τελούν σε καθεστώς Υποχρεωτικής Αναστολής των καθηκόντων τους, για ακόμα μία φορά βρίσκονται μετέωροι και χωρίς την στήριξη της Πολιτείας. Εν έτη 2020 θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός να εργαζόμαστε χωρίς την αναγκαία ασφαλιστική κάλυψη και με εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές και μάλιστα αυτό να συμβαίνει εντός του κόλπου της Δικαιοσύνης»

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι, Κύριοι,

Σας αποστέλλουμε την παρούσα σε συνέχεια της επικοινωνίας μας με την Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι θα επιθυμούσαμε να συγκαταλεγούμε στον κατάλογο των Δικαιούχων του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, προς τις πληττόμενες κατηγορίες εξαιτίας της Αναστολής λειτουργίας τους μετά την Απόφαση της Αρμόδιας Δημόσιας Αρχής.

Είναι σαφές ότι οι Δικαστικοί Διερμηνείς υφίστανται ζημία, καθώς η λειτουργία των Δικαστηρίων έχει στην συντριπτική της πλειοψηφία ανασταλεί μετά την κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ οικ 18176 καθώς και την μετέπειτα τροποποίησή της.

Οι Δικαστικοί Διερμηνείς θεωρούνται περιστασιακά εργαζόμενοι, αν και καλύπτουν πάγιες ανάγκες των Δικαστηρίων, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν έχουν ΚΑΔ, ούτε τελούν σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, και αμείβονται με τίτλους κτήσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι ήδη οφείλεται στον κλάδο σημαντικό ύψος αποδοχών από προηγούμενα έτη, γεγονός το οποίο επιδεινώνει την κατάσταση.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι οι Δικαστικοί Διερμηνείς εργάζονται παντελώς ανασφάλιστοι, και με την απουσία εργασιακού πλαισίου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτεθειμένοι και χωρίς καμία απολύτως ασφαλιστική κάλυψη απέναντι σε μολυσματικές ασθένειες ή προβλήματα υγείας, αν και αποτελούν απαραίτητο γρανάζι για την σύννομη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, και μάλιστα αμειβόμενοι, με ποσό αποζημίωσης μάρτυρα, που αντιστοιχεί σε ύψος ποσού προ 30ετίας (17,61 ευρώ μεικτά με την παρακράτηση φόρου έως τις 15.00 μ.μ.). Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε είναι ότι πρόσφατα συνάδελφοί μας υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο , ο ένας εκ των οποίων εντός δικαστικής αίθουσας, με αποτέλεσμα σήμερα να υφίσταται μερική αναπηρία των άκρων. ( Οι συνάδελφοι διερμηνείς έχουν προσπαθήσει με ατομικές πρωτοβουλίες και κινήσεις να παρέχουν στήριξη στους συναδέλφους τους, ωστόσο όμως αυτό δεν αρκεί , ούτε και αποκαθιστά το πρόβλημα , δηλαδή την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ώστε κάθε συνάδελφος να τυγχάνει την ιατροφαρμακευτική φροντίδα που δικαιούται σε περίπτωση ασθένειας ). Οι οφειλόμενες εκκαθαρισμένες αποδοχές των διερμηνέων ανέρχονται στο ύψος έως και σήμερα του ποσού των 200.000 χιλιάδων ευρώ μόνο για το Πρωτοδικείο της Αθήνας και αφορούν προηγούμενα έτη. Παρόλα αυτά αν και αυτήν την στιγμή τελούν σε καθεστώς Υποχρεωτικής Αναστολής των καθηκόντων τους, για ακόμα μία φορά βρίσκονται μετέωροι και χωρίς την στήριξη της Πολιτείας. Εν έτη 2020 θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός να εργαζόμαστε χωρίς την αναγκαία ασφαλιστική κάλυψη και με εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές και μάλιστα αυτό να συμβαίνει εντός του κόλπου της Δικαιοσύνης.

Η Αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων με βάση την ως άνω Υπουργική Απόφαση, επιφέρει σε κάθε περίπτωση σημαντική ζημία στον κλάδο των Δικαστικών Διερμηνέων με αποτέλεσμα να θεωρούμε αναγκαία την υποβολή του ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ, ώστε να συμπεριληφθεί και ο κλάδος μας στην περίπτωση διεύρυνσης των πληττόμενων κατηγοριών εξαιτίας της Αναστολής των καθηκόντων τους λόγω του κορωνοιού.

Θεωρούμε αναγκαία την επίδειξη ευαισθησίας από την μεριά της Πολιτείας προς τον κλάδο μας ο οποίος υφίσταται και αυτός τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της υποχρεωτικής Αναστολής λειτουργίας του.

Με εκτίμηση

Η Διοίκηση του

ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΕΡΜΗΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ