Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Στ. Πέτσας: Επιχείρηση εκβιασμού της κυβέρνησης η πυρκαγιά στη Μόρια για να φύγουν οι μετανάστες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στ. Πέτσας: Επιχείρηση εκβιασμού της κυβέρνησης η πυρκαγιά στη Μόρια για να φύγουν οι μετανάστες

 

Σε σχέδιο που υποκινήθηκε κυρίως – αλλά και με πιθανούς άλλους καθοδηγητές – από μερίδα μεταναστών, που διέμεναν στο ΚΥΤ Μόριας, κατατείνουν ολοένα και περισσότερο οι ενδείξεις για τις φωτιές που ξέσπασαν και κατέστρεψαν τη δομή. Στόχος όπως αναφέρεται ήταν η άσκηση πιέσεων προκειμένου οι μετανάστες και πρόσφυγες να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Οι ενδείξεις εντείνονται και από τις πληροφορίες για απειλές ομάδας κυρίως Αφγανών ώστε να μην δεχθούν μετανάστες και πρόσφυγες την εγκατάστασή τους στο νέο χώρο στο Καρά Τεπέ.

«Είναι προφανές – όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη – πως για τα όσα έγιναν στη Μόρια υπάρχουν ευθύνες ανάμεσα σε εκείνους που τώρα έμειναν άστεγοι. Ο καταυλισμός κάηκε από πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θέλησαν να εκβιάσουν την Κυβέρνηση, για να πετύχουν την άμεση μετακίνησή τους από το νησί» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μήνυμα πως κανείς δεν μπορεί να φύγει από τον Γ. Κουμουτσάκο

Το σκηνικό που επιχειρείται να στηθεί για την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση περιέγραψε και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, λέγοντας πως στο Καρά Τεπέ έχει ετοιμαστεί χώρος με σκηνές για 5.000 ανθρώπους.

«Το πρόβλημα μας είναι η μεγάλη άρνηση των ιδίων να επιτρέψουν στο ΚΥΤ. Ενώ έχουμε ανοίξει μια υποδομή για 5.000, έχουν επιστρέψει 800-900 στις σκηνές καθώς για πολλούς από αυτους η καταστροφή της Μόριας είναι αφορμή για να πιέσουν την μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη» σημείωσε στο Θέμα 104,6.

«Εμείς στείλαμε μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να φύγει από τη Λέσβο» πρόσθεσε και ότι μπήκε φρένο με το μήνυμα αυτό σε όσους επιχείρησαν να περάσουν την εικόνα ότι με το να βάζεις φωτιά παίρνεις και επιβράβευση με μετακίνηση στην Ευρώπη.
«Η διαχείριση θα γίνει στο πεδίο και με όρους ανθρωπιστικούς και φροντίδας. Πέραν των ασυνόδευτων και των ευάλωτων δεν θα αφήσουμε προϋποθέσεις για δημιουργία τέτοιων μηνυμάτων» διεμήνυσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Έρευνες για υποκινητές

Εντατικές έρευνες έχουν ξεκινήσει οι αστυνομικές αρχές προκειμένου να εντοπίσουν ομάδα παραβατικών Αφγανών, εναντίον των οποίων εκκρεμούν και απορριπτικές αποφάσεις σχετικές με αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει και οι οποίοι τρομοκρατούν πρόσφυγες και μετανάστες αποτρέποντας τους από το να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ.

Η συγκεκριμένη ομάδα σύμφωνα με το protothema.gr εκτός των απειλών διαδίδει ψευδώς μεταξύ των χιλιάδων άστεγων και πυρόπληκτων ότι επίκειται μαζική αποχώρηση εφόσον επιμείνουν και παραμείνουν στην εθνική οδό, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να φύγουν και αυτοί από το νησί.

Ετοιμάζεται, πάντως, φυλλάδιο στη γλώσσα μεταναστών και προσφύγων με το οποίο θα ενημερώνονται όλοι ότι ο μόνος τρόπος να φύγουν από το νησί είναι να μπουν στη νέα δομή, να ελεγχθούν ιατρικά και να ταυτοποιηθούν. Σε αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και το ότι από το πρωί εξετάζονται αιτήσεις ασύλου μόνο όσων έχουν μπει στη νέα δομή.

Ενδεικτικό είναι πως νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση από πρόσφυγες και μετανάστες στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, στο ύψος του μπλόκου της αστυνομίας επί της εθνικής οδού Μυτιλήνης – Θερμής, που εμποδίζει την είσοδο των μεταναστών και προσφύγων στην πόλη.

Στην πρώτη γραμμή έβαλαν παιδιά και γυναίκες, ενώ οι διαδηλωτές κυρίως Αφγανοί, φώναζαν «Αζαντί -Αζαντί» («ελευθερία» στα αφγανικά) και ζητούσαν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, αρνούμενοι να μετακινηθούν στη νέα προσωρινή δομή φιλοξενίας στο γειτονικό πεδίο βολής.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

«Κινηθήκαμε άμεσα αξιολογώντας όλες τις παραμέτρους. Δώσαμε προτεραιότητα στην απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανήλικων, τη σίτιση, την υγειονομική κάλυψη και βεβαίως τη στέγαση. Και μέσα από μία πρωτοφανή κινητοποίηση έχουμε ήδη καταφέρει να δημιουργήσουμε σε έναν διαφορετικό χώρο ένα προσωρινό κέντρο φιλοξενίας» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Όπως σημείωσε, στο κέντρο εισέρχονται οι ωφελούμενοι αφού πρώτα κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, κάνουν rapid test και όσοι ανιχνεύονται θετικοί υποβάλλονται εκ νέου και σε μοριακό τεστ (PCR). Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με τα οποία στη Λέσβο δεν μπορεί παρά να υπάρξει ένα μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για τη δημιουργία του οποίου έχει ήδη ζητηθεί μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ήδη τα θλιβερά αυτά γεγονότα χτύπησαν σαν καμπάνα που καλούσε την Ευρώπη να ευαισθητοποιηθεί, να στηρίξει την Ελλάδα και να ολοκληρώσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο πιο δίκαιος καταμερισμός του βάρους του μεταναστευτικού/προσφυγικού θα γίνει το επόμενο διάστημα, έστω και με δειλά πρώτα βήματα, πράξη» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ