Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Στη Δικαιοσύνη όλες οι παράνομες ΜΚΟ- Η κυβέρνηση ετοιμάζει «ξεσκαρτάρισμα» των Οργανώσεων σε συνεργασία με τη Europol

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στη Δικαιοσύνη όλες οι παράνομες ΜΚΟ- Η κυβέρνηση ετοιμάζει «ξεσκαρτάρισμα» των Οργανώσεων σε συνεργασία με τη Europol

Σχέδιο για την λειτουργία όσων ΜΚΟ θέλουν να προσφέρουν και όσων επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τα κονδύλια θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να δηλώνει πως όποιες «λειτουργούν παράνομα, παρασιτικά και σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, θα εντοπίζονται από τις Αρχές και θα αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη».

Και πρόσθεσε: «Η περίοδος που θεωρούσαν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι έχει τελειώσει. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία, το Λιμενικό και η Ε.Υ.Π. έχουν εντολή από τον Πρωθυπουργό να φυλάττουν αποτελεσματικά τα σύνορά μας που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.. Απέδειξαν πολλές φορές έως τώρα  την ικανότητα, την αξιοσύνη, την αποτελεσματικότητά τους.  Και αυτό θα συνεχίσουν απέναντι σε κάθε παρανομία, σε κάθε επιβουλή».

Σε συνεργασία με την Europol

«Είμαστε σε συνεργασία με την Europol προκειμένου να διευκρινιστούν όλες οι πτυχές της έρευνας» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Επανέλαβε την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας ότι «θα ακολουθήσει ουσιαστικός έλεγχος και ξεκαθάρισμα των ΜΚΟ που ασχολούνται με το θέμα της μετανάστευσης».

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα τόνισε πως «οι ΜΚΟ αυτές είχαν εγκατασταθεί πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Οικονόμου. Πρόσθεσε πως πρόκειται για επιχείρηση που ξεκίνησε από τον Μάιο σε στενή συνεργασία με την ΕΥΠ. Όπως είπε «η έδρα των συγκεκριμένων ΜΚΟ ήταν στη Γερμανία αλλά υπήρχε αγαστή συνεργασία με κάποιους που δραστηριοποιούνται σε παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Τουρκία».

Ερωτηθείς για το κίνητρο απάντησε ότι «είμαστε σε μια διαδικασία έρευνας, υπάρχει και ένα ακτιβιστικό κίνημα γύρω από τα θέμα αυτά σε ένα πλαίσιο δικαιωματιστών που εξυπηρετούνται σκοπιμότητες».

«Είμαστε σε συνεργασία με την Europol προκειμένου να διευκρινιστούν όλες οι πτυχές της έρευνας. Περιμένουμε τις αποφάσεις της εισαγγελικής αρχής» συμπλήρωσε και κατέληξε: «στέλνουμε μήνυμα ότι θωρακίζονται πραγματικά τα σύνορά μας από τον Έβρο μέχρι το τελευταίο νησί του Αιγαίου».

Το Μητρώο των ΜΚΟ

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης ΜΚΟ, σύμφωνα με το protothema.gr. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους 114 ΜΚΟ, ενώ αρχική εγγραφή έχουν κάνει 75 ΜΚΟ. Με την νέα ΚΥΑ, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποκτά δικαιοδοσία για τον έλεγχο του συνόλου των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Μεταναστευτικό ανά την ελληνική επικράτεια. Οι φορείς που εγγράφονται στο Μητρώο λαμβάνουν πιστοποίηση, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της αποτελεσματικότητας, της διοικητικής οργανωτικής ικανότητας και της λογοδοσίας.

Οι ΜΚΟ που έχουν νομίμως εγγραφεί και πιστοποιηθεί στο Μητρώο ΜΚΟ υποχρεούνται να εγγράψουν στο Μητρώο Μελών ΜΚΟ, τα φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη, υπάλληλοι ή συνεργάτες τους επ’ αμοιβή ή σε εθελοντική βάση και ασκούν δραστηριότητά επ’ ονόματί

τους σε οποιαδήποτε δομή, Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου ή μονάδα στέγασης αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ