Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Το δρόμο της δημοσίευσης πήρε η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές των συντάξεων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το δρόμο της δημοσίευσης πήρε η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές των συντάξεων

Την πιλοτική απόφασή της για το “ακανθώδες” ζήτημα των περικοπών των συντάξεων αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να δημοσιεύσει την Τρίτη η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την πρόεδρό της Ειρήνη-Μαίρη Σάρπ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου με τη διαδικασία της πρωτότυπης δίκης εκδίκασε το περασμένο Ιανουάριο με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Τσιμέκα το θέμα των περικοπών των συντάξεων.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στην ολομέλεια του ΣτΕ κατόπιν αιτήσεως του ΕΦΚΑ, ο οποίος προέβαλε το επιχείρημα ότι στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας (Πρωτοδικεία και Εφετεία) εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές συνταξιούχων, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές. Το αίτημα του Φορέα έγινε δεκτό από την αρμόδια τριμελή επιτροπή του ΣτΕ υπό την προεδρία της τότε πρόεδρου της (και μεταγενέστερα Προέδρου της Δημοκρατίας) Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και με μέλη τους αντιπροέδρους Αθανάσιο Ράντο (μεταγενέστερα προήχθη σε πρόεδρο του ΣτΕ) και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

Στην συνέχεια αφού έγινε δεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ,σύμφωνα με το νόμο 3900/2010, «πάγωσαν» όλες οι εκκρεμείς δίκες των συνταξιούχων στα Διοικητικά Δικαστήρια για τις περικοπές των συντάξεων τους, όπως και η έκδοση αποφάσεων, αλλά και η εκτέλεση όλων των αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Η απόφαση αφορά 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και θεωρείται ξεκάθαρο πως θα αφορά μόνο τους διαδίκους. Δηλαδή μόνο όσους εχουν προσφύγει αφου το Δικαστήριο δεν εχει δικαιοδοσία να επεκτείνει την εφαρμογή μιας απόφασης. Επαφίεται δηλαδή στην πολιτική βούληση – η οποία είναι εκπεφρασμένη- να αφορά τους πάντες που τους αφορά.

Δόσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα , στην περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο δικαιώσει τους συνταξιούχους, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει μεν στην επιστροφή των αναδρομικών, σε πολλές όμως δόσεις που πλέον, λόγω και της κρίσης του κορωνοϊού, ενδέχεται να ξεπερνούν και τις 72 που αρχικά αποτελούσαν ένα από τα βασικά σενάρια.

11μηνο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών το πιθανότερο σενάριο είναι οι συνταξιούχοι να δικαιωθούν για το 11μηνο ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Σε αυτή την περίπτωση όπως ανέφερε εγγράφως ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ, το κόστος, για όλους τους συνταξιούχους, υπολογίζεται στα 3,26 δισ. για τις κύριες συντάξεις και στα 723 εκατ. για τις επικουρικές, ήτοι 3,9 δισ. ευρώ μόνο για το επίμαχο 11μηνο.

Από αυτά:

1,7-1,9 δισ. ευρώ αφορούν τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές που έγιναν σε 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και κυρίως σε όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ το 2012.

2 δισ. ευρώ είναι ο λογαριασμός από τα «δώρα» που καταργήθηκαν το 2012 και αφορούν στο σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται πως τα δώρα των κύριων συντάξεων είχαν αρχικά περιοριστεί στα 800 ευρώ για όλους και το 2012 καταργήθηκαν εντελώς.

Οι πέντε περικοπές του 2011 και του 2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015 και μπαίνουν εκ νέου στο κάδρο των αναδρομικών, αφορούν τις περιπτώσεις:

Μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.

Μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5%-20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.

Μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10%-20% από το πρώτο ευρώ.

Πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400€, 200€ και 200€.

Τα δώρα των επικουρικών, δηλαδή δύο επικουρικές ανά έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ