Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Βόμβες Κοντονή κατά ΣΥΡΙΖΑ – “Ηπιότερες ποινές στη Χρυσή Αυγή λόγω του νέου ποινικού κώδικα” – Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τα πολιτικά δικαιώματα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βόμβες Κοντονή κατά ΣΥΡΙΖΑ – “Ηπιότερες ποινές στη Χρυσή Αυγή λόγω του νέου ποινικού κώδικα” – Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τα πολιτικά δικαιώματα

Θύελλα στην πολιτική και δικαστική ζωή της χώρας προκάλεσε ο πρώην Υπουργός Σταύρος Κοντονής με την γεμάτη αιχμές παραίτησή του και μάλιστα on air στον ANT1, από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

“Εγώ δεν συμμετέχω ούτε σε τάσεις ούτε σε φράξιες ούτε σε στείρες αντιπαραθέσεις, όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξα πολύ μόνος και για όλα αυτά παραιτήθηκα από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει απόσταση του κόμματος από την κοινωνία” , ανέφερε μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα και την εκπομπή GPS, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Ο κ. Κοντονής μίλησε για εσωστρέφεια που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και πως για την απόφασή του να παραιτηθεί από την ΚΕ είχε ενημερώσει τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Παρ΄όλα αυτά παραμένω μέλος του κόμματος ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

Σε ό,τι αφορά στην απόφασή του δικαστηρίου για τη Χ.Α. ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε τη διαφωνία του σχετικά με σημεία του νέου ,τότε (επί ΣΥΡΙΖΑ ) ποινικού κώδικα, τονίζοντας μεταξύ άλλων και σε σχέση με τη Χ.Α. ότι η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι, πλέον, η ίδια με αυτή του μέλους ή πως δεν υπάρχει ποια η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, κάτι που είναι προβληματικό, γι΄αυτό και υπήρξε η αντικατάστασή μου , εξήγησε.

«Το γιατί συνέβησαν αυτά, ρωτήστε άλλους», ανέφερε ο κ. Κοντονής. «Το δικαστήριο δεν θα επιβάλλει κάποιες παρεπόμενες ποινές λόγω των διατάξεων του νέου ποινικού κώδικα, σημείωσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ».

Καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση, αλλά με πολιτικά δικαιώματα- Αντιπαράθεση στη Βουλή, υποκριτική η στάση ΣΥΡΙΖΑ

Ανεβάζει το «θερμόμετρο» η διατήρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής όπως προβλέφθηκε με το νέο Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή όταν ο Γιάννης Ραγκούσης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παρά τις δηλώσεις Κοντονή κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει ρύθμιση ώστε να στερηθούν των δικαιωμάτων αυτών.

Μάλιστα, ο κ. Ραγκούσης ζήτησε να υπάρξει άμεσα τροπολογία – μέχρι το μεσημέρι, όπως είπε- από την κυβέρνηση με την οποία θα επαναφέρεται η ποινή στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν χαρίστηκε στην κυβέρνηση ως προς το χρονικό περιθώριο που έθεσε και κατέθεσε τελικά την τροπολογία.

Το γεγονός πως «λησμόνησε» ότι η πρόβλεψη αυτή –δηλαδή το δικαίωμα διατήρησης πολιτικών δικαιωμάτων- περιλαμβάνεται στον Ποινικό Κώδικα που φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την αντίδραση τόσο της κυβέρνησης όσο και σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25 αλλά και η παριστάμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών χαρακτήρισαν προσβλητική και υποκριτική την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ακριβώς το γεγονός πως επί των ημερών του, τον Ιούνιο 2019 άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας μειώθηκε στο μισό η ποινή για τα ηγετικά στελέχη εγκληματικών οργανώσεων ενώ το επίμαχο αδίκημα αφαιρέθηκε από την λίστα των εγκλημάτων που προκαλούν αφαίρεση αξιωμάτων και αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων.

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ

Τροπολογία κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με την οποία προτείνεται να αποστερούνται αυτοδίκαια και διαρκώς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όσοι έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή στερητική της ελευθερίας για τα εγκλήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα «εγκληματική οργάνωση» και κατά το χρόνο της τέλεσής τους είχαν την ιδιότητα του μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί και συμμέτοχοι μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που τέλεσε τις παραπάνω πράξεις.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση, η παρούσα τροπολογία συνιστά έννομη συνέπεια καταδικαστικής απόφασης, που επέρχεται αυτόθροα και μπορεί να εφαρμοστεί και αναδρομικά, δηλ. ακόμη και σε σχέση με καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη επιβληθεί.

Την τροπολογία καταθέτουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης, ο Τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ στο σ/ν του Υπουργείου Εσωτερικών, «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

ΘΕΜΑ: Προσαρμογή εκλογικής νομοθεσίας

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την τροποποίηση του ν. 4619/2019 η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ως παρεπόμενη ποινή που επιβάλλεται από το δικαστήριο αντικαταστάθηκε από το θεσμό της αυτοδίκαιης επέλευσης της αποστέρησης, ως συνέπειας της καταδίκης σε συγκεκριμένο είδος ή ύψος ποινής ή για συγκεκριμένο έγκλημα, όπως προσδιορίζεται ειδικά από το νομοθέτη στην ειδική εκλογική νομοθεσία. Η Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που εισηγήθηκε στην ελληνική πολιτεία το σχέδιο του Νέου Ποινικού Κώδικα επέλεξε αυτή τη λύση, θεωρώντας παρωχημένο το θεσμό, αφού σε μια σύγχρονη ποινική δίκη το δικαστήριο επικεντρώνεται στην αναζήτηση της ενοχής του κατηγορουμένου και στην επιβολή της κύριας ποινής και ότι θα αρκούσε και θα επιτάχυνε την επέλευση της εν λόγω συνέπειας η αυτοδίκαιη επέλευσή της. Παρά τις τροποποιήσεις που μεσολάβησαν από τη θέσπιση του του ν. 4619/2019, τόσο στον ίδιο νόμο, ιδίως με το ν. 4637/2019, όσο και στο ΠΔ 26/2012, με το ν. 4648/2019, παραλείφθηκε η ολοκλήρωση του αναγκαίου

πλαισίου που θα επέτρεπε τη συνέχεια του θεσμού υπό την καινούρια του μορφή. Εξάλλου, η θεσπιζόμενη με την παρούσα τροπολογία συνέπεια δεν συνιστά ποινή, αλλά έννομη συνέπεια καταδικαστικής απόφασης, που επέρχεται αυτόθροα και μπορεί να εφαρμοστεί και αναδρομικά, δηλ. ακόμη και σε σχέση με καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη επιβληθεί.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ Άρθρο …..

Η περ. β) του άρθρου 5 του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α’ 57) αντικαθίσταται ως εξής: «β) Για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών, ως συνέπεια που επέρχεται αυτοδίκαια, όσοι αα) έχουν καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, ββ) έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη για τα κακουργήματα των άρθρων 134, 135, 137Α, 138, 139, 140, 143, 144, 146, 148, 157, 159 και 159Α του Ποινικού Κώδικα. Επίσης αποστερούνται αυτοδίκαια και διαρκώς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όσοι έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή στερητική της ελευθερίας για τα εγκλήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα («εγκληματική οργάνωση») και κατά το χρόνο της τέλεσής τους είχαν την ιδιότητα του μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί και συμμέτοχοι μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που τέλεσε τις παραπάνω πράξεις.»

ΝΔ για αποκαλύψεις Κοντονή: Αποδεικνύουν την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα 

Για «σοκαριστικές αποκαλύψεις Κοντονή», κάνει λόγο η ΝΔ με ανακοίνωσή της, με αφορμή δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.

«Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κοντονή, αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα. Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής, ενώ ως πρωθυπουργός φρόντιζε να «πέσουν στα μαλακά». Από την σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και, κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επί της θητείας του».

Τ. Θεοδωρικάκος: Αντί να ζητήσουν συγγνώμη, ζητάνε και τα ρέστα

«Αντί να ζητήσει συγγνώμη που διαμόρφωσε ευνοϊκότερο νομικό πλαίσιο για τους υπόδικους του ναζιστικού μορφώματος, έρχεται σήμερα και ζητά τα ρέστα» υπήρξε η πρώτη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου απαντώντας στη Βουλή στον Γ. Ραγκούση.

«Γεννηθήκατε στις ρίζες του τεχνητού διχασμού που εσείς δημιουργήσατε με την ανευθυνότητα και την δημαγωγία σας. Δεν αντέχετε ούτε για ένα λεπτό ότι η παράταξη της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξαν ότι μπορούν να ενώνουν τους έλληνες και να διασφαλίζουν την ενότητα των θεσμών. Οσα δεν κάνατε τα κάνουμε εμείς. Υπάρχει απόφαση Δικαιοσύνης που στέλνει τους φασίστες στην φυλακή και αυτό δεν το αντέχετε. Και έρχεστε την επόμενη της γιορτής της Δημοκρατίας για να βρείτε ένα τρόπο να διχάσετε. Αυτοί είστε. Είστε αυτοί που διχάζετε την χώρα και τον λαό και ψάχνετε να βρείτε τον τρόπο. Δεν ξεχνάμε ότι πήγατε βόλτες στο Αιγαίο με αυτούς τους φασίστες. Με αυτούς φωνάζατε στην άνω και την κάτω πλατεία» υπογράμμισε.

Πάντως, σύμφωνα με το real.gr από την πλευρά της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας εξηγήθηκε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από υποκριτική είναι και αντισυνταγματική καθώς το Σύνταγμα προβλέπει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων μόνο σε αμετάκλητες ποινικές καταδίκες. Επιπροσθέτως τονίστηκε ότι ενδεχόμενη τροποποίηση της ποινικής νομοθεσίας και πάλι δεν θα έχει αποτέλεσμα καθώς ισχύει πάντα ο «ευμενέστερος νόμος» δηλαδή αυτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Θ. Λιβάνιος: Όταν θα έρθει η ώρα, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση

Το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα τροποποίηση ώστε οι καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση δεν απέκλεισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, αλλά διευκρίνισε πως αυτό θα γίνει «όταν θα έρθει η ώρα» καθώς χρειάζονται εξαντλητικές καταγραφές των ποινών που θα επιφέρουν στέρηση δικαιωμάτων.

«Μέχρι την ψήφιση του προηγούμενου Ποινικού Κωδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε ποινή επέφερε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διαγραφή από τους πολιτικούς καταλόγους. Βρεθήκαμε σε μια γκρίζα ζώνη που πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνει εξαντλητική καταγραφή των ποινών που θα προκαλούν στέρηση δικαιωμάτων», τόνισε ο κ. Λιβάνιος και εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε λίγες ώρες προσθέτοντας «η νομοθεσία μιλά για αμετάκλητη ποινική καταδίκη. Αρα αυτό που θα δούμε ειναι όταν θα έρθει η ώρα – δεν έρχονται εκλογές άμεσα μην βιάζεστε – να γίνει τροποποίηση και οι καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση να μην μπορούν να έχουν πολιτικά δικαιώματα. Αυτό απαιτεί σοβαρότητα καθώς άπτεται συνταγματικών δικαιωμάτων».

Τι είπε το ΚΙΝΑΛ

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζει μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τις δηλώσεις Κοντονή. «Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι οι αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, οδηγούν στο να μην στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Κοντονής δηλώνει ότι το είχε επισημάνει, προκύπτει ότι η επιλογή αυτών των απαράδεκτων αλλαγών ήταν απόλυτα συνειδητή. Γι’ αυτό και είναι υπόλογοι» υπογραμμίζει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ