Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων μέτρων για τον κορονοϊό – Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας

Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου τέθηκαν σε ισχύ τα νέα αυξημένα μέτρα για όσες περιοχές της χώρας βρίσκονται σε «πορτοκαλί» επίπεδο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων μέτρων για τον κορονοϊό – Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας

Πρόκειται για τα μέτρα, που ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, και αφορούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, σε περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο 3 και 4 – ακόμη δηλαδή και σε «πορτοκαλί», εκτός από εκείνες που είναι ήδη στο «κόκκινο», όπως Καστοριά και Κοζάνη, όπου ούτως ή άλλως ισχύουν τα μέτρα αυτά.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που ισχύει για το επίπεδο 3 και 4, εξαιρούνται οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά την διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο. Επίσης, εξαιρούνται, οι οδηγοί που βρίσκονται μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή μαζί με μέλη της οικογενείας τους, πρώτου βαθμού, που και αυτά εξαιρούνται από την χρήση μάσκας.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή και η απαγόρευση από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, που θα ισχύσει από τα ξημερώματα της Κυριακής. Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται και για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ όπως τόνισε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός θα υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι και αυστηρές κυρώσεις σε όσους παραβαίνουν τους κανόνες.

Τι προβλέπεται για εργαζόμενους

Όσον αφορά τη μετακίνηση των εργαζομένων κατά την διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης μετακίνησης 12.30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί στις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες σε επίπεδο 3 και 4 πορτοκαλί και κόκκινες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως ισχύουν τα ακόλουθα:

* Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας. Δηλαδή, με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και τη βεβαίωση του εργοδότη τους η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες.

* Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους υποχρεωτικά, ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο, ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή ακόμα και σε ηλεκτρονική μορφή. Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν τη μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.

* Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων/φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνηση τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το TAXISNET.

* Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση, με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Όσον αφορά στο θέμα της ζωντανής μουσικής, όσες περιοχές είναι στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί», στα καταστήματα εστίασης ή υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν άδεια μουσικών οργάνων, απαγορεύεται η χρήση μικροφωνικής και το όποιο μουσικό σχήμα δεν μπορεί να ξεπερνά τα τρία άτομα. Την ίδια στιγμή που η πληρότητα είναι αυστηρά στο 50% του πιθανού αριθμού πελατών της αδείας και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους.

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας και τους περιορισμούς της σχετικής ΚΥΑ. Στην εστίαση, ταβέρνες και εστιατόρια, επιτρέπεται η ζωντανή μουσική ως τρία άτομα, χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και με 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Στα σχολεία

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας ακόμη και στα διαλείμματα σχολείων που είναι στις Περιφερειακές Ενότητες που έχουν ενταχθεί στο επίπεδο 3, δηλαδή, «πορτοκαλί», και 4, δηλαδή «κόκκινο» επίπεδο, με εξαίρεση το μάθημα της φυσικής αγωγής όπου εξακολουθεί να μην προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Σε ερώτηση ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως το υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει προτάσεις στην Επιτροπή των ειδικών επιστημόνων με το ενδεχόμενο να υπάρχουν κάποια διαστήματα κατά τα οποία τα παιδιά θα μπορούν να αφαιρούν τις μάσκες ώστε να μην αισθάνονται εγκλωβισμένα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ