Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Mε security θα λειτουργήσουν 13 υποθηκοφυλακεία της χώρας – Τι απαντούν οι υπάλληλοι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Mε security θα λειτουργήσουν 13 υποθηκοφυλακεία της χώρας – Τι απαντούν οι υπάλληλοι

Απάντηση στους προβληματισμούς των δικηγόρων που εκφράστηκαν με (ακόμα και) προαγγελία, για τυχόν, αποχής εφόσον δεν έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας δίνει  το Υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο ξεκαθαρίζει:

-Αφενός πως σε 13 υποθηκοφυλακεία  της χώρας , για την αποφυγή συνωστισμού θα υπάρχουν άνδρες από εταιρίες security για ένα μήνα με φροντίδα του Υπουργείου.

-Αφετέρου πως έχει διατεθεί ήδη σε όλα τα δικαστήρια υγειονομικό υλικό.

Αναλυτικά το Υπουργείο αναφέρει:  

«Σχετικά με τη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά την επικείμενη επανέναρξη λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και των συνδεδεμένων με αυτά δικαστικών εργασιών στα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία της χώρας, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης διευκρινίζονται τα εξής:

Α. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη εγκρίνει τη σύναψη σχετικής σύμβασης με εταιρία υπηρεσιών φύλαξης για την επιτήρηση των χώρων εντός και εκτός των άμισθων υποθηκοφυλακείων Νίκαιας, Μαραθώνα, Κορωπίου, Σπάτων, Π. Φαλήρου, Αμαρουσίου, Λάρισας, Κομοτηνής, Βασιλικών Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς καθώς και των έμμισθων υποθηκοφυλακείων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, προς αποφυγή συνωστισμού του συναλλασσόμενου κοινού, λόγω του κορονοϊού COVID-19, για χρονικό διάστημα ενός μήνα, αρχόμενου από 27/4/2020, και για τις εργάσιμες ημέρες (από Δευτέρα ως και Παρασκευή, για τις ώρες από 9:00 ως 14:00).

Β. Σχετικά με τη διάθεση υλικού ατομικής προστασίας, η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης για τον κορονοϊό που λειτουργεί στο Υπουργείο σε συνεργασία με την  Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας έχει ήδη διαθέσει μέσα ατομικής προστασίας σε όλα τα Έμμισθα Υποθηκοφυλακεία. Επιπλέον, έχει διατεθεί υγειονομικό υλικό σε όλες τις εφετειακές περιφέρειες της χώρας προκειμένου με ευθύνη τους να κατανεμηθεί στα Ειρηνοδικεία, τα Πρωτοδικεία και τα Εφετεία της οικείας περιφέρειας».

Σύλλογος υπαλλήλων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων: Η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει τις υπηρεσίες μας να λειτουργούν με τρόπο που θα εξασφαλίζει τόσο την προστασία των εργαζομένων, όσο και των συναλλασσόμενων

«Μόλις χθες πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης το άνοιγμα των Υποθηκοφυλακείων – Κτηματολογικών Γραφείων (Εμμίσθων και Αμίσθων) από τα μέσα ενημέρωσης, αν και γνωρίζαμε ότι ασκούταν πιέσεις για το άνοιγμα των Υπηρεσιών μας από διάφορους φορείς όπως Τράπεζες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα κατ΄ επανάληψη το Δ.Σ. του Συλλόγου μας έχει επισημάνει ότι η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει τις υπηρεσίες μας να λειτουργούν με τρόπο που θα εξασφαλίζει τόσο την προστασία των εργαζομένων σ’ αυτές, όσο και των συναλλασσόμενων.

Σήμερα, τα σημεία υποδοχής ( γκισέ ) των υπηρεσιών μας είναι χωρίς διαχωριστικά τζάμια ( θυρίδες ), με αποτέλεσμα ο υπάλληλος και ο συναλλασσόμενος να έρχονται σχεδόν σε άμεση επαφή. Επίσης ο αριθμός των ατόμων που επισκέπτονται καθημερινά τα Γραφεία μας είναι μεγάλος (πολίτες, δικηγόροι που πραγματοποιούν πολύωρες έρευνες, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.α.) Επιπλέον, οι συναλλαγές στις παραπάνω υπηρεσίες γίνεται μόνο με μετρητά και τραπεζικές επιταγές.

Σε καμία από τις παραπάνω υπηρεσίες δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης POS. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι υπάρχουν σήμερα Φορείς του Δημοσίου που διαθέτουν ταμειακές υπηρεσίες και συναλλάσσονται καθημερινά με το κοινό πραγματοποιώντας χιλιάδες συναλλαγές σε μετρητά, χωρίς να διαθέτουν τερματικά pos, την ίδια ώρα που το περίπτερο της γειτονιάς και ο πάγκος της λαϊκής υποχρεώθηκε να διαθέτει αντίστοιχο τερματικό!

Στη χώρα μας, λόγω κορωναϊού, το τελευταίο διάστημα έχουν ληφθεί πάρα πολλά μέτρα, όσον αφορά τη χρήση διαφόρων μορφών ηλεκτρονικών συναλλαγών, που έρχονται να αντικαταστήσουν τις παλιές μορφές που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Θεωρούμε πλέον ότι είναι αναγκαίο να ενταχθούν αντίστοιχες ηλεκτρονικές μορφές και τρόποι στα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας, ξεπερνώντας τις όποιες αγκυλώσεις και δυσκολίες που μέχρι τώρα οι υπεύθυνοι προέβαλαν είτε ως δικαιολογίες είτε με το πρόσχημα της επικείμενης κατάργησης των Υποθηκοφυλακείων.

Τέλος οι Υπηρεσίες μας μέχρι και σήμερα δεν έχουν προμηθευτεί κανένα μέσο προστασίας (γάντια, μάσκες, απολυμαντικά) από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Γι’ αυτό το λόγο ζητούμε, άμεσα:

– Να δημιουργηθούν προστατευτικές θυρίδες στους χώρους υποδοχής των υπηρεσιών (front desk) προκειμένου να αποφεύγεται η άμεση επαφή υπαλλήλων και συναλλασσόμενων.

– Να τοποθετηθούν τερματικά μηχανήματα (POS) στα ταμεία όλων των υπηρεσιών.

– Να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατόν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε να καταστεί δυνατή σε πλήθος περιπτώσεων η εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου.

– Να αποσταλεί σε όλα τα γραφεία της χώρας υλικό (γάντια-μάσκες απολυμαντικά).

– Να υπάρξει άμεσα πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας (security) στις εισόδους των γραφείων μας για την αποφυγή συνωστισμού.

Αν και θεωρούμε «ύποπτη» την κίνηση της άμεσης έναρξης εργασιών των Υποθηκοφυλακείων – Κτηματολογικών Γραφείων, οφείλουμε να προστατεύσουμε την υγεία των εργαζομένων σε αυτά, αλλά και των πολιτών και επαγγελματιών που συναλλάσσονται στα γραφεία μας.

Εκ μέρους του Δ.Σ.

Η Πρόεδρος Βασιλική Σιαπάτη

Η Γραμματέας Ευαγγελία Κρανιώτη»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ