Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Απορρίφθηκε με 24-6 το αίτημα άθεων για την εικόνα της Παναγίας στο ΣτΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απορρίφθηκε με 24-6 το αίτημα άθεων για την εικόνα της Παναγίας στο ΣτΕ

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας η αίτηση της Ένωσης Άθεων (και άλλων) με την οποία ζητούσαν να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα (εικόνα της Παναγίας) από την  δικαστική αίθουσα κατά τη συζήτηση των πέντε αιτήσεων ακυρώσεως του μαθήματος των Θρησκευτικών.

 

Η επίμαχη εικόνα 

Ο προεδρεύων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Αθανάσιος Ράντος ανακοίνωσε ότι με παρεμπίπτουσα απόφαση του δικαστηρίου απερρίφθη, κατά πλειοψηφία 26 υπέρ έναντι 6 κατά, το αίτημα. Η είδηση βέβαια δεν είναι η απόρριψη αλλά κυρίως η μειοψηφία του δικαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρών ήταν και το Jason-Αντιγόνη που φωτογραφήθηκε μετά το πέρας της διαδικασίας. Οι πέντε αιτήσεις που συζητήθηκαν αφορούσαν αιτήσεις ακύρωσης για το μάθημα των θρησκευτικών σε όλη τη σχολική βαθμίδα, κ.λπ.

Η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραϊμη ανέπτυξε την εισήγησή της και εξέθεσε τους ισχυρισμούς των αντίθετων αιτήσεων ακυρώσεως, για το μάθημα των θρησκευτικών (πρόγραμμα σπουδών και το περιεχόμενο του) στο Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός και η καθημερινή πρωινή προσευχή στα σχολεία, ο τρόπος απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, κ.ά.

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Ένωση Αθέων με δικηγόρο τον Βασ. Σωτηρόπουλο (φωτο) , η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και 24 γονείς μαθητών. Παρεμβάσεις υπέρ του μαθήματος των θρησκευτικών και κατά των σχετικών υπουργικών αποφάσεων έχουν καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδας, η Εκκλησία της Κρήτης και ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Θεολόγων «Καιρός» για την Αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης».

Κατά την ακροαματική διαδικασία από τους δικηγόρους όλων των πλευρών, αναπτύχθηκαν οι αντίθετες νομικές θέσεις για τα επίμαχα θέματα. Τέθηκαν ζητήματα κατοχύρωσης της θρησκευτικής ελευθερίας σύμφωνα με την ΕΣΔΑ και το άρθρο 16 του Συντάγματος κ.λπ.

Ειδικότερα, τέθηκαν τα εξής θέματα και ερωτήματα:

  • Παραβίασης του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του διεθνούς σύμφωνου για τα δικαιώματα του παιδιού,
  • Μη πρόβλεψη απαλλαγής των μαθητών από τον Εκκλησιασμό,
  • Με μια απλή δήλωση να απαλλάσσονται οι μαθητές από την πρωινή προσευχή χωρίς περαιτέρω αναφορά στους λόγους εξαίρεσης και
  • Το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να είναι ομολογιακό ή θρησκειολογικό

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ