Σάββατο 25 Μαϊου 2024

“Κρίνονται” οι ηλεκτρονικές ταυτότητες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Κρίνονται” οι ηλεκτρονικές ταυτότητες

Την  ίδια στιγμή που στο Συμβούλιο της Επικρατείας  συνεχίζεται η κατάθεση αιτήσεων ακύρωσης κατά των νέων   ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων που θα τεθούν σε κυκλοφορία και περιέχουν ηλεκτρονικό τσιπάκι,

η  Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) κατέθεσε αναφορά στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το ζήτημα της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος και της ιθαγένειας των μαθητών επί των απολυτηρίων και  των άλλων τίτλων σπουδών του Γυμνασίου και Λυκείου.

Τι θα γίνει με την αναγραφή θρησκεύματος στα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 4 ιερωμένοι (ένας αρχιμανδρίτης και 3 πρωτοπρεσβύτεροι), η «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο δικηγόροι και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 27.4.2018 κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει την έκδοση νέου τύπου αστυνομικών ταυτοτήτων -οι οποίες περιέχουν «RFID chip»-  και καθορίζει τα προσωπικά δεδομένα-στοιχεία τα οποία θα περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες. Όπως είναι γνωστό, οι  Έλληνες πολίτες πρέπει υποχρεωτικά  να αντικαταστήσουν τις σημερινές αστυνομικές ταυτότητες με τις νέου τύπου, σε ανώτατο βάθους χρόνου μιας πενταετίας. Οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες θα περιλαμβάνουν, εκτός των έως τώρα γνωστών δεδομένων, μεταξύ των άλλων,  μητρώο κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ομάδα αίματος και rhesus (προαιρετικά), κ.λπ.

Ομαδικές αιτήσεις ακύρωσης

Τώρα, στο ΣτΕ κατατέθηκαν δύο ακόμη ομαδικές αιτήσεις ακύρωσης κατά της ίδια υπουργικής απόφασης και σχεδόν με ίδια νομική επιχειρηματολογία. Οι δύο νέες  αιτήσεις κατατέθηκαν από 62 πολίτες, εκ των οποίων οι 3 είναι μοναχοί.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες,   ο νέος τύπος ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων, είναι αντίθετος σε πλειάδα Συνταγματικών διατάξεων, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη νομοθεσία.

Θρήσκευμα και ιθαγένεια των μαθητών

Παράλληλα,   ΕλΕΔΑ στην αναφορά της που κατέθεσε στην Αρχή για το ζήτημα της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος και της ιθαγένειας των μαθητών επί των απολυτηρίων κ.λπ. του Γυμνασίου και Λυκείου, υποστηρίζει ότι η εν λόγω αναγραφή είναι αντισυνταγματική και ότι υπάρχει ήδη από το 2002 σχετική «απαγορευτική» απόφαση της Αρχής.

Η ΕλΕΔΑ  αναφέρει, σε σχετική ανακοίνωσή της, ότι το θρήσκευμα, αποτελεί και ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο  και με την αναγραφή του στο απολυτήριο, προσβάλλεται το δικαίωμα κάθε προσώπου να μην το αποκαλύπτει σύμφωνα με το άρθρο 13 του Συντάγματος, η δε «απαγόρευση συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων που αφορούν το θρήσκευμα των προσώπων (και μάλιστα ανήλικων προσώπων) απαγορεύεται και από τη συνδυασμένη ερμηνεία των άρθρων 13 και 9Α Συντάγματος, όπως έχει κρίνει και με ad hoc απόφαση η Αρχή». Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «η αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών συνοδεύει το άτομο εις το διηνεκές και το εκθέτει σε δυσμενείς διακρίσεις, ιδίως στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με την ιθαγένεια των ανήλικων μαθητών, καθώς  δεν σχετίζεται ως στοιχείο με τους σκοπούς έκδοσης των εν λόγω τίτλων, που συνίστανται στην απόδειξη της επιτυχούς ολοκλήρωσης ενός σταδίου εκπαίδευσης.

Μάλιστα επισημαίνει η Ένωση πρόβλημα ανακύπτει και με τους αλλοδαπούς μαθητές  οι οποίοι ενδέχεται  να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια σε μεταγενέστερο   χρόνο που θα καλύπτουν τις νόμιμες  προϋποθέσεων, αλλά έτσι «η αναγραφόμενη στο απολυτήριο ιθαγένεια κατά το χρόνο κτήσης του τίτλου θα αποκαλύπτει στο διηνεκές την εθνοτική τους καταγωγή ή  και τη διπλή τους ιθαγένεια, στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσμενείς διακρίσεις κατά τα   ιδίως σε διαδικασίες πρόσληψης στον ιδιωτικό τομέα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ