Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Με δικαστική απόφαση η ώρα μετάδοσης του Survivor

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Με δικαστική απόφαση η ώρα μετάδοσης του Survivor

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί εάν για να δουν οι ανήλικοι στην τηλεόραση την εκπομπή Survivor απαιτείται  ή όχι η συναίνεση των γονέων τους και η απάντηση των συμβούλων Επικρατείας  θα κρίνει ουσιαστικά και η ώρα μετάδοσης της εκπομπής, δηλαδή εάν θα είναι πριν ή μετά τις 9 μ.μ.

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ κατά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και ζητάει να ακυρωθεί η απόφασή του με την οποία του επιβλήθηκε η διοικητική κύρωση της «συστάσεως» για παράβαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας που αφορούν την προστασία των ανηλίκων.

Το ΕΣΡ επέβαλλε τη διοικητική κύρωση της «συστάσεως» για παράβαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας

Σύμφωνα με το ΕΣΡ η παράβαση του τηλεοπτικού σταθμού του Φαλήρου, ανάγεται στο ότι «για την παρακολούθηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων (και άλλων παρόμοιων) εκ μέρους των ανηλίκων τηλεθεατών, είναι απαραίτητη η συναίνεση των γονέων τους, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη των σχετικών επιλογών».

Γονική συναίνεση

Κατά το ΕΣΡ, η σήμανση για τα προγράμματα αυτά είναι της «3ης κατηγορίας» και όχι της «2ης κατηγορίας» που επιτρέπει την μετάδοση της εκπομπή Survivor πριν τις 9 μ.μ., έτσι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται η τηλεοπτική νομοθεσία. Επίσης, το ΕΣΡ αποδίδει στον ΣΚΑΙ ότι «εκ προθέσεως» τέλεσε την επίμαχη διοικητική  παράβαση.

Από την πλευρά του ο ΣΚΑΙ, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζει ότι από το ΕΣΡ ελήφθησαν ενδεικτικά αποσπάσματα από την επίμαχη εκπομπή με αντιδράσεις και διαλόγους των παικτών (εκφράσεις και χαρακτηρισμοί) που κρίθηκαν ότι μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην προσωπικότητα, στην ηθική και πνευματική ανάπτυξη των ανηλίκων.

Δεν παραλείπει ο ΣΚΑΙ να επικαλεστεί   στατιστικά στοιχεία τηλεθέασης σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα ο ανήλικος πληθυσμός ατόμων ηλικίας από 4 έως 14 ετών ανέρχεται στο 1.138.554 και εξ ΄ αυτών παρακολουθούν Survivor το 13%, δηλαδή 148.000 ανήλικοι, ενώ το 87% δεν το παρακολουθεί.

Το Survivor είναι παγκοσμίως γνωστό πρόγραμμα οικογενειακής τηλεθέασης (ψυχαγωγία σε συνέχειες), σημειώνει ο ΣΚΑΙ και έχει προβληθεί στη χώρα μας κατά το παρελθόν από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς πριν τις 9μ.μ. χωρίς να υπάρχει κάποια αντίδραση.  Σε άλλο σημείο ο επίμαχος τηλεοπτικός σταθμός επισημαίνει  ότι απόφαση του ΕΣΡ είναι αναιτιολόγητη, πάσχει από πλημμέλειες, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν στις κατηγορίες των προγραμμάτων δεν υπάρχει πρόβλεψη για reality, όπως είναι η εκπομπή Survivor.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ