Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2022

Οι “Πρέσπες” στο μικροσκόπιο του ΣτΕ. Τι έγινε κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι “Πρέσπες” στο μικροσκόπιο του ΣτΕ. Τι έγινε κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας σχετικά με το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σήμερα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συζητήθηκαν οι  οι πρόσφυγες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της ομογένειας (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Μελβούρνη-Βικτώρια), της Κίνησης Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου και του δικηγόρου Γεωργίου Κόκκα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατά του Ελληνικού Δημοσίου 

Ολες οι πρόσφυγες στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας να ακυρωθεί η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι  επιστολές με τις οποίες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς συναίνεσε στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή  Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Αυτό που καλείται να κρίνει το Συμβούλιο της Επικράτειας είναι κατά πόσο μπορεί να ελεγχθούν από το δικαστήριο κυβερνητικές πράξεις οι οποίες άπτονται της εξωτερικής πολιτικής.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης στη κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, επικράτησε μικρή ένταση ένταση καθώς αρχικά μερικοί εκ των συνηγόρων αντέδρασαν ως προς το χρόνο αγόρευσης που τους έθεσε η πρόεδρος.Οι τόνοι ανέβηκαν, ωστόσο, όταν οι παριστάμενοι στην αίθουσα χειροκρότησαν την αγόρευση μιας εκ των δικηγόρων.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και προεδρεύουσα της συνεδρίασης κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου διέκοψε για πέντε λεπτά, λέγοντας ότι θα εκκενωθεί η αίθουσα. Μετά το διάλειμμα η δικηγόρος ζήτησε συγγνώμη και από εκεί και πέρα η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε σε ήρεμους τόνους.

Αντίθετη στην πλειοψηφία του Ελληνικού λαού

Αναλυτικά, οι νομικοί παραστάτες των προσφευγόντων υποστήριξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι αντίθετη στην πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και παραβιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, ενώ η βούληση του Πρωθυπουργού είναι αντίθετη στην λαϊκή βούληση.Ακόμη, υποστήριξαν ότι η συμφωνία δεν μπορεί να κυρωθεί από την Βουλή γιατί δεν έχει το λαϊκό έρεισμα, ενώ τονίστηκε ότι παραβιάζεται η αρχή των εξουσιών και ότι έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τους δικηγόρους των προσφευγόντων προς του συμβούλους επικρατείας  αυτή είναι η σημαντικότερη υπόθεση της ζωής τους και ότι είναι οι μοναδικοί που μπορούν να αποκαταστήσουν  τα πράγματα.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου (ΝΣΚ)  υποστήριξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών και οι μεταγενέστερες αποφάσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Νικόλαου Κοτζιά είναι κυβερνητικές πράξεις που αφορούν τις διεθνείς -διπλωματικές σχέσεις της χώρας και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ.

Επίσης, οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν ότι οι πράξεις που εκδίδονται σε σχέση με τις διεθνείς συμβάσεις δεν ελέγχονται από το ΣτΕ, αλλά και για ανάλογες περιπτώσεις δεν προβλέπεται δημοψήφισμα. Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της. Έξω από το δικαστικό μέγαρο ήταν συγκεντρωμένοι περίπου εκατό άτομα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ